Olanda poate pierde o funcție importantă în UE din cauză că blochează admiterea României și Bulgariei în Schengen / Europarlamentarii decid luni dacă votează candidatul olandez la șefia Frontex
Opoziția Olandei față de aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen ar putea să o coste o funcție importantă în UE – șefia agenției de pază a frontierelor, Frontex, relatează ad.nl, citată de Rador.
Generalul Hans Leijtens, actualul comandant al Jandarmeriei Regale, și-a prezentat miercuri în Parlamentul European candidatura la conducerea Frontex. Funcția nu are nicio legătură cu extinderea Schengen. Dar, din cauza poziției Olandei în această privință, există reticență să i se acorde unui olandez șefia Frontex.
- Europarlamentarul Dragoș Tudorache a declarat pentru G4Media.ro că a luni se va decide care este pozitia Parlamentului European iar decizia finală aparține Management Board-ului Agenției.
Olanda e singura țară care încă se mai opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Comisia Europeană a stabilit că ambele țări satisfac criteriile de aderare, iar unii europarlamentari bulgari i-au cerut premierului olandez Mark Rutte să-și schimbe poziția. Până acum fără succes. Accederea în Schengen a celor două țări înseamnă că cetățenii lor nu trebuie să prezinte un pașaport când vizitează alte state Schengen. Ar exista de asemenea și beneficii comerciale.
„Olanda blochează aderarea României și Bulgariei din motive politice. În definitiv, experții spun că acum nu mai există o problemă. Citiți raportul Comisiei”, a declarat Dragoș Tudorache, vicepreședintele român al grupului Renew, din care fac parte și [partidele olandeze – n.trad.] D66 și VVD, conform ad.nl.
„Dacă guvernul olandez joacă cinic decizia Schengen, există riscul ca această decizie privind Frontex să devină și ea politică, chiar dacă nu există niciun fel de dubiu în privința calității candidatului.”
Europarlamentarii bulgari i-au mai cerut Olandei să nu implice politica internă a țării în decizia privind Schengen, într-o scrisoare remisă lui Rutte luna aceasta. „Deciziile privind extinderea spațiului Schengen nu ar trebui să depindă de politica internă a unui stat membru”, au afirmat ei.
Admiterea unei țări în Schengen necesită aprobarea unanimă a tuturor membrilor spațiului.
Sursa: Nltimes.nl/ Rador/ Traducere: Andrei Suba
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii