G4Media.ro

Omenirea este ameninţată de un exod „cu o amploare biblică” din cauza creșterii…

captura twitter

Omenirea este ameninţată de un exod „cu o amploare biblică” din cauza creșterii nivelului oceanelor, a avertizat secretarul general al ONU / Țări precum Bangladesh, China, India şi Ţările de Jos sunt expuse în faţa riscului

Secretarul general al ONU a avertizat marţi în legătură cu riscul unui exod „de o amploare biblică” din cauza creşterii nivelului oceanelor în urma încălzirii climei  şi a lansat un apel public pentru „acoperirea lacunelor” din dreptul internaţional, mai ales în ceea ce îi priveşte pe refugiaţi, informează AFP.

„Pericolul este deosebit de mare pentru aproape 900 de milioane de persoane care trăiesc în zone de coastă puţin înalte – adică o persoană din zece de pe Terra – a declarat Antonio Guterres în faţa Consiliului de Securitate al ONU.

„Comunităţile care trăiesc în zone puţin înalte şi din ţări întregi ar putea să dispară pentru totdeauna”, a adăugat el.

„Am fi martorii unui exod în masă al unor populaţii întregi, de o amploare biblică”, a mai spus Antonio Guterres.

„Oricare ar fi scenariul avut în vedere, ţări precum Bangladesh, China, India şi Ţările de Jos sunt expuse în faţa riscului”, a insistat Antonio Guterres.

„Megalopolisuri de pe toate continentele vor suferi grave impacturi, precum Cairo, Lagos, Maputo, Bangkok, Dacca, Jakarta, Mumbai, Shanghai, Copenhaga, Londra, Los Angeles, New York, Buenos Aires şi Santiago de Chile”, a adăugat secretarul general al ONU.

Potrivit Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC), nivelul mării a crescut cu 15-25 de centimetri între 1900 şi 2018 şi ar trebui să crească cu 43 de centimetri până în 2100 într-o lume mai caldă cu +2 grade Celsius în raport cu era preindustrială şi cu 84 de centimetri într-o lume a cărei climă se va încălzi cu 3 sau cu 4 grade Celsius în raport cu era preindustrială.

În acest context al populaţiilor care vor fi obligate la exil, secretarul general al ONU a lansat un apel pentru „acoperirea lacunelor din cadrele” juridice existente la nivel mondial. „Acest lucru trebuie să includă dreptul refugiaţilor”, a insistat el. Dar şi găsirea unor soluţii pentru viitorul statelor care îşi vor pierde întregul lor teritoriu terestru.

După părerea sa, Consiliul de Securitate al ONU „are un rol esenţial de jucat” pentru „a răspunde provocărilor de securitate devastatoare pe care le generează creşterea apelor”. Această chestiune a rămas controversată în cadrul Consiliului.

Rusia şi-a folosit în 2021 dreptul său de veto pentru a bloca o rezoluţie ce stabilea o legătură generică între schimbările climatice şi siguranţa la nivel mondial, o iniţiativă ce era susţinută de majoritatea membrilor Consiliului.  

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Pe cei din Țările de Jos nu ii primim, că nici ei nu ne-au primit în Schengen.

  2. Peste cate milioane de ani? Poate!

    • Recent am văzut un documentar, orașe precum Miami au probleme cu apa din ocean care ajunge pe străzi în ultima vreme. Impecabil arătau străzile și clădirile, dar au mari probleme cu apa din ocean.

  3. Vine potopul, dati-mi banii vostri! 🤣

  4. Merkel s-a dovedit mult mai periculoasa decat creşterii nivelului oceanelor 😎

  5. E loc destul în siria si alte tari care au exportat milioane de migranti in vest.