G4Media.ro

OMS: Criza lucrătorilor sanitari cu care se confruntă sistemele de sănătate ale…

Sursa foto: Facebook/ RO Vaccinare

OMS: Criza lucrătorilor sanitari cu care se confruntă sistemele de sănătate ale ţărilor europene este o ”bombă cu ceas”

Criza lucrătorilor sanitari cu care se confruntă sistemele de sănătate ale ţărilor europene este o ”bombă cu ceas”, a avertizat miercuri un responsabil al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care îndeamnă statele europene să investească în personalul sanitar.

”Criza provocată de numărul insuficient al lucrătorilor sanitari face deja ca forţa de muncă din sectorul sanitar şi accesul la serviciile de sănătate să plătească un preţ greu”, a declarat agenţiei EFE directorul regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, vorbind despre provocările acestui sector în anul 2023, potrivit Agerpres.

”Statele trebuie să ia acest lucru în serios şi să acţioneze rapid, individual şi colectiv prin intermediul alianţelor regionale”, estimează responsabilul OMS.

”Numeroasele greve ale lucrătorilor sanitari în diverse ţări sunt un semnal care arată că forţa de muncă în sectorul sănătăţii se simte subestimată şi suprasolicitată”, a remarcat Hans Kluge.

”Orele lucrate peste program, remunerarea şi susţinerea profesională adesea inadecvate, criza gravă de personal şi ratele înalte de infectare şi decese de COVID-19 în rândul lucrătorilor sanitari din prima linie, mai ales în primele etape ale pandemiei, au lăsat urme adânci”, explică el.

”Cea mai bună modalitate de a ne arăta consideraţia faţă de toţi lucrătorii sanitari este să investim în ei, şi făcând acest lucru investim într-un viitor mai sănătos pentru noi toţi”, a îndemnat directorul OMS pentru Europa.

Apelul său vine după ce, de pildă, în Marea Britanie mii de consultaţii şi intervenţii chirugicale programate în sistemul public de sănătate pe 20 decembrie au fost amânate din cauza unei greve a asistenţilor medicali, care cer creşteri salariale.

Şi în Germania au fost amânate intervenţii chirugicale, iar în Italia organizaţiile sindicale ce reprezintă personalul sanitar au convocat pe 15 decembrie o grevă pentru a protesta faţă de subfinanţarea sistemului public de sănătate.

În Turcia, în medie 400 de medici au renunţat lunar în ultimii trei ani la profesia lor, cei mai mulţi din cauza orelor peste program şi a scăderilor salariale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Păi…de…Acestia nu au ”pensii speciale”…

  2. No problem. Vin și aici nepalezi, thailandezi, sri lankezi. Le explici prin limbajul semnelor ce te doare, ei îți zic la fel diagnosticul, nimeresc ei tratamentul. Îți fac o injecție, îți dau niște aspirină, te bagă la RMN, până la urmă pleci sănătos acasă.

    • Asistentele din spitale sunt praf, medicii la fel. Mai bine un somalez care se straduieste decat un medic care nu te trateaza ca nu a primit spaga si te lasa sa mori in fata spitalului in frig cum se intampla la noi.

    • Haoleu, unde dispăruseși extraterestre* libertarian-o left-hard, când 85% din doctorii de la nhs sunt huwiteh* și pacienții în proporție de 60-70% non- georg-cazian, nu îți ridică și ție semne de antrenare? Trăiți-ar Muskul, în mm* stoica! Ce treabă are asta cu șpaga?

  3. Este ceva straniu cu lucrătorii ăștia din sănătate. Unde au dispărut?Cu pandemia centrele de sănătate erau pustii.Atat de pacienți cât si de angajați. Erau colapsate cateva spitale unde îngrămădeau pozitivi ca să mențină panica dar centrele primare,medicina de familie pareau părăsite. Mulți „pacienti” cu boli inchipuite se vindecau acasă prin neprezentarea habituală de frică, de dinaintea pandemiei.Batrani alintați si plictisiți de viață lungă cu dureri de deget cand apăsau prin diferite zone ale corpului,femei cu migrene,birocrati cu dueri cervicale,etc se vindecau prin neprezentarea zilnică de dinaintea pandemiei.Au apărut consultațiile telefonice.Abia puteai obține programare.De multe ori telefonul suna si nimeni nu raspundea.Unii care locuiau aproape de centre de sănătate, după ce sunau toată dimineața se deplasau la centru si se apucau să sune.Erau inregistrari video unde pacientul suna din usa centrului, se auzea telefonul sunând, câțiva lucrători stateau de vorbă intre ei si nimeni nu ridica telefonul.Acum când părea că se revine la normalul de dinainte, centrele sint pustii de lucrători si pustii de pacienți fiindcă nimeni nu raspunde pt programări prezențiale.Sotia are 5 programări pt consultatie telefonică si nimeni nu a sunat o până acum.
    Sâmbăta si duminica sint manifestații ale lucrătorilor sanitari,se știe!!

  4. Va doresc tuturor sa aveti parte de acelasi tratament de care am avut eu parte cand am mers la medic ca platitor de taxe si impozite, ioropenilor le doresc asta cel mai mult.
    Malpraxis pentru toata lumea!