G4Media.ro

Olguța Vasilescu, despre furtuna care a inundat Craiova: A fost o ploaie…

Sursa Foto: TVF Oltenia

Olguța Vasilescu, despre furtuna care a inundat Craiova: A fost o ploaie de peste 60 de litri pe metrul pătrat, în condiţiile în care toate conductele de canalizare din Europa, nu doar din România sunt dimensionate să preia 25 de litri pe metrul pătrat

Primarul municipiului Craiova, Olguţa Vasilescu, afirmă că debitul precipitaţiilor căzute sâmbătă în oraş este mai mult decât dublul capacităţii pe care canalizarea oricărui oraş o are de a prelua apele pluviale. Edilul susţine că, în condiţiile în care este a treia astfel de furtună în decurs de doar doi ani, autorităţile locale vor solicita sprijin financiar Guvernului pentru implementarea unor proiecte care să permită deversarea canalizării din Craiova în mai multe canale, pentru a evita inundaţiile precum cele de sâmbătă, când autoturisme au fost luate de viiturile venite pe străzi, transmite News.ro

„A fost o ploaie de peste 60 de litri pe metrul pătrat, în condiţiile în care toate conductele de canalizare din Europa, nu doar din România sunt dimensionate să preia 25 de litri pe metrul pătrat. Deci era clar că nicio conductă de canalizare, indiferent din ce ţară, nu ar fi făcut faţă torentelor care au fost ieri (sâmbătă – n.r.) pe străzile Craiovei, pentru că efectiv, când m-am uitat la imagini, mi-am dat seama că este exact ca şi cum ar veni de pe versanţii munţilor, aşa curgea apa în unele străzi care erau mai în vale faţă de celelalte. E o situaţie foarte complicată, cu care ne confruntăm deja a doua oară anul acesta şi a treia oară în ultimii doi ani de zile”, a afirmat Olguţa Vasilescu, duminică, la Antena 3.

Ea a precizat că autorităţile locale lucrează, încă de anul trecut, după prima ploaie puternică, la proiecte care să permită deversarea canalizării din Craiova în mai multe canale de deversare şi nu doar în Canalul Râului, care nu mai face faţă.

„O să solicităm şi fonduri de urgenţă de la Guvernul României, pentru că nu putem să ducem aceste investiţii în perioada următoare şi ele trebuie făcute foarte rapid. Ieşi am avut Cod roşu, peste Cod roşu nu mai există nimic”, a adăugat Vasilescu.

Edilul a precizat că „practic toate cartierele” au fost afectate de furtuna de sâmbătă după amiază, că pe timpul nopţii au fost semnalate foarte multe pene de curent în oraş, iar duminică parcurile din municipiu sunt închise.

„Au fost acoperişuri smulse de vânt şi aruncate pe marile bulevarde. (…) În parcul Nicolae Romanescu, de exemplu, cred că sunt sute de arbori căzuţi”, a afirmat primarul.

Peste 80 de apeluri la 112 prin care se anunţau situaţii de urgenţă cauzate de furtuna abătută asupra oraşului Craiova şi a altor localităţi ale judeţului Dolj au fost primite, până sâmbătă seară. ISU Dolj a intervenit cu toate forţele în cazurile semnalate. Zona s-a aflat sub Cod roşu de vijelii şi ploi torenţiale. Muzeul de Artă din Craiova, un cămin al unui liceu din oraş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, dar şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova se numără printre obiectivele afectate de furtună.

Potrivit celui mai recent bilanţ – transmis de ISU Dolj sâmbătă seară, s-a intervenit pentru degajarea de acoperişuri – 7 misiuni, degajarea de copaci – 8 misiuni, 4 misiuni autoturisme blocate pe straziile inundate, de unde au fost salvate 5 persoane şi au fost afectate 11 autoturisme; o misiune pentru deblocarea a două persoane aflate într-o farmacie; o misiune pentru evacuarea apei din arhiva Parchetului de pe lângă Judecatoria Craiova; 8 misiuni de evacuare a apei din locuinte; o misiune de evacuare a apei de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova; 3 misiuni de degajare stalpi de iluminat; o misiune de evacuare a apei de la un operator economic si evacuarea autoturismelor din parcare; o misiune evacuare a apei de la un camin al unui liceu din Craiova; o misiune de evacuare a apei din Muzeul de Arta din Craiova; o misiune de evacuare a apei din Muzeul Olteniei, o misiune de degajare a unui copac cazut pe conducta de gaze naturale.

Conform datelor de la acea oră, au fost inundate 60 de străzi, iar acoperişurile luate de vânt şi copacii căzuti au avariat în total 25 de autoturisme.

În sprijinul pompierilor din Dolj au venit colegi de la ISU Olt, ISU Mehedinţi şi ISU Vâlcea.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Date tehnice credibile, semn de bună informare despre conducte. Așa a fost și cu tunurile de apă evocate pe la 25 iunie 2018, iar în 10 august s-au folosit în Piața Victoriei, liniștindu-se protestatarii, să le ajungă cam până prin 2028, exact cât trebuie coaliției.

    • Te pui cu cercetătoare olguta Vasilescu? Datele le a scos din crama vreunei cârciumi din Craiova!

    • Ai fost acolo in piata in august asa-i ?

    • Acum vor veni milioane te turiști din toată lumea sa viziteze Veneția României. Eu cred ca Vodkuța Vasilescu a organizat special asta pentru atragerea turiștilor. Asta ar face orice, bani să-i iasă…

  2. Ce o sã fie,ce o sã fie ?! O sã fie o nebunie .. si o sã plouã cu cârnatzi psdizatzi .. chia si cu AURolaci 🇷🇺👹😂😂

  3. Natura folosita ca agent electoral. Katrina trebuia sa schimbe vreo 5 presedinti,dar americanii stiau ce inseamna natura. ” A trebuit sa moara oameni”… Politica romaneasca nu are nicio rusine,profita de orice dezastru ca sa ajunga mai aproape de ciolan. Din tot ce i se poate imputa unui primar(contracte,furturi…) am ajuns sa ii atacam pentru lucruri inevitabile. Neam de amibe,duceti-o in justitie(dar nu vreti sa creati un precedent pentru cand veti ajunge la putere) asa ca o ardeti aiurea cu tornade,maree si cutremure.

  4. Parlita asta de olteanca isi tot compara orasul Craiova cu restul Europei . Si-a comandat sondaje false astfel incat Craiova sa detina locul 6 in Europa ca targ de Craciun, tot asa si de Paste iar acum isi compara canalizarea. Este incredibila aceasta dereglata mintal . Atata hotie,minciuna,impostura,laudarosenie la acesti oltenasi

  5. Este secteta,nu e vina mea/noastra.Trebuie sa recunoastem ca solutiile necesita cel putin o sinapsa in timp ce degrevarea de responsabilitate nu costa nimic

  6. Cu câțiva ani buni în urmă am văzut o fotografie făcută cu ocazia vizitării de către turiști a vechii canalizaări din Parisul vechi. O dată pe an, cu ocazia curățării se deschidea pentru câteva ore pentru publicul curajos și aventurier. Sunt adevărate tuneluri de cel puțin 2m înălțime. Au apărut și în unele filme istorice.
    Olguța ar trebui să le viziteze și ea, fără echipament de protecție ca să nu–și strice machiajul.

    • ”Olguța ar trebui să le viziteze și ea,…” și să rămână în ele pentru un studiu aprofundat… de câțiva ani.

  7. Recomandare pentru olteni: vara izolare termica si iarna barci e ceva de lucru dar merită. Tovarasa de primarie, dacă veți avea strazile blocate de zapadă, o să vă spună că în Antarctica e chiar mai rău . Oricum ploile din ultimul timp care v-au cam luat pe sus vă scutesc de secetă o zi și mai mult: acum aveți reclama gratuita ! Grav e că de fiecare dată când plouă serios află lumea cam câți neuroni are prima doamnă a Craiovei . Mai are puțin și cere preoților să alunge ploile spre Neamț că tot se roagă acolo preoții să plouă.

  8. Multe din aceste acoperișuri nu au proiecte ,autorizații,sunt făcute de diverse firme cu asociațiile de proprietari.Cine răspunde dacă acest acoperiș căzut pe trotuar ucide un om?

  9. Incepind de miine in toate localitatile din Romania conductele de canalizare trebuie proiectate pentru preluarea a 60 litri pe metrul patrat .
    Guvernanti care ofera scuze contra beneficiilor imense platite de cetateni , nu avem nevoie .

  10. Dolj News anunță că orașul Craiova este cel mai bun din Europa pentru canotaj stradal.

  11. E vina Europei ca nu a facut canalizări mai mari 🤣🤣🤣🤣🤣