G4Media.ro

Olguţa Vasilescu, șefă a Asociaţiei Municipiilor: Faptul că nu există nicio variantă…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Olguţa Vasilescu, șefă a Asociaţiei Municipiilor: Faptul că nu există nicio variantă să se prelungească PNRR nu e o veste bună, în condiţiile în care toate proiectele începute trebuie finalizate la jumătatea anului viitor şi sunt foarte multe blocaje

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, a declarat, joi, că faptul că nu există nicio variantă să se prelungească durata Planului Naţional pentru Redresarea şi Rezilienţă (PNRR) nu este o veste bună pentru marile oraşe, în condiţiile în care toate proiectele începute trebuie finalizate la jumătatea anului viitor şi sunt foarte multe blocaje, transmite Agerpres.

Vasilescu a declarat, joi după-amiază, că la Craiova se desfăşoară comitetul director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) la care participă primarii de mari municipii, precum şi Tánczos Barna – viceprim-ministru, ministerul Finanţelor, Attila-Zoltán Cseke – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi Marcel-Ioan Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„Până acum s-au finalizat discuţiile cu ministerul Fondurilor Europene, cu domnul Boloş, cu nişte veşti nu foarte bune neapărat pentru noi, în sensul că nu există nicio variantă ca să se prelungească Planul Naţional de Rezilienţă – PNRR, ceea ce va însemna că toate proiectele pe care noi le-am început trebuie finalizate la jumătatea anului viitor. În condiţiile în care sunt foarte multe blocaje, în primul rând care ţin de partea legislativă, de legea achiziţiilor, mai precis. Abia acum suntem în procedura în care reuşim să avem contractele de execuţie semnate. Asta înseamnă că firmele vor avea foarte puţin de lucru, adică sub un an de zile, dacă ne gândim la faptul că vreo trei luni este perioadă de iarnă şi nu se poate lucra. Sunt campusuri mari, în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, pentru care evident că trebuia să dureze mult mai mult timpul afectat construirii şi asta înseamnă că la final este foarte posibil ca toţi să fim cu ele în lucru”, a spus Olguţa Vasilescu, joi seara, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit primarului municipiului Craiova, marile municipii au destul de multe probleme în ceea ce priveşte derularea PNRR, în sensul că obţin foarte greu avizele. „Cel mai greu se obţin de la Ministerul Culturii, unde poate să dureze şi un an de zile şi se încearcă găsirea unei formule ca în cazul în care lucrările pe PNRR nu vor fi finalizate, partea de cheltuială care rămâne neeligibilă să nu rămână în sarcina primăriilor şi să fie preluată de Guvern sau să se găsească o altă variantă de finanţare pe fonduri europene”, a mai spus Vasilescu.

Olguţa Vasilescu a mai spus că administraţia locală insistă de foarte mulţi ani să se schimbe legea achiziţiilor publice, aşa cum sunt procedurile de achiziţii pentru împrumuturi pe BERD, care sunt foarte rapide.

„Să ştiţi că în momentul în care facem achiziţii pentru împrumuturi pe BERD, de exemplu, lucrăm pe proceduri diferite şi foarte rapide, aşa cum sunt procedurile din alte state, cum ar fi Polonia, unde gradul de absorbţie este foarte mare. Din păcate, eu ştiu că s-a încercat de foarte multe ori modificarea legii achiziţiilor publice şi Comisia Europeană nu a fost de acord, pentru că în România zice-se ar fi şi alte probleme şi atunci ar trebui să fie mai multe frâne puse. Dar e o problemă faptul că noi abia acum la PNRR ieşim cu proiectele din procedurile de achiziţie publică şi mai avem doar un an de zile ca să le implementăm, este foarte complicat. Va fi complicat pentru constructor pe care vom pune presiune să facă mai repede, mai repede, mai repede şi în acelaşi timp cred că vom ajunge totuşi în situaţia în care vom avea întârzieri”, a mai spus primarul municipiului Craiova.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Tánczos Barna, a afirmat că România este în plin proces de renegociere a PNRR, iar obligaţia Guvernului este de a găsi pe termen mediu o schemă de finanţare suficient de bună ca să termine proiectele, una dintre soluţii fiind obţinerea unor finanţări de la CEC Bank, Exim şi Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID).

„Suntem în plin proces de renegociere a PNRR-ului. Vestea bună este că anul acesta au pornit foarte bine proiectele europene şi avem absorbţie extrem de bună la început de an. Avem o creştere de aproape 20% faţă de anul trecut şi o perspectivă bună în ceea ce priveşte fondurile europene în general şi pe PNRR o creştere de peste 200% faţă de 2024 în primele trei luni. (…) Obligaţia şi sarcina Guvernului este de a găsi soluţii pentru a finaliza aceste proiecte, dacă nu în PNRR, în următoarea perioadă de programare tot pe fondurile europene şi acolo unde nu se poate din fonduri naţionale. În aceste săptămâni se face această reaşezare a proiectelor majore pe noile scheme de finanţare. (…) Nu cred că România a mai avut o perioadă în care primăriile şi consiliile judeţene să aibă peste 240 de miliarde de lei, proiecte începute”, a menţionat Tánczos Barna.

El a arătat că Guvernul caută soluţii de finanţare pentru terminarea proiectelor demarate pentru PNRR, iar în acest sens au avut loc discuţii cu băncile care sunt în proprietatea statului român.

„Şi acum sarcina cea mai mare, obligaţia Guvernului este de a găsi pe termen mediu o schemă de finanţare suficient de bună ca să terminăm proiectele. Vin de la o discuţie cu colegii mei de la băncile care sunt în proprietatea statului român – CEC Bank, Exim şi BID – noua Bancă de Investiţii şi Dezvoltare. Această bancă va intra în procesul de finanţare şi a unităţilor administrative-teritoriale şi a proiectelor majore în economie. Este o nouă posibilitate, soluţie pentru finanţări pe termen mediu şi lung”, a mai afirmat ministrul Finanţelor. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Cauza principală a crizei PNRR nu poate fi alta decât… incompetența (sinecuri habarniste care nu sunt capabile să livreze).

    Urmează rea-voința („nu-mi iese nimic, nu facem!”).

  2. Fiecare fată de pe TOCZAPARU e gata să fie luată tare.

  3. Obraznică,incompetenta la fapte,bună doar de gura

  4. Doamna Manda să-și mai trimită soțul la muncă și poate am fi vazuți cu ochi mai buni la Bruxelles. Ciolacu să ia lecții de legislație a achizițiilor de la acest întreprinzător edil care a spart o barcă de bani pe casuțe și iepurași fără să o încurce niște fleacuri de licitații.

  5. Nu aveti oameni pregatiti sa faca proiecte si sa le implementeze!😵
    Sa pui un preot, fara pregatire FE, ca ministru de resort ce mai e?
    E ca si cand ai un PM cu bac-ul luat la 37 de ani!
    Asta e!
    Incompetenta voastra a ratat PNRR-ul!😡

    • Care PM cu bac luat ? Ca nu a reusit sa gaseasca diploma. Care diploma poate fi gasita foarte usor de altfel la Ministerul Educatiei in registrele de evidenta ale diplomelor emise, registre cu regim special care pastreaza „cotoarele” acestor diplome. Dar in cazul acestui pm nu cred ca exista acest cotor de diploma.
      Intrebarea mea, retorica, este insa cum a ajuns panarama de olguta peresedinte a municipiilor ?
      Ce o califica pentru asa functie ?
      Iepurasii de carton la superpret ?

  6. Hop țața si tudose, în aceeași zi.
    Când ăștia 2 sunt scoși în față urmează ceva urât.

  7. Coaliția stabilității si a incompetentei.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.