OMS anunţă că poliomielita nu mai este prezentă în Filipine, în urma unei ample campanii de vaccinare
Poliomielita nu mai este prezentă în Filipine după aproape 18 luni de la reapariţia sa, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la finalul unei ample campanii de vaccinare în acest arhipelag, informează AFP, citată de Agerpres.
Primele cazuri noi de poliomielită au fost înregistrate în septembrie 2019, fiind primele raportate după o pauză de aproape două decenii.
Guvernul filipinez a lansat foarte repede o amplă campanie ce viza vaccinarea milioanelor de copii din ţară împotriva acestei maladii contagioase, care poate să provoace paralizia şi chiar moartea pacienţilor.
În total, de la reapariţia bolii, cel puţin 17 persoane au fost infectate, însă autorităţile sanitare filipineze au declarat că nu au mai detectat prezenţa virusului la copii sau în mediu de 16 luni.
„Sărbătorim faptul că am scăpat de poliomielită”, a declarat Rabindra Abeyasinghe, reprezentatul OMS în Filipine.
Peste 80% dintre copiii care, până la această campanie, nu erau vaccinaţi sunt de acum inoculaţi cu serul anti-poliomielitic, a adăugat oficialul filipinez, vorbind despre o rată de acoperire vaccinală care permite stoparea contaminărilor.
Reapariţia virusului în 2019 s-a produs la scurt timp după epidemii de rujeolă şi de febră denga, care au făcut peste 1.000 de victime cu câţiva ani mai devreme.
La fel ca cele din 2001, cazurile din 2019 erau asociate virusurilor apărute din tulpinile vaccinale. Această formă atenuată a bolii devine mai periculoasă după o mutaţie care se produce atunci când acoperirea vaccinală este scăzută şi oferă astfel virusului posibilitatea de a se multiplica, potrivit OMS.
Vineri, autorităţile sanitare filipineze au declarat că speră să obţină un succes similar şi în cazul campaniei de vaccinare împotriva maladiei COVID-19.
Doar aproximativ 1,6 milioane de persoane din Filipine, reprezentând puţin peste 1% din populaţia naţională, au primit ambele doze ale vaccinurilor anti-COVID-19 autorizate în această ţară. Lentoarea campaniei de vaccinare din Filipine a fost pusă pe seama penuriei de doze de vaccinuri, cauzată de sincopele procesului de aprovizionare cu aceste seruri.
„Numeroase studii atestă o rată slabă a încrederii în vaccinare, dar această campanie (împotriva poliomielitei, n.r.) a dovedit contrariul”, a declarat Rasario Vergeire, subscretar de stat în Ministerul Sănătăţii din Filipine.
Încrederea populaţiei în vaccinare a scăzut în Filipine după o controversă legată de un vaccin dezvoltat contra febrei denga, în urma dezvăluirilor făcute un an mai târziu de producătorul serului, grupul farmaceutic francez Sanofi, potrivit căruia acel vaccin ar putea agrava simptomele la persoanele neinfectate, în trecut, de acel virus.
Sursa foto: site OMS
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii