OMS salută reducerea cazurilor în toată Europa și solicită să nu se renunțe la măsurile de prevenție: Pentru prima dată din septembrie 2020, numărul de cazuri noi diagnosticate într-o săptămână scade sub un milion
Europa este pe drumul cel bun pentru a depăşi cel de-al treilea val al coronavirusului. Așa vede lucrurile directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Hans Kluge, care a evidențiat reducerea cazurilor de contagiere cu Covid-19, care s-a înregistrat în ultimele săptămâni în țările europene, dar a cerut să nu se lase garda jos şi să se ridice măsurile stabilite pentru a încetini transmisia, transmite 20 Minutos, citată de Rador.
Realitatea este că, pentru prima dată din luna septembrie a anului trecut, numărul de cazuri noi diagnosticate într-o săptămână este mai mic de un milion și, pentru a treia săptămână la rând, numărul deceselor din cauza Covid-19 se reduce, de asemenea. De fapt, Europa reprezintă 28% din noile cazuri detectate la nivel mondial și 21% din noile decese.
„Când cazurile de Covid-19 sunt la cele mai scăzute niveluri în multe țări, așa cum sunt acum, autoritățile sanitare au posibilitatea să se concentreze pe evaluarea și îmbunătățirea performanței răspunsului lor. În acest scop, le-am scris tuturor miniștrilor Sănătății din Regiunea Europeană, oferind o evaluare a situației actuale și o listă de verificare a acțiunilor suplimentare pe care statele membre ar trebui să le ia în considerare”, a detaliat Kluge.
De asemenea, el a subliniat necesitatea conceperii unor strategii și facilitarea accesului la serviciile de sănătate, dincolo de răspunsul oferit la Covid-19. În acest sens, a atras atenția asupra faptului că, în întreaga lume, 9 din zece țări și-au văzut serviciile esențiale de sănătate întrerupte.
„Pacienții cu cancer au fost foarte afectați. Sunt mai vulnerabili din cauza sistemului imunitar slăbit și tratamentele lor au fost amânate sau întrerupte. Pentru unele țări, trimiterea pacienților cu cancer în străinătate pentru tratament a devenit imposibilă”, a detaliat el.
În plus, continuă el, nu numai camerele Covid-19 au intrat în colaps în ultimele luni, ci și camerele de psihiatrie, deoarece mulți oameni se confruntă cu un „montagne russe de emoții”, care trece prin anxietate, durere și depresie. Serviciile de vaccinare a copiilor au fost, de asemenea, întrerupte, precum și 28,5 milioane de operații programate.
Acestea fiind spuse, liderul european al OMS a avertizat că rezistența la antibiotice crește, mai ales că mulți oameni le folosesc cu ideea „greșită” că ajută la prevenirea Covid-19.
Pe de altă parte, Kluge a subliniat importanța îngrijirii profesioniștilor din domeniul sănătății, garantându-le vaccinarea împotriva coronavirusului, deoarece aceștia sunt cei care trebuie să „reînceapă” serviciile medicale. „Un sistem de sănătate rezistent necesită resurse umane adecvate pentru a se asigura că toată lumea, pretutindeni, primește servicii. Până în prezent, între 1% și 46% dintre lucrătorii din domeniul sănătății, 19% în medie, au finalizat o serie de vaccinări împotriva Covid-19”, a raportat el.
În cele din urmă, Kluge le-a cerut cetățenilor să respecte „la maximum” măsurile stabilite în țările lor pentru a opri răspândirea coronavirusului, asigurându-se că aceste instrumente au demonstrat că sunt eficiente și în prevenirea infecțiilor cu noi variante ale virusului.
„În fața rapoartelor privind noile variante, confuzia și epuizarea sunt de înțeles. Dar permiteți-mi să vă asigur că circumstanțele sunt temporare. Da, va trebui totuși să luăm măsuri de precauție pentru următoarele câteva luni, dar, dacă toți acţionăm și ne asumăm responsabilitatea pentru a menține ratele de transmisie scăzute, măsurile restrictive care au fost puse în aplicare vor fi ridicate”, a punctat el.
Sursa: 20minutos.es/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii