OMS acuză China că nu împărtășește date cruciale care ar putea face lumină în privința originii COVID-19
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că Beijingul nu împărtășește date cruciale care ar putea face lumină în privința originii COVID-19 și a cerut Chinei să comunice imediat toate aceste informații, potrivit Euronews.
„Fără acces deplin la informațiile pe care le are China, nu poți spune asta sau cealaltă […], toate ipotezele sunt pe masă”, a declarat joi directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, în fața jurnaliștilor.
„Aceasta este poziția OMS și de aceea am cerut Chinei să fie cooperantă în această privință”, a spus el, adăugând că, dacă o vor face, „atunci vom ști ce s-a întâmplat sau cum a început”.
La mai bine de trei ani de la apariția COVID-19, există încă dezbateri aprinse în jurul originii pandemiei. Chestiunea a divizat comunitatea științifică internațională și chiar agențiile guvernamentale americane.
O parte a comunității științifice crede că virusul a luat naștere în piața Huanan din Wuhan, în China, dar alți cercetători și oficiali susțin că este posibil ca acesta să se fi scurs dintr-un laborator din același oraș.
China respinge cu fermitate această ultimă teorie și, de asemenea, a negat mult timp că piața Huanan ar fi putut găzdui animale capabile să transmită virusul.
Miercuri, o nouă analiză a cercetătorilor chinezi a adăugat mai multă greutate teoriei conform căreia un animal a transmis primul virus la oameni.
Lucrarea a identificat ADN de animale sălbatice – inclusiv câine enot – în probele care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2.
Dr. Maria Van Kerkhove, care conduce lupta împotriva COVID-19 la OMS, a declarat reporterilor că noua analiză arată că există dovezi moleculare că animalele cunoscute ca fiind capabile să poarte și să transmită virusul erau vândute pe piața Huanan atunci când a început pandemia, în urmă cu trei ani.
„Am suspectat acest lucru, dar nu aveam dovezi”, a spus ea.
Dar noua analiză oferă doar „indicii” și nu răspunsuri clare, a spus ea, adăugând că datele, care au fost colectate în ianuarie și februarie 2020, ar fi trebuit să fie împărtășite cu mult timp în urmă.
„Fără informații, fără date pentru a face o evaluare adecvată, este foarte dificil pentru noi să dăm un răspuns concret. Iar în prezent, nu avem un răspuns concret cu privire la modul în care a început pandemia”.
„Știm că există mai multe informații care sunt acolo”, a spus ea. „Avem nevoie ca oamenii de știință, profesioniștii din domeniul sănătății publice și guvernele să împărtășească aceste informații. Acesta nu este un joc”.
Într-un editorial publicat joi în revista Science, Van Kerkhove a declarat că ea crede că China are date pe care nu le-a împărtășit, inclusiv cu privire la comerțul cu animale sălbatice și de crescătorie de pe piața din Wuhan, la testarea oamenilor și a animalelor în Wuhan și în toată China și la operațiunile laboratoarelor din Wuhan care lucrează cu coronavirusuri.
OMS a acuzat în repetate rânduri China că nu a cooperat suficient pentru a identifica originile pandemiei de coronavirus.
„Trebuie să știm cum a început aceasta pentru a o preveni pe următoarea”, a declarat Tedros în februarie. „Avem nevoie de cooperare și transparență pentru a ști cum a început. Și vă asigur că vom continua să facem presiuni până când vom obține răspunsuri”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii