Oligarhul moldovean fugar Vlad Plahotniuc, acuzat de procurori că și-a cumpărat avion de 21 de milioane de dolari din „furtul miliardului”
Oligarhul și fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, cel care a condus de facto Republica Moldova între 2016 și 2019, ar fi plătit în 2015 nu mai puțin de 21 de milioane de dolari pentru a achiziționa un avion privat din bani furați în dosarul „furtul miliardului” prin care un miliard de dolari a fost sustras din trei bănci private din Republica Moldova între 2012-2014, potrivit unui comunicat al procurorilor din Republica Moldova.
Procurorii îl acuză pe Vladimir Plahotniuc că, în perioada 24 noiembrie 2014 – 29 iulie 2015, ar fi primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de artizanul „furtului miliardului”, Ilan Șor, nu mai puțin de 21.000.000 de dolari.
Banii au fost obţinuți fraudulos, drept credite, de la fosta Bancă de Economii din Moldova (BEM). Procurorii susţin că din aceşti bani Plahotniuc şi-ar fi achiziționat un avion privat pe care l-ar fi folosit „în interese personale și în interesele organizației sale criminale”, după care l-a vândut.
Procurorii susţin că, în acea perioadă, Vladimir Plahotniuc acționa ca lider al grupului criminal, fiind beneficiar efectiv și gestionar prin persoane interpuse al mai multor companii nerezidente în Republica Moldova. Totodată, în acea perioadă, Plahotniuc era vicepreşedintele al Partidului Democrat şi era la al doilea mandat de parlamentar.
Plahotniuc a pierdut puterea în Republica Moldova pe 14 iunie 2019, atunci când fostul guvern PD condus de premierul Pavel Filip, a demisionat. În aceeași zi, Plahotniuc a fugit din Republica Moldova prin regiunea separatistă trasnnistreană și apoi din orașul Odesa către o destinație necunoscută.
Pentru o perioadă de timp, Plahotniuc a locuit în SUA, acolo unde a încercat să obțină o viză de investitor, dar cererea sa a fost respinsă, iar 14 ianuarie 2020, Departamentul de Stat al SUA l-a declarat persoană indeziderabilă și a fost nevoit să plece din această țară.
Ulterior, oamenii legii din Republica Moldova au bănuit că s-ar ascunde în Turcia. Procuratura Generală a înaintat demersuri de extrădare al lui Plahotniuc către SUA, Turcia, Cipru şi Arabia Saudită, dar fără succes. Cu toate acestea, Vladimir Plahotniuc nu se regăseşte în lista infractorilor căutaţi de Interpol.
Plahotniuc a fost pus sub acuzare, incriminându-i-se comiterea infracțiunilor de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie săvârșită în proporţii deosebit de mari și spălarea banilor săvârşită de o organizaţie criminală, în proporţii deosebit de mari.
De asemenea, pe 5 noiembrie 2021, procurorii l-au pus sub învinure și în dosarul Metalferos, compania de stat a Republicii Moldova care se ocupă cu vânzarea de fier vechi, pentru trei capete de acuzare de către procurorii anticorupție de la Chișinău. În dosarul Metalferos, potrivit anchetatorilor, statul ar fi fost prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei moldovenești (circa 60 de milioane de euro -n.r.) prin intermediul întreprinderii și mai multe companii offshore în perioada 2015-2019 care avea legături cu Plahotniuc din Dubai, Emiratele Arabe Unite.
Foto: Oligarhul moldovean și fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă. Sursa/Facebook Vladimir Plahotniuc
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank