Olaf Scholz, replică pentru Elon Musk în mesajul de Anul Nou: Alegerile din Germania „nu vor fi decise de proprietarii de reţele sociale”
Cancelarul german Olaf Scholz i-a îndemnat pe alegători, în mesajul transmis cu ocazia Anului Nou, să nu îi lase pe „proprietarii de social media” să decidă alegerile anticipate de anul viitor, după ce Elon Musk a susţinut în mod repetat partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD), relatează The Guardian, conform News.ro.
În discursul de Anul Nou înregistrat pentru televiziune şi pus la dispoziţie presei înainte de difuzarea sa, marţi, Scholz spune că doar cetăţenii germani au puterea de a decide „încotro se îndreaptă Germania” după alegerile generale din 23 februarie.
Viitorul ţării „nu va fi decis de proprietarii canalelor de social media”, a spus Scholz. „În dezbaterile noastre, putem fi iertaţi pentru că uneori credem că, cu cât o opinie este mai extremă, cu atât va atrage mai multă atenţie”, a menţionat cancelarul. Dar mai degrabă, a continuat Scholz, soarta societăţii germane „va depinde de marea majoritate a oamenilor rezonabili şi cu bun-simţ”.
Fără a-l menţiona explicit pe Musk sau platforma sa, X, Scholz i-a îndemnat pe germani să reziste manipulării şi să îşi apere democraţia. „La urma urmei, se obişnuieşte să ne punem dorinţe în ajunul Anului Nou. Ceea ce îmi doresc eu este să nu ne lăsăm manipulaţi unii de către alţii”, a spus el.
Scholz a atras atenţia că a existat un val de dezinformare pe reţelele sociale după atacul de la târgul de Crăciun din Magdeburg din 20 decembrie, când cinci persoane au fost ucise şi peste 200 rănite. Atacul cu maşina ar fi fost comis de un bărbat de origine saudită cu simpatii de extremă dreapta. „Nu puţine dintre aceste zvonuri şi presupuneri au fost, însă, între timp, dezminţite. Aceste lucruri ne divizează şi ne slăbesc”, a arătat el. „Acest lucru nu este bun pentru ţara noastră”, a punctat Scholz.
Luni, purtătoarea de cuvânt al lui Scholz, Christiane Hoffmann, l-a acuzat pe Musk că încearcă să se amestece în campania electorală din ţară printr-o serie de declaraţii de susţinere a partidului anti-musulman şi anti-migraţie AfD. „Este într-adevăr un caz în care Elon Musk încearcă să influenţeze alegerile federale”, a declarat Hoffmann la un briefing de presă. Musk are dreptul la libertatea de exprimare, a spus ea, adăugând: „În cele din urmă, libertatea de opinie acoperă şi cele mai mari prostii”, a punctat ea.
Musk a intervenit adesea în politica germană, luna trecută spunând pe X că Scholz este „prost”. Cu toate acestea, apelurile sale mai recente ca alegătorii germani să sprijine AfD, pe care autorităţile federale îl clasifică drept partid extremist, au stârnit indignare şi acuzaţii de interferenţă îngrijorătoare.
Antreprenorul de origine sud-africană, consilier apropiat al lui Donald Trump, care a fost numit de viitorul preşedinte să coprezideze o comisie menită să reducă dimensiunea guvernului federal american, a scris pe X la începutul acestei luni: „Doar AfD poate salva Germania”. În postare, Musk a distribuit un videoclip realizat de Naomi Seibt, o influenceriţă de dreapta din Germania, care l-a criticat pe Friedrich Merz, candidatul conservator la alegerile din Germania, şi l-a lăudat pe Javier Milei, preşedintele argentinian autointitulat „anarho-capitalist”.
Musk a continuat la sfârşitul săptămânii cu un editorial găzduit de ziarul Welt am Sonntag, în care susţine că Germania se află în pragul colapsului economic şi cultural, apărând AfD împotriva acuzaţiilor de radicalism şi lăudând abordarea partidului faţă de economie, inclusiv reglementările şi politica fiscală. Eva Marie Kogel, redactorul şef al secţiunii de opinii a ziarului de centru-dreapta, a postat pe X că şi-a prezentat demisia în semn de protest faţă de decizia de a se publica articolul lui Musk.
Politicieni din întregul spectru politic au criticat încercările lui Musk de a-şi pune degetul pe balanţa democraţiei germane, ministrul sănătăţii, Karl Lauterbach, din partea Partidului Social Democrat (SPD) al lui Scholz, calificând intervenţia sa drept „nedemnă şi extrem de problematică”, iar Merz afirmând că a fost „intruzivă şi exagerată”. Merz a declarat pentru grupul media Funke: „Nu-mi amintesc în istoria democraţiilor occidentale un caz comparabil de interferenţă în campania electorală a unei ţări prietene”.
Coaliţia de centru-stânga condusă de Scholz s-a prăbuşit luna trecută, determinându-l pe acesta să convoace un vot de încredere pentru a declanşa alegeri generale în februarie, cu şapte luni înainte de termen. Se preconizează că SPD-ul său va pierde în faţa blocului CDU/CSU al lui Merz, pe fondul furiei alegătorilor cu privire la costul vieţii şi la slaba creştere economică.
AfD se află pe locul al doilea în sondaje, 19%, în urma CDU/CSU, cotat cu 31%. O prezenţă puternică a partidului ar putea complica formarea unei coaliţii, impunând câştigătorului alegerilor să caute doi parteneri pentru a construi o majoritate guvernamentală. Toate partidele principale au exclus colaborarea cu AfD la nivel statal sau federal.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii