G4Media.ro

Oligarhii ruși s-au îmbogățit anul trecut cu 72 de miliarde de dolari

Oligarhii ruși s-au îmbogățit anul trecut cu 72 de miliarde de dolari

Cei mai bogaţi oameni din Rusia au adăugat 72 de miliarde de dolari la avuţia lor pe parcursul anului trecut, iar averea lor combinată a crescut până la 577 miliarde de dolari, pe primul loc fiind Vagit Alekperov, fostul preşedinte al producătorului de petrol Lukoil, a anunţat marţi revista Forbes, transmite Reuters conform Agerpres.

În 2021, înaintea invadării Ucrainei, Forbes estima că averea combinată a celor mai bogaţi oameni din Rusia se situa la 606 miliarde de dolari. Preţurile ridicate ale materiilor prime din ultimii doi ani şi creşterea economiei ruse axată pe război au atenuat impactul sancţiunilor occidentale şi au majorat avuţiile miliardarilor ruşi. Mulţi se află sub incidenţa sancţiunilor, iar averea lor combinată a scăzut la 353 miliarde de dolari în 2022.

Averea lui Alekperov a crescut anul trecut la 28,6 miliarde de dolari, de la 20,5 miliarde de dolari, arată datele Forbes. El a preluat locul întâi în Rusia de la Andrei Melnichenko, acum pe locul şapte, care şi-a construit averea în domeniul îngrăşămintelor, iar averea lui a scăzut anul trecut la 21,1 miliarde de dolari, de la 25,2 miliarde de dolari.

Pe locul doi se află Leonid Mikhelson, şeful producătorului de gaze naturale Novatek. Averea lui a crescut anul trecut cu 5,8 miliarde de dolari, la 27,4 miliarde de dolari.

Pe plan global sunt acum mai mulţi miliardari ca niciodată, conform Forbes. În total sunt 2.781 miliardari, iar cei din top 20 sunt responsabili pentru cele mai mari creşteri ale averilor. Pe plan global Alekperov este pe locul 59.

„Ei sunt mai bogaţi ca niciodată, averile lor se ridică la 14.200 miliarde de dolari, în creştere cu 2.000 miliarde de dolari faţă de 2023”, informează Forbes.

Economia Rusiei a înregistrat anul trecut o creştere de 3,6%, un ritm mai rapid decât al oricărei ţări din G7 care au impus sancţiuni. Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă în acest an la un avans al PIB-ului Rusiei de 2,6%, dar avertizează că evoluţiile vor fi afectate de lipsa de angajaţi şi de deficitul de tehnologie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Oare, așa o fi?
    Să vedem ce mai economie mai funcționează în Rusia:
    1. Armament; 2. Energia (petrol, gaze); 3. altceva?
    Păi să vedem ce nu mai merge: imobiliarele (cererea scăzută, la 0 zero), agricultura (acum mai au rezerve, dar nu se știe până când), aici la acest sector prevăd o foamete la ei pe motiv că nu mai are cine să cultive, bărbații sunt la război, iar momentan e o agricultură de subzistență; Serviciile sunt în scădere, poți cumpăra din China, India, Kazahstan Iran, dar slab calitativ cât și tehnologic. Rusia se îndreaptă către zid cu pași mici dar siguri.
    Marea întrebare e dacă ei vor folosi până în vară nuclearele tactice, pentru că de folosit le vor folosi, ce vom face? Care scenariu e mai ok pentru noi sau voi? Cum procedăm?

    • Pai chiar ar trebui să folosească nuclearele odată, este nevoie să fie convinși si americanii si europenii să se apuce serios de război!
      Sincer, singurul scenariu realist ca Ucraina să recapete tot teritoriul este ca Rusia să folosească nuclearele!

  2. Sanctiunile ii afecteaza pe cei saraci si din clasa de mijloc. Oligarhii vor gasii mereu metode de imbogatire.