Olandezii găzduiesc primul summit privind utilizarea „responsabilă” a inteligenței artificiale în armată / Conferința are loc în contextul în care interesul pentru Inteligența Artificială a crescut după lansarea ChatGPT
Delegații din Statele Unite și China vor participa săptămâna aceasta, în Olanda, la un summit privind utilizarea „responsabilă” a inteligenței artificiale (IA) în domeniul militar, primul de acest fel, scrie Reuters.
Deși nu este sigur că cele 50 de țări participante vor fi de acord să aprobe chiar și o declarație de principii slabă, elaborată de Olanda și de co-gazda Coreea de Sud, conferința are loc în contextul în care interesul pentru Inteligența Artificială în general a atins cote maxime datorită lansării programului ChatGPT al OpenAI în urmă cu două luni.
Organizatorii nu au invitat Federația Rusă din cauza conflictului din Ucraina, care va fi un subiect important de discuție în cadrul summitului, care se desfășoară între 15 și 16 februarie la Haga.
„Este o idee pentru care a venit timpul”, a declarat ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, în fața membrilor presei străine în perioada premergătoare evenimentului. „Facem primul pas pentru a articula și a lucra la ceea ce va fi utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale în domeniul militar.”
Evenimentul ar putea fi un prim pas spre elaborarea într-o zi a unui tratat internațional privind armele cu IA, deși acest lucru este văzut ca fiind departe.
Până acum, națiunile conducătoare au fost reticente în a conveni asupra oricăror limitări privind utilizarea acesteia, de teamă că astfel ar putea fi dezavantajate.
Aproximativ 2.000 de persoane, inclusiv experți și cadre universitare, participă la o conferință organizată în paralel cu summitul, printre subiectele de discuție numărându-se dronele ucigașe și roboții de luptă.
Departamentul american al Apărării va discuta joi, în cadrul unei prezentări, despre domeniile în care vede un potențial de cooperare internațională.
Un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei în Olanda a făcut referire la un document de poziție în care China a subliniat necesitatea de a evita „erorile strategice” cu ajutorul IA și de a se asigura că aceasta nu escaladează accidental un conflict.
Țările ONU care fac parte din Convenția privind anumite arme convenționale (CCW) din 1983 discută încă din 2014 despre posibile limitări ale sistemelor de arme autonome letale – care pot ucide fără intervenție umană.
Hoekstra a declarat că summitul nu va înlocui această dezbatere, ci va examina alte aspecte ale IA militare.
Printre exemple se numără definirea termenilor, modul în care AI ar putea fi folosită în siguranță pentru a accelera procesul decizional într-un context militar și cum ar putea fi folosită pentru a identifica ținte legitime.
„Ne îndreptăm spre un domeniu pe care nu îl cunoaștem, pentru care nu avem orientări, reguli, cadre sau acorduri. Dar vom avea nevoie de ele mai devreme sau mai târziu”, a declarat Hoekstra.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank