Olaf Scholz îi cere lui Vladimir Putin „retragerea completă” a forțelor rusești din Ucraina
Cancelarul german l-a îndemnat marți pe președintele rus să ordone „retragerea completă” a forțelor ruse din Ucraina, care se confruntă cu puternice dificultăți în fața contraofensivei ucrainene, într-o convorbire telefonică de 90 de minute, potrivit Le Monde.
Liderul german „l-a îndemnat pe președintele rus să găsească o soluție diplomatică cât mai curând posibil, bazată pe o încetarea focului, o retragere completă a trupelor ruse și respectarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”, potrivit unui comunicat al cancelariei.
În fața dificultăților întâmpinate pe teren de armata rusă, cancelarul german a mai „subliniat că orice nouă măsură de anexare rusă nu va rămâne fără răspuns și nu va fi recunoscută în niciun caz”.
Cancelarul i-a cerut, de asemenea, lui Putin „să trateze luptătorii capturați în conformitate cu dreptul umanitar internațional, în special cu Convențiile de la Geneva, și să garanteze accesul neîngrădit la Comitetul Internațional al Crucii Roșii”, se arată în comunicat.
Situația din jurul centralei nucleare din Zaporizhia a fost, de asemenea, discutată de liderii german și rus în timpul convorbirii telefonice. Cei doi au „convenit să păstreze legătura”.
Cancelarul a subliniat „necesitatea de a garanta siguranța centralei nucleare. În acest context, el a cerut „să se evite orice escaladare și să se pună imediat în aplicare măsurile recomandate în raportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”.
În cele din urmă, Scholz i-a cerut președintelui rus să pună în aplicare „pe deplin” acordul ucrainean de export de cereale și să nu îl „discrediteze”. Putin intenționează să discute cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, despre acest acord, tot mai contestat de Moscova, care permite Ucrainei să își exporte cerealele, a anunțat vineri Kremlinul.
Acordul, încheiat la 22 iulie la Istanbul, a deblocat exporturile ucrainene de grâu și de porumb, care fuseseră împiedicate anterior de ofensiva militară rusă, provocând îngrijorare în rândul țărilor importatoare și temeri legate de o criză alimentară. Rusia spune că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte încă suferă din cauza sancțiunilor occidentale impuse Moscovei pentru intervenția sa militară. De asemenea, acuză țările europene că monopolizează majoritatea exporturilor de cereale din Ucraina.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii