G4Media.ro

Om de afaceri, trimis în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri…

Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Om de afaceri, trimis în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene în valoare de 1 milion de euro

Procurorii DNA anunță că au trimis în judecată un om de afaceri și alte patru persoane, acuzate de fraude cu fonduri europene cu prejudiciu de aproximativ un milion de euro. Ar fi vorba de omul de afaceri Chismorie Cristian Ioan, potrivit surselor G4Media.ro, acuzat că a constituit un grup infracțional organizat împreună cu doi angajați și că, prin falsificarea unor documente, ar fi obținut ilegal ajutorul de minimis acordat crescătorilor de animale dar și fonduri europene nerambursabile obținute de la Agenția de Plăți și intervenție în Agricultură (APIA).

Redăm mai jos comunicatul DNA

”În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 114/VIII/3 din 11 februarie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată a cinci inculpați (trei sub control judiciar – un om de afaceri cu societăți comerciale în domeniul zootehnic și două angajate ale acestuia), pentru o fraudare masivă a subvențiilor acordate crescătorilor de animale, în valoare pe aproximativ 1 milion euro.

În sarcina celor cinci inculpați s-au reținut infracțiunile de:

– constituirea unui grup infracțional organizat,
– folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (autorat și complicitate),
– obținere ilegală de fonduri, în formă continuată (autorat și complicitate),
– infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals (autorat și instigare), comise în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada 2016 – 2019, unul dintre inculpați, om de afaceri cu societăți comerciale în domeniul zootehnic, sprijinit de două angajate, inculpate și ele în prezenta cauză, au constituit un grup infracțional organizat care ar fi avut ca scop obținerea nelegală a unor subvenții pentru animale prin fraudarea masivă a ajutorului de minimis (2016), precum și a fondurilor europene și naționale acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A) în campaniile din anii 2017 și 2018.

Cei trei inculpați ar fi creat și folosit o schemă de fraudare în care ar fi folosit documente false emise pe numele a peste 30 de fermieri și exploatațiile zootehnice de creștere a bovinelor de rasă înregistrate pe numele acestora. Prin această schemă ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasă (Aberdeen Angus), în condiții simulate care ar fi dat drept de obținere de subvenții pentru creșterea lor.

În realitate, animalele nu îndeplineau cerințele obligatorii de subvenționare, însă membrii grupului, beneficiind și de ajutorul celorlalți doi inculpați, ar fi creat aparența respectării cerințelor legale ale finanțării prin falsificarea certificatelor de origine și a pașapoartelor animalelor, prin falsificarea datelor de naștere/rasa animalelor în aceste documente, prin denaturarea adevărului în ceea ce privește existența taurinelor și categoria din care făceau parte animalele.

Aceste documente false ar fi fost prezentate instituțiilor cu atribuții de avizare, aprobare și finanțare, respectiv Direcția agricolă Arad și A.P.I.A, ceea ce ar determinat, în final atribuirea subvențiilor.

Prin aceste demersuri s-au obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 4.271.646 lei.
A.P.I.A. și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-au constituit părți civile în cauză.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de patru dintre inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Da bravo băi nene, nu destul ca in zootehnie , în general în agricultură, se lucrează la negru, cu zilieri pe post de sclavi prost plătiți munciti zi lumină cu minori care provin din abandonul școlar. Agricultură este plină de vânători de subvenții și beneficii de la stat, evaziune fiscală și spălare de bani, muncă la negru. Nu destul ca sunt ajutați foarte mult cei din agricultură mai fac și fraude. Subvenții de tot felul scutiri de taxe și impozite, subvenții la motorină ,rambursare de tva, etc etc și nu aduce plus valoare economiei ,nu creează locuri de munca ,nu dezvoltă zonele rurale etc. Banii din subvenții trebuie urmăriți să ajungă în agricultură unde le este locul, transformați în imputuri vauchere sau cupoane agricole nu cash direct în contul fermierilor. Controale permanente în teren.

  2. https://www.antena3.ro/politica/romania-exporta-pe-nimic-grau-si-primeste-paine-congelata-de-13-ori-mai-scumpa-603103.html
    Cam asta produce agricultură noastră, evaziune fiscală și spălare de bani, muncă la negru si materie primă ptr export iar noi importăm produse de calitate îndoielnică, pâine congelata de cea mai proastă calitate, plus tot felul de produse alimentare expirate sau marfă neconformă. Dacă tot se acordă subvenții să dea la ăia care produc depozitează procesează și valorifică materia primă, au angajați cu caracter permanent în funcție de teren. Nu au așa ceva să nu primească subvenții. Agricultură se face pe bucăți fără să se asocieze mai mulți fermieri.

  3. Despre cazul contabilei șefe de la spitalul judetean din Arges nu ati scris… a fraudat 1 milion de euro din bugetul institutiei.
    In 10 ani se judeca si poate aflam verdictul daca nubse prescriu faptele

  4. Ma bucur când vad știri agricole pe G4media. ro și aș vrea anchete jurnalistice mai ample din mediul rural cu subvențiile astea care le vânează hoții, cu interviuri de la țăranii români care au rămas fără terenuri, batjocoriți de așa ziși fermieri. Nu știe nimeni cât primește arenda un țăran de pe pământul său. Este o bătaie de joc.

  5. GAINARII….
    PNA SE OCUPA DOAR DE GAINARII.
    DE LIGA MARE SE OCUPA dorneanu&ccr…