G4Media.ro

OMS avertizează asupra unei „epidemii” de obezitate în Europa: 1 din patru…

pixabay.com

OMS avertizează asupra unei „epidemii” de obezitate în Europa: 1 din patru adulți este obez

O „epidemie” de obezitate, responsabilă de peste 1,2 milioane de decese pe an, face ravagii în Europa, a declarat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit unui raport citat de agenția AFP, preluată de boursorama.com.

„Ratele supraponderalității și obezității au atins proporții epidemice în întreaga regiune și continuă să crească”, a declarat într-un comunicat filiala europeană a organizației care numără 53 de țări.

În Europa, aproape un sfert dintre adulți sunt acum obezi, ceea ce face ca prevalența obezității să fie mai mare decât în orice altă regiune a lumii, cu excepția Americii, potrivit OMS.

Nicio țară din regiune nu poate pretinde în prezent că a oprit această evoluție, iar amploarea problemei a fost evidențiată în timpul pandemiei Covid-19, când excesul de greutate a reprezentat un factor de risc.

„Creșterea indicelui de masă corporală este un factor de risc major pentru bolile netransmisibile, inclusiv cancerul și bolile cardiovasculare”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, citat în raport.

Potrivit studiului, se estimează că excesul de greutate provoacă peste 1,2 milioane de decese pe an, reprezentând peste 13% din decesele din regiune.

Conform OMS, obezitatea provoacă cel puțin 13 tipuri diferite de cancer și este probabil să fie direct responsabilă pentru cel puțin 200.000 de cazuri noi de cancer pe an.

„Se așteaptă ca această cifră să crească și mai mult în următorii ani”, a avertizat organizația.

Cele mai recente date complete disponibile, din 2016, arată că 59% dintre adulți și aproape unul din trei copii (29% dintre băieți și 27% dintre fete) sunt supraponderali pe Bătrânul Continent.

În 1975, doar 40% dintre adulții europeni erau supraponderali.

Prevalența obezității în rândul adulților a crescut cu 138% de atunci, cu o creștere de 21% între 2006 și 2016.

În același timp, restricțiile din perioada pandemiei de Covid „au dus la o expunere crescută la anumiți factori de risc care influențează probabilitatea ca o persoană să fie obeză sau supraponderală”, a spus Kluge.

Potrivit OMS, pandemia provoacă schimbări negative în ceea ce privește obiceiurile alimentare și sportive, ale căror efecte de durată trebuie să fie inversate.

„Intervențiile politice care vizează factorii determinanți de mediu și comerciali ai unei alimentații deficitare (…) sunt probabil cele mai eficiente pentru a inversa epidemia”, se arată în raport.

Alte intervenții includ taxarea băuturilor zaharoase, subvenționarea alimentelor sănătoase, limitarea comercializării alimentelor nesănătoase către copii și promovarea eforturilor de încurajare a activității fizice pe tot parcursul vieții.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Le place sa stea pe telefon toata ziua, sa manance toate porcariile, sa bea niste mizerii de sucuri, plus doza uriasa de nesimtire de a vedea ca au luat in plus 2, 3, 4 kg dar nu fac nimic ca sa schimbe asta si ajung la 100 kg. Si apoi incep cu texte ieftine de genul: metabolismul, glanda si alte aberatii ca scuza pentru a-si plimba osanza prin lume.
    Eram odata in metrou, in lateralele mele doua scaune goale si, la o statie, s-a asezat pe fiecare scaun cate o malaca de 100 kg, se pravaleau peste mine amandoua. M-am ridicat si le-am lasat sa se scurga si pe scaunul meu si ranjeau ca Milka amandoua.

    • Gigele, vorbesti ca o victima. Compasiunea pentru tine nu exista, ai doar dispret pentru niste oameni depsre care nu stii daca au ajuns cum au ajuns din prea nult sau din saracie. Si ca sa stii, consumul de carne fara grasimi aduce practic „calorii negative” in sensul ca de fapt cousmi mai multe calorii ca sa asimilizei carnea. Pentru ca mancarea proasta astampara foamea, dar ingrasa. Iar obezitatea are si multe cauze empotionale. Tu daca continui cu discursul asta de victima nu stiu daca vei fi diferit de cei pe care ii urasti, g.rasule!

  2. In peste doi ani de pandemie, au murit de covid, in Europa, peste 1 milion de oameni. Din cauza obezitatii, mor peste un milion PE AN. De ce atata „media coverage” pe covid si deloc pe obezitate? De ce atati politicieni pledau pentru vaccinare obligatorie si niciunul pentru combaterea obezitatii?

  3. Vorba aia, „ce va mai place shaorma”, tragicomic. 😂

    Cineva a zis bine cand a spus ca societatile puternice creeaza oameni slabi.