G4Media.ro

Omenirea nu a consumat niciodată atât de mult cărbune ca în 2024

pixabay.com

Omenirea nu a consumat niciodată atât de mult cărbune ca în 2024

„Cărbunele este adesea văzut ca un combustibil al trecutului. Cu toate acestea, consumul global de cărbune s-a dublat în ultimele trei decenii”, se arată în cel mai recent raport al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) privind acest combustibil foarte poluant, transmite Le Figaro.

În ciuda tuturor eforturilor și a retoricii, curba consumului global nu se inversează. În 2024, a fost stabilit un nou record de consum, cu 7,8 miliarde de tone utilizate, potrivit AIE. Nivelul ar trebui să se stabilizeze în următorii ani, cel puțin până în 2027, datorită exploziei energiilor regenerabile. Fără însă să se reducă. 

Greutatea Chinei

Ca întotdeauna, China este cel mai mare consumator, în ciuda creșterii numărului de alte surse de energie – nucleară, solară și eoliană – instalate pe teritoriul său. Una din trei tone de cărbune extrase în lume este utilizată pentru a alimenta o centrală electrică chineză. Beijingul, cel mai mare consumator și producător din lume, a înregistrat în noiembrie o producție record de 14 milioane de tone pe zi. Și intenționează să continue la aceste niveluri pentru a evita orice risc de penurie.

Cărbunele va continua să fie utilizat deoarece, în multe țări, cererea de electricitate este în creștere pentru transport, încălzire, aer condiționat și centre de date pentru calculatoare. Fluctuațiile climatice sunt, de asemenea, un factor. În China, verile foarte calde sau iernile reci ar putea modifica consumul cu până la 140 de milioane de tone până în 2027, potrivit AIE, al cărei raport Coal 2024 își limitează previziunile la trei ani. 

În majoritatea economiilor avansate, utilizarea cărbunelui „a atins deja vârful și ar trebui să continue să scadă până în 2027”, notează studiul. AIE prevede că progresul se va baza pe noi reglementări, în special în Europa, sau pe utilizarea sporită a gazelor naturale ieftine în Statele Unite și Canada. 

Economiile emergente consumă din ce în ce mai mult cărbune

În schimb, utilizarea cărbunelui continuă să crească în țările emergente precum Indonezia, Vietnam și India, „unde cererea de electricitate crește vertiginos odată cu creșterea economică și demografică”. În ceea ce privește comerțul, care are loc în principal în Asia între China, India, Japonia, Coreea și Vietnam, din partea cumpărătorilor, și Indonezia și Australia, din partea exportatorilor, acesta reprezintă doar 20% din consum. Cu toate acestea, anul acesta a atins, de asemenea, un nivel record.

Veniturile din cărbune sunt atât de abundente încât este dificil să se ia în considerare reducerea lor. La aproximativ 129 EUR pe tonă, prețurile sunt departe de vârfurile din 2023, dar rămân ridicate, cu aproape 50% mai mari decât înainte de criza Covid. Prin urmare, țări precum Australia, al cincilea mare producător mondial, nu doresc să își reducă exporturile, dezvoltând în același timp energiile regenerabile pe plan intern.

Altele, precum Indonezia, un alt mare exportator, doresc să acționeze mai rapid pentru a face față schimbărilor climatice. La summitul G20 din Brazilia, președintele Prabowo Subianto a anunțat un plan care vizează încetarea producției de electricitate din combustibili fosili în termen de 15 ani prin construirea a 75 gigawați de energie regenerabilă, în special datorită bogatelor resurse geotermale ale țării. Dar această strategie este, fără îndoială, prea ambițioasă. Trimisul special al lui Prabowo Subianto pentru energie și mediu, care este și fratele său mai mic, a reformulat rapid perspectivele, explicând că ideea de a închide toate centralele pe cărbune până în 2040 este „irealizabilă” și „sinucidere industrială și politică”. Multe centrale electrice alimentează topitoriile de nichel deținute de chinezi, care alimentează lanțul mondial de aprovizionare cu baterii pentru vehicule electrice.

În Statele Unite, pe de altă parte, cărbunele a fost slăbit de creșterea gazelor naturale și a energiei regenerabile, care fac ca energia electrică produsă pe bază de cărbune să fie din ce în ce mai puțin competitivă. În prezent, centralele electrice americane pe cărbune ard împreună doar un milion de tone pe zi, la jumătate față de 2015. La sfârșitul lunii noiembrie, producătorii de energie electrică se aflau cu un stoc de 138 de milioane de tone, conform Energy Information Administration. Acest lucru este suficient pentru a-i descuraja să continue să extragă cantități mari. Cu atât mai mult cu cât tranziția energetică continuă în ciuda tuturor lucrurilor. Până în 2025, încă 13 gigawați (GW) din cei 173 GW rămași de capacitate pe cărbune ar trebui fie retrași, fie convertiți în gaz.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Lasă că Europa, fără Rusia bineînțeles, salvează planeta!