G4Media.ro

Olaf Scholz salută desfășurarea de rachete americane cu rază lungă de acțiune…

Sursa Foto: Raytheon

Olaf Scholz salută desfășurarea de rachete americane cu rază lungă de acțiune în Germania

Cancelarul Olaf Scholz a salutat joi decizia de a desfășura rachete americane cu rază lungă de acțiune în Germania, în fața temerilor tot mai mari privind o nouă cursă a înarmărilor într-o țară puternic marcată de Războiul Rece. „Este o decizie necesară și importantă, luată la momentul potrivit”, a declarat liderul german, Olaf Scholz, în marja unui summit NATO la Washington, potrivit Le Figaro.

Miercuri, Casa Albă a anunțat că Statele Unite vor desfășura noi arme în Germania,  începând din 2026, care permit lovituri la distanțe mai mari decât sistemele americane desfășurate în prezent în Europa. Concret, acestea vor include rachete SM-6 – rachete sol-aer multifuncționale cu rază foarte lungă de acțiune – rachete Tomahawk și rachete hipersonice aflate în curs de dezvoltare.

Într-un interviu acordat radioului public german, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a salutat, de asemenea, desfășurarea, care umple o „lacună foarte gravă” în capacitățile țării. Armata germană nu dispune de rachete cu rază lungă de acțiune care pot fi lansate de la sol, ci doar de rachete de croazieră care pot fi lansate din avioane. Potrivit lui Boris Pistorius, aceste rachete americane cu rază lungă de acțiune desfășurate sunt o soluție temporară până când Germania își va dezvolta propriile capacități. Acest lucru „ne va da timpul de care avem nevoie”, a declarat ministrul social-democrat.

Cu toate acestea, anunțul acestui acord între Washington și Berlin a stârnit temeri profunde într-o țară divizată în timpul Războiului Rece, când blocurile american și comunist se confruntau, cu trupe staționate de ambele părți. Criticile au venit și din partea aripii de stânga a Partidului Social Democrat (SPD) al cancelarului. Într-un interviu acordat grupului de presă Funke, deputatul Ralf Stegner a declarat că „toate acestea vor duce la reînarmare”. El a adăugat: „Lumea va deveni un loc mai periculos”.

Copreședinta noului partid populist radical de stânga din Germania, Sahra Wagenknecht, care a crescut în RDG comunistă, a declarat că decizia ar „crește riscul ca Germania să devină un teatru de război”. Desfășurarea de rachete balistice americane Pershing în Germania de Vest în perioada de vârf a Războiului Rece, în anii 1980, a dat naștere unor demonstrații de pace uriașe la care au participat sute de mii de persoane.

Rachetele americane au continuat să fie amplasate după reunificarea Germaniei în 1990. Dar SUA au redus treptat numărul de rachete staționate în Europa, pe măsură ce amenințarea Moscovei a dispărut. Astăzi, situația s-a schimbat din nou. Țările NATO, conduse de Statele Unite, se grăbesc să își consolideze apărarea în Europa după invazia Rusiei în Ucraina în 2022. Kremlinul a reacționat joi afirmând că plănuiește „măsuri de retorsiune” pentru a limita „amenințarea foarte gravă” a NATO.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cursa a început-o Putin acum vreo 10-12 ani.