G4Media.ro

Oligarhia 2.0. Vor conduce miliardarii tech America lui Trump?

Sursa foto: Alex Brandon / AP / Profimedia

Oligarhia 2.0. Vor conduce miliardarii tech America lui Trump?

Miliardarii din domeniul tehnologiei vor juca un rol important în timpul celui de-al doilea mandat al președintelui Donald Trump, în condițiile în care puterea lor a devenit aproape fără precedent în ultimii ani, susțin experții de peste ocean. Aceștia s-au referit la avertismentele recente ale actualului lider de la Casa Albă, Joe Biden, care a vorbit despre abuzurile celor din “complexul tehnologic-industrial.” Riscă America să intre sub influența Oligarhiei 2.0 în timpul președinției lui Trump?

Avertismentele președintelui

Președintele Biden a folosit discursul său de rămas-bun adresat națiunii americane, rostit la mijlocul săptămânii trecute, pentru a avertiza despre o “oligarhie” a ultra-bogaților care prinde rădăcini în Statele Unite și despre un “complex tecnologic-industrial” care încalcă drepturile americanilor și amenință viitorul democrației. (https://www.pbs.org/newshour/nation/watch-live-bidens-farewell-address-from-the-white-house-pbs-news-special-report)

Vorbind din Biroul Oval, cu doar câteva zile înainte să predea puterea președintelui ales Donald Trump, Biden a tras un semnal de alarmă cu privire la acumularea de putere și bogăție în mâinile unui număr mic de persoane.

“Astăzi, în America ia naștere o oligarhie bazată pe bogăție extremă, putere și influență, care amenință literalmente întreaga noastră democrație, drepturile și libertățile noastre fundamentale și șansa echitabilă a fiecăruia de a reuși,” a spus Biden, atrăgând atenția asupra “unei concentrări periculoase de putere în mâinile unui număr redus de persoane ultra-bogate.” (Potrivit experților, termenul “oligarhie” se referă la un tip de guvernare condus de un grup restrâns de persoane, adesea în beneficiul propriu).

Președintele a continuat spunând că ar putea exista “consecințe periculoase dacă abuzul lor de putere nu este controlat.”

Invocând avertismentele președintelui Dwight Eisenhower cu privire la complexul militar-industrial, făcute la plecarea sa din funcție în 1961, Biden a adăugat: “Sunt la fel de îngrijorat de ascensiunea potențială a unui complex technologic-industrial care ar putea reprezenta pericole reale pentru țara noastră.”

El a atacat și companiile de social media, precum Meta, care a anunțat recent că va renunța la verificatorii independenți de fapte și informații. “Rețelele sociale renunță la verificarea faptelor. Adevărul este suprimat de minciuni spuse pentru putere și profit,” a mai spus Biden.

Mogulii pro-Trump

În discursul său, Biden nu a numit niciun membru al acestei “oligarhii,” dar comentatorii de peste ocean au afirmat că atacul său la adresa “complexului tecnhologic-industrial” format din ultra-bogați a fost o referire voalată la șefii din Silicon Valley, precum Elon Musk, cel mai bogat om din lume, care este apropiat de Trump și a oferit un sprijin financiar uriaș campaniei acestuia, cheltuind peste 250 de milioane de dolari pentru realegerea acestuia. (https://www.bbc.com/news/articles/c1weqzl3ydro)

Reamintim că președintele ales l-a numit pe Elon Musk în fruntea “Departamentului pentru Eficiența Guvernului” (Department of Government Efficiency – DOGE), al cărui scop este de a revizui, eficientiza și elimina departamentele, birourile și agențiile guvernamentale federale, în timp ce zeci de mii de angajați federali ar putea fi concediați. El va face echipă în fruntea DOGE cu antreprenorul miliardar Vivek Ramaswamy. (https://www.npr.org/2024/11/12/g-s1-33972/trump-elon-musk-vivek-ramaswamy-doge-government-efficiency-deep-state)

Iar influența patronului Tesla asupra viitorului ocupant al Biroului Oval a fost dovedită public după ce Musk s-a aflat în fruntea unei campanii de respingere a proiectului de lege de finanțare guvernamentală care amenința cu închiderea administrației federale americane în decembrie. În acel moment, democrații și unii republicani din Statele Unite l-au numit pe Elon Musk “președinte.” (https://www.g4media.ro/presedintele-elon-musk-ce-se-stie-despre-influenta-miliardarului-asupra-lui-trump.html)

În afară de Musk, Trump și-a întărit legăturile și cu alți patroni din Big Tech precum Jeff Bezos de la Amazon, Mark Zuckerberg de la Meta sau Bill Gates de la Microsoft. Unul dintre primii care a luat cina la Mar-a-Lago, reședința lui Trump din Florida, după ce republicanul a fost reales în fruntea SUA a fost CEO-ul Apple, Tim Cook, la o zi după ce Trump a fost vizitat de directorul executiv al Google, Sundar Pichai, și cofondatorul companiei, Sergey Brin.

De asemenea, și alți directori executivi ai celor mai importante companii americane din domeniul tehnologic l-au vizitat pe Trump la reședința sa din Florida după alegerile din noiembrie trecut, într-o paradă care a luat prin surprindere scena politică de peste ocean. Mulți dintre aceștia au anunțat chiar că vor dona milioane de dolari pentru ceremonia de învestitură a republicanului, o decizie controversată ținând cont de faptul că mulți dintre ei sunt cunoscuți pentru agenda lor liberală. (https://www.g4media.ro/parada-a-sefilor-din-silicon-valley-la-mar-a-lago-de-ce-il-curteaza-mogulii-tech-pe-trump.html)

Adulația pentru Trump nu a fost însă rezervată doar mogulilor din industria de tehnologie a informației. Trump a fost aplaudat frenetic pe Wall Street la începtul lui decembrie, când a sunat clopoțelul de deschidere a New York Stock Exchange.

“Când Donald Trump a sosit la Bursa de Valori din New York săptămâna aceasta pentru o tură postelectorală a victoriei sale, zeci de directori influenți s-au aliniat pentru a arunca o privire asupra omului care ține în mâinile sale viitorul afacerilor lor,” a scris Wall Street Journal la vremea respectivă.

“Adunați în spatele unor frânghii de catifea roșie erau directori seniori de la Visa, Meta Platforms, Goldman Sachs, Charles Schwab și Citadel… Magnatul imobiliar și aerospațial Robert Bigelow a fost văzut în mulțime, la fel ca investitorul (și aliatul lui Trump) Bill Ackman.”

Șefii din industria tech vor fi de altfel prezenți in corpore la ceremonia de învestitură a lui Trump. În afară de Musk, Bezos și Zuckerberg, CBS News a relatat că CEO-ul TikTok, Shou Chew, va participa la festivitatea de la Washington pentru care au fost oferite 250.000 de bilete. (https://www.cbsnews.com/news/trump-inauguration-who-is-invited-attending/).

De partea sa, Bloomberg a scris că Dara Khosrowshahi, CEO-ul Uber, Sam Altman de la OpenAI și Tim Cook de la Apple sunt de asemenea programați să apară la evenimentul ce va avea loc sub domul Capitoliului, care este folosit de obicei pentru ceremonii și sărbători ale Congresului. (https://www.bloomberg.com/news/articles/2025-01-10/openai-meta-uber-ceos-plan-to-attend-trump-inauguration-events?sref=sBMxP0gT)

Oligarhia 2.0?

Revenind la discursul de adio al lui Biden, ABC News a citat istorici și experți economici care au declarat că avertismentele președintelui democrat reflectă o problemă de lungă durată pe care mulți din ambele părți ale eșichierului politic de la Washington o simt deja. (https://abcnews.go.com/Politics/oligarchy-20-experts-weigh-bidens-warning-wealthy-justified/story?id=117790741)

“Când îi ai pe scenă pe cei mai bogați trei bărbați din țară… nu poți trece cu vederea cât de multă influență are miliardarul asupra guvernului,” a declarat Sarah Anderson, directorul proiectului de economie globală al grupului de cercetare nonprofit Institute for Policy Studies.

ABC News a notat că, deși este prea devreme pentru a determina cum va răspunde publicul la avertismentele lui Biden, experții au susținut că istoria a arătat că americanii au rezistat în mod tradițional oligarhiei, iar în unele cazuri, unele companii au fost forțate să își diminueze influența asupra guvernului și liderilor politici pentru a evita consecințele economice.

Există însă o oligarhie în Statele Unite care exercită o influență tot mai mare asupra guvernului, așa cum susține Biden?

Daniel Kinderman, profesor asociat de științe politice la Universitatea din Delaware, care a studiat cum răspund afacerile la populismul de dreapta, a spus că inegalitatea actuală a veniturilor din Statele Unite constituie “condiții oligarhice.”

“De la sfârșitul anilor 2000, cei mai bogați 1% dintre americani, aproximativ 3 milioane de oameni, dețin mai mult de o treime din averea și capitalul din țara noastră. Acum este aproximativ 35%. Cei mai săraci 50% dintre americani, adică aproximativ 150 de milioane de oameni, dețin aproximativ 1,5% din avere,” a spus el.

Biden a comparat situația actuală cu cea a “baronilor hoți” și a monopolurilor industriale ale secolului XIX. În acest context, ABC News a notat că Trump, președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, și alți lideri de pe Capitol Hill au primit cu brațele deschise alianțele cu directorii executivi din domeniul tehnologiei, în special Musk, susținând că ideile lor vor ajuta la făurirea unui guvern mai “eficient.” (https://abcnews.go.com/Politics/video/speaker-johnson-speakers-after-meeting-elon-musk-vivek-116498756)

Deși recunoaște că elitele corporative au influențat întotdeauna guvernul, Kinderman a remarcat că America se află acum într-un teritoriu necunoscut, deoarece actualii directori executivi au mai mult control asupra discursului public.

“Există un sentiment în comunitatea de afaceri că ar trebui să existe eficiență și că guvernul ar trebui să aibă același scop,” a spus el. “Cu siguranță există un rol pentru ei (mogulii tech), dar ceea ce nu vrei este ca aceștia să scrie propriile reguli de care beneficiază doar industria lor.”

În acest context, ABC News a scris că Musk și Zuckerberg au redus și au eliminat instrumentele de moderare a conținutului împotriva dezinformării pe site-urile lor de socializare X și Facebook, în urma criticilor din partea lui Trump. Republicanul a fost interzis de pe platformele lor după atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul din Washington.(https://abcnews.go.com/Business/facebook-rely-community-notes-replacing-fact-checkers-zuckerberg/story?id=117412714)

În interviuri recente, aceștia au exprimat, de asemenea, puncte de vedere mai conservatoare. Iar Bezos și alți directori executivi au fost criticați pentru eliminarea din companiile lor a inițiativelor DEI – diversitate, echitate și incluziune -, o țintă preferată a conservatorilor americani.

“Aceasta este Oligarhia 2.0,” a spus Kinderman. “Este un fel de oligarhie tehnologică turboîncărcată, care deține control asupra mass-media și tehnologiei.”

Jonathan Hanson, politolog și lector în statistică la Școala de Politici Publice Gerald R. Ford de la Universitatea din Michigan, a declarat și el că implicarea profundă a lui Musk cu Trump, de la campania electorală a republicanului până la numirea sa în fruntea DOGE, a fost în mare măsură fără precedent.

Soarta agențiilor guvernamentale și a cheltuielilor miliardelor ar putea fi în mâinile lui Musk și a antreprenorului Vivek Ramaswamy, a menționat el.

“Acest lucru depășește influența, acesta este un control strâns asupra chestiunilor guvernamentale pentru cineva care nu a fost ales,” a spus specialistul.

Hanson și ceilalți experți au avertizat că consecințele nu vor trece neobservate, mai ales în rândul celor care au votat pentru Trump.

Reacția publicului

ABC News a notat că, deși Trump și patronii din domeniul tehnologiei nu au răspuns imediat la discursul și avertismentele lui Biden, datele de căutare timpurii indică faptul că ele au stârnit interes printre americani.

Căutările pe Google pentru termenul de “oligarhie” au crescut brusc după discursul lui Biden și au rămas mai ridicate decât de obicei pe parcursul săptămânii trecute, potrivit datelor oferite de motorul de căutare. (https://trends.google.com/trends/explore?date=2025-01-12%202025-01-17&geo=US&q=oligarchy&hl=en)

Opt din cele 10 state care au înregistrat cea mai mare creștere a căutărilor pentru termenul de “oligarhie” începând de vineri după-amiază au fost state republicane “roșii”, inclusiv Wyoming, Arizona și Oklahoma, potrivit datelor Google.

“(Termenul) a atras o oarecare atenție pe scena politică,” a spus Kinderman despre avertismentul lui Biden. “Ar putea avea un impact, mai ales dacă lucrurile se mișcă într-o direcție pe care mulți americani o percep ca fiind problematică.”

Hanson a fost de acord cu această opinie, menționând că datele la ieșirea de la urne în noiembrie 2024 au arătat că mulți oameni care au votat pentru Trump au spus că sunt cel mai preocupați de costul vieții și de inegalitatea veniturilor. Republicanul s-a prezentat de altfel drept campionul clasei muncitoare.

“Sunt mulți oameni care l-au votat pe Trump, simțind că economia a fost mai bună în primul său mandat și se vor simți înstrăinați de alianțele sale” cu mogulii tech, a spus el. “Dacă își continuă politicile din prima administrație care nu abordează inflația și avantajează clasa CEO, oamenii vor observa.”

ABC News s-a referit și la faptul că, în timpul discursului său, Biden a remarcat că americanii au rezistat oligarhilor în trecut, ridicându-se și formând sindicate.

“Ei nu i-au pedepsit pe cei bogați. Au făcut doar ca bogații… să joace după regulile pe care toți ceilalți trebuiau să le urmeze. Muncitorii au obținut dreptul de a câștiga partea lor corectă,” a spus el.

Anderson a prezis o respingere similară nu numai în ceea ce privește mișcările sindicale organizate, despre care ea a spus că au crescut și au câștigat sprijin în ultimii câțiva ani, ci și în alegerile consumatorilor, lucru care ar putea dăuna companiilor tech.

Ea a menționat, de exemplu, că peste 250.000 de oameni și-au lichidat abonamentele la Washington Post după ce Bezos a blocat conducerea ziarului pe care îl deține să o susțină pe vicepreședinta democrată Kamala Harris în cursa pentru Casa Albă.

Anunțul lui Bezos a venit atunci ca un șoc. Publicația a sprijinit mereu candidații democrați, nu a susținut niciodată un republican la președinție, iar în ultimii ani a fost vârful de lance al campaniei dusă de media americane împotriva lui Trump. La vremea respectivă, actuali și foști angajați ai ziarului cu sediul la Washington au criticat vehement ceea ce ei au numit “lașitatea” lui Bezos de a-și declara susținerea pentru Harris.

De asemenea, a spus Anderson, milioane de utilizatori de rețele sociale au părăsit platformele Meta și X pentru alte site-uri de rețele sociale de când și-au anulat politicile de moderare a conținutului. (Anderson nu și-a susținut afirmațiile cu date concrete).

“Există o aură în jurul acestor miliardari, iar atunci când oamenii conectează puterea acestor oligarhi cu efectele dăunătoare asupra vieții de zi cu zi, oamenii se vor schimba rapid,” a spus ea.

De partea sa, Kinderman a spus că adevăratul test va veni dacă Trump sau liderii republicani ai Congresului depășesc liniile etice care sunt percepute că dăunează publicului. El a remarcat că directorii executivi, inclusiv Musk, și multe companii s-au retras de la Forumul strategic și de politică organizat de Trump în 2017, după ce acesta a părăsit Acordul climatic de la Paris și după comentariile făcute de republican în urma mitingului Unite the Right de la Charlottesville.

“Este greu de spus, dar va intra agenda administrației în conflict cu interesele unor afaceri americane puternice? Este destul de radicală, așa că cred că aproape cu siguranță se va întâmpla,” a spus Kinderman. “Noii oligarhi sunt într-o poziție puternică și par a fi aliați cu Trump, dar această alianță ar putea să se rupă.”

Critici pentru Biden

Discursul lui Biden despre oligarhii care au din ce în ce mai mare putere și și influență în America nu a fost însă lipsit de critici. Dacă unii analiști au vorbit, așa cum am văzut, de Oligarhia 2.0, alți comentatori, în special din dreapta conservatoare americană, s-au referit la miliardarii cu care Biden s-a asociat de-a lungul anilor, inclusiv megadonatorul liberal George Soros, căruia președintele i-a acordat recent Medalia Prezidenţială a Libertăţii. (https://www.foxnews.com/politics/rings-hollow-biden-ripped-for-warning-of-oligarchy-taking-shape-in-us-despite-deep-ties-billionaires)

Fox News Digital a raportat anterior despre câțiva miliardari care au donat pentru campania de realegere a președintelui Biden anul trecut, inclusiv Laurene Powell Jobs, văduva lui Steve Jobs, și președintele executiv al Alphabet, Eric Schmidt. (https://www.foxnews.com/politics/hollywood-moguls-billionaires-flood-bidens-victory-fund-with-six-figure-donations)

“În discursul său de adio, Joe Biden nu a criticat Iranul, China sau războaiele pe care a ajutat să le creeze – dar i-a atacat pe cetățenii americani, numindu-i ‘oligarhi’ și ‘o amenințare la adresa democrației,’” a scris Nancy Mace, membră republicană a Camerei Reprezentanților. “Un sfârșit potrivit pentru o președinție definită de vină și eșec.” (https://x.com/RepNancyMace/status/1879704624653045778)

Mace a adăugat într-o altă postare: “Joe Biden discutând despre democrație, o presă liberă, instituții și abuzul de putere în discursul său final de adio este ironic.”

“Joe Biden, care tocmai i-a acordat Medalia Libertății lui George Soros și i-a oferit propriului său fiu un permis gratuit pentru toate crimele federale pe care le-a comis pe parcursul unui deceniu, vrea acum să știți că oligarhii sunt răi,” a scris pe X comentatorul conservator Matt Walsh. (https://x.com/MattWalshBlog/status/1879715669094338611)

“Da, Biden, oponentul celor bogați și puternici… care tocmai a oferit cea mai înaltă onoare civilă a națiunii… lui George Soros, Hillary Clinton, Ralph Lauren (cu avere netă de 11 miliarde de dolari) și lui Magic Johnson (cu avere netă de 1,6 miliarde de dolari),” a scris Drew Holden de la American Compass. (https://x.com/DrewHolden360/status/1879726689007411571)

“Avertismentul lui Biden despre oligarhie, deși are un sâmbure de adevăr, sună gol din partea liderului unui partid alimentat de miliardari,” a postat fostul corespondent de la Casa Albă, Ron Fournier. “Adevărul este că clasa bogată conduce ambele jumătăți ale duopolului corupt.” (https://x.com/ron_fournier/status/1879703387450794421)

“Este INCREDIBIL de IRONIC din partea lui Biden să avertizeze despre ‘puterea concentrată în mâinile câtorva oameni bogați’ când întregul lor aparat politic a fost alimentat de Arabella Advisors și George Soros de zeci de ani,” a postat comunicatorul republican Matt Whitlock pe X. (https://x.com/mattdizwhitlock/status/1879697772552880154)
Acuzații de ipocrizie

Unele voci s-au referit și la “ipocrizia” dicursului lui Biden despre oligarhi, în condițiile în care cei mai bogați americani, descriși de el drept “oligarhi care amenință democrația,” au avut performanțe excepționale în timpul mandatului său.

Astfel, Bloomberg a relatat că cei mai bogați 100 de americani au văzut averea lor cumulată crescând cu mai mult de 1,5 trilioane de dolari, de la începutul mandatului lui Biden în 2021 până când Trump a câștigat alegerile în noiembrie trecut. Printre cei mai mari câștigători se numără Elon Musk, Larry Ellison și Mark Zuckerberg, conform Bloomberg Billionaires Index. (https://www.bloomberg.com/news/articles/2025-01-16/american-oligarchy-decried-by-biden-gained-1-5-trillion-during-his-presidency?embedded-checkout=true)

Averea lui Musk a crescut cel mai mult în timpul anilor petrecuți de Biden la Casa Albă. În timp ce Musk era evaluat la aproximativ 100 de miliarde de dolari atunci când Biden a fost ales în 2020, averea șefului Tesla și X a ajuns acum la 450 de miliarde de dolari. Averea sa s-a dublat de mai bine de două ori în ultimii patru ani, conform raportului Bloomberg.

Sub conducerea lui Biden, cei foarte bogați au beneficiat de o explozie a pieței de capital și a pieței imobiliare care a adăugat aproximativ 36 de trilioane de dolari la averea gospodăriilor americane, până în septembrie 2024. Cei mai bogați 0,1% dintre americani au beneficiat cel mai mult de această avalanșă financiară din ultimii patru ani, mărindu-și cota din averea gospodăriilor din SUA la aproximativ 22,1 trilioane de dolari. Cota de avere a gospodăriilor din SUA deținută de ultra-bogați este acum de aproape 14%, cel mai înalt nivel conform estimărilor Fed, care datează din anii ’80, a raportat Bloomberg.

În sfârșit, unii analiști au afirmat că avertismentele lui Biden la adresa bogaților, în special al lui Musk, vin dintr-o animozitate personală. CNN a scris că mulți oficiali de la Casa Albă au vorbit despre oportunitatea ratată de a-l cultiva pe Musk ca un aliat în timpul mandatului său, mai ales că interesele acestuia ca producător de vehicule electrice au fost adesea aliniate cu administrația democrată, o susținătoare fermă a inițiativelor de energie curată. (https://www.cnn.com/2025/01/16/politics/joe-biden-elon-musk-oligarchs/index.html)

Mai rău, unii s-au întrebat dacă acțiunile lor de a-l exclude pe Musk nu l-au încurajat pe antreprenor să-l susțină pe Trump și să ofere un sfert de miliard de dolari în eforturile de a-l realege în fruntea Americii. (Musk, un fost democrat, nu a susținut niciunul dintre candidații la Casa Albă 2024 până când Trump a supraviețuit unei tentative de asasinat la mijlocul lunii iulie a anului trecut).

Un incident în special a ieșit în evidență, a scris CNN. În 2021, Biden a organizat un eveniment care a sărbătorit producătorii de vehicule electrice. Tesla nu a fost inclusă, în ciuda faptului că este cel mai mare producător de vehicule electrice din lume. La eveniment, Biden a lăudat munca celor de la General Motors, Ford și Stellantis – în ciuda faptului că vehiculele electrice reprezintă o mică parte din afacerile lor generale. (https://www.cnn.com/2021/08/05/business/tesla-snub-white-house-event/index.html)

Musk, conform persoanelor implicate în planificarea evenimentului, a fost exclus de pe lista de invitații, deoarece lucrătorii Tesla nu erau sindicalizați.

Un oficial de la Casa Albă a echivalat decizia cu discursul presărat de glume și ironii la adresa lui Trump – pe atunci un cetățean privat -, ținut de către fostul președinte Barack Obama la Cina corespondenților de presă de la Casa Albă din 2011, un eveniment singular despre care s-a spus că l-a determinat pe Trump să candideze la președinție câțiva ani mai târziu.

Musk a criticat neinvitarea sa la ceremonia lui Biden de la Casa Albă din 2021 – și nu a uitat-o, vorbind despre ea la un eveniment de campanie din Pennsylvania în 2024.

Mama lui, Maye Musk, a spus într-o conversație în direct pe X că decizia lui Biden de a-l exclude pe Musk – și declarația liderului democrat potrivit căreia GM “conducea drumul” în electrizarea automobilelor – a fost “cel mai rău lucru care s-a întâmplat” între fiul ei și Casa Albă.

Concluzia celor de la CNN? “Biden a avertizat despre oligarhi. Unii oficiali se tem că el ar fi putut ajuta la crearea unuia.”

Surse: PBS, BBC, NPR, CBS News, Bloomberg, ABC News, FoxNews, CNN, trends.google.com, X

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.