Oligarhul rus Roman Abramovici și-a mutat toată flota de iahturi în Turcia pentru a scăpa de sancțiuni
Magnatul rus Roman Abramovici şi-a adus în Turcia, acolo unde se află acum întreaga sa flotă personală, și cele două ambarcaţiuni pe care le avea la Barcelona, transmite ziarul italian La Stampa, citat de Rador. Ultimele două iahturi care au ajuns în apele turcești sunt „Garcon” și „Halo”, care au scăpat de sancțiuni din portul Falmouth, din sudul Antigua, unde fuseseră acostate după începerea războiului și unde riscau să fie confiscate de către autorităţile britanice.
Cele două ambarcaţiuni au fost salvate de regulile țării din Caraibe, care nu confiscă iahturi decât dacă proprietarul se face vinovat de o infracțiune. Aceste circumstanțe au permis a „Halo” și „Garcon” să navigheze spre portul turcesc Gocek, unde au ajuns în urmă cu câteva zile, nu departe de locul unde sunt ancorate celelalte două iahturi ale fostului proprietar al clubului Chelsea, care au ajuns în Turcia în martie trecut, urmând rute concepute special pentru a evita apele internaționale și mai ales sancțiunile.
Cea mai mare dintre cele două, „Eclipse”, în valoare de 600 de milioane de dolari, a rămas în primele luni de conflict ancorată la Mugla, în provincia Marmaris, nu departe de locul în care se află „My Solaris”, în valoare de 780 de milioane de dolari. Ambele sunt înregistrate în Maldive. Cu toate acestea, faptul că «My Solaris» a rămas în portul de croazieră din Bodrum, o cunoscută stațiune de pe litoralul turc, a atras atenția caselor de avocatură engleze, care au remarcat că portul este listat la bursa londoneză.
Vestea s-a scurs în presa britanică, cu ipoteza unei încălcări a sancțiunilor din Marea Britanie; fapt care l-a determinat pe magnatul rus să mute din nou cele două iahturi ale sale, care au părăsit porturile unde ancoraseră încă din martie și s-au îndreptat spre Gocek. Poveste care s-ar putea repeta şi în lunile urmatoare, având în vedere că, potrivit relatărilor presei turce, iahturile vor fi nevoite să părăsească zona odată cu sosirea toamnei. Potrivit site-ului Lloyd’s Intelligence List, iahtul de 140 de metri „My Solaris” a părăsit portul Barcelona în data de 8 martie, iar două zile mai târziu după intrarea în vigoare a sancţiunilor Marii Britanii se afla în largul Siciliei, după care pe 12 martie a acostat la Tivat, Muntenegru, de unde a pornit spre portul Bodrum, din sudul Turciei.
Iahtul a urmat un traseu care, fără a intra în apele grecești, i-a permis să evite sancțiunile europene, care au început în data de 15 a acelei luni. Cealaltă ambarcațiune, „Eclipse”, cu lungime de 140 de metri, două piste pentru aterizarea elicopterului și un mini submarin atașat, a părăsit Antilele pe 3 martie, ajungând în portul Marmaris din Turcia pe 22, călătorind pe o rută care i-a permis să evite sancțiunile. Decizia guvernului turc al președintelui Recep Tayyip Erdogan de a nu aplica sancțiuni economice împotriva Rusiei și de a lăsa spațiul aerian deschis, a făcut din Turcia una dintre puținele destinații disponibile pentru rușii care au decis să părăsească țara. Printre aceștia, aproximativ 20.000 de persoane de când a început conflictul în Ucraina, se numără dizidenți, jurnaliști, academicieni și chiar și unii oligarhi care fuseseră apropiați de președintele rus Vladimir Putin.
Abramovici, considerat capabil să medieze cu Kremlinul datorită relaţiilor sale apropiate cu președintele rus Putin, a fost prezent pe 29 martie la Istanbul, când delegații din Rusia și Ucraina s-au întâlnit pentru a continua negocierile începute anterior în Belarus. (Traducerea Cătălina Păunel)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii