G4Media.ro

OMS: Numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut cu 16% în ultima săptămână…

Oameni pe strada, migratie, statistica / Foto: Pixabay.com

OMS: Numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut cu 16% în ultima săptămână și a ajuns la jumătate față de nivelul de la începutul anului

Numărul total al cazurilor noi de COVID-19 a scăzut săptămâna trecută la 2,7 milioane, cu aproximativ 500.000 mai puţine în comparaţie cu săptămâna precedentă, a raportat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), marţi seară, la Geneva, relatează DPA, preluată de Agerpres.

Această reducere de 16% a prelungit scăderea constantă care a început de la un vârf de circa 5 milioane de cazuri noi în prima săptămână completă din luna ianuarie.

Săptămâna trecută, toate regiunile lumii au cunoscut o tendinţă descendentă, cu excepţia Orientului Mijlociu.

Cu toate acestea, cei 170.000 de pacienţi noi din Orientul Mijlociu au fost depăşiţi numeric de cele 970.000 de cazuri noi în Europa şi cele 1,3 milioane în Americi.

OMS a contabilizat săptămâna trecută 81.000 de decese asociate noului coronavirus în întreaga lume, o reducere de 10%.

Agenţia sanitară a ONU a declarat că noile variante ale virusului, considerate mai contagioase, s-au răspândit în alte ţări săptămâna trecută.

Varianta consemnată pentru prima dată în Marea Britanie a ajuns în prezent în 94 de ţări.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a apreciat săptămâna aceasta într-un raport că această tulpină circulă deja în ”multe, dacă nu în toate” ţările din regiune.

Aşa-numita variantă din Africa de Sud este prezentă în 46 de ţări, în timp ce varianta detectată în Brazilia şi Japonia a fost identificată în 21 de ţări.

În cea mai recentă evaluare de risc pentru Europa, ECDC a avertizat asupra ”transmisibilităţii crescute” observate în cazul mutaţiilor B.1.1.7 (detectată în Marea Britanie), B.1.351 (detectată în Africa de Sud) şi P.1 (detectată în Brazilia), precum şi a posibilităţii ca aceste variante să ”crească gravitatea bolii” şi să diminueze ”total sau parţial” eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 deja autorizate.

Foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Noooooo….

    N-are cum frate. Cica din presa se aude ca tulpina aia din Sud Africa si Britanica au facut sex ca-n vremurile vechi si a mai iesit o varianta.

    Pura nebunie.

  2. Cu cat se raspandesc mai mult periculoasele tulpini, cu atat scade numarul de infectari in fiecare saptamana.

    „E de la locdaun! Trebuie mai mult locdaun!”

  3. Pe noi ne sperie cu tulpina britanica, pe englezi ii sperie cu tulpina sud-africana. Intotdeauna ceva de mai departe e mai contagios, mai periculos, etc.
    Oricat s-ar stradui unii sa demonstreze contrariul, valul cel mai mare a trecut si pandemia e intra intr-o faza finala. Dar poate Jurma+Chereches nu sunt de acord, asteptam o parere „avizata”.

  4. Scaderea ar trebui sa fie si mai vizibila avand in vedere ca a inceput de mult timp vaccinarea si cel putin in Europa sunt restrictii severe,interzicerea circulatiei pe timpul noptii nu a mai fost in vigoare din al 2-le razboi mondial. Sa speram ca va continua scaderea din cauze naturale si de la vaccin,ca scaderea numarului de cazuri din cauza restrictiilor e reversibila,ridici restrictiile creste si numarul de cazuri.

    • Nu prea exista „cauze naturale” care sa determine scaderea epidemiei.
      Atat timp cat exista gazde si conditii propice de transmitere (de ex. aglomeratie in spatii inchise) virusurile continua sa se replice si sa produca noi infectari.
      Selectia naturala favorizeaza variantele / mutatiile care sunt mai usor transmisibile pentru ca „scopul” virusurilor este sa se replice.
      Sigur, au existat cazuri in care unele virusuri au disparut in mod natural, de ex. MERS dar asta s-a intamplat pentru ca nu existau suficiente gazde (populatia in Orientul Mijlociu este rarefiata) si nici conditii propice de transmitere. In plus, MERS avea prostul obicei sa-si ucida gazda, ceea ce contravine selectiei naturale: o gazda moarta nu mai transmite virusul.
      Nici imunitatea de turma aparuta natural ca urmare a infectiilor nu poate opri epidemia. Pe masura ce numarul persoanelor imune creste si virusul gaseste tot mai putine gazde susceptibile, selectia va favoriza acele mutatii care „fenteaza” imunitatea abia dobandita si propaga mai departe infectia.
      Singura cale garantata de lichidare a epidemiei este vaccinarea, eventual rapeluri periodice cu vaccinuri modificate pentru a combate variantele noi, asa cum se intampla cu gripa.

  5. Va anunț ca i-au mai făcut un facelift.. A apărut tulpina brazilianca..

  6. asta e calmul dinaintea furtunii