OMS: Situaţia epidemiei de mpox din Africa rămâne deosebit de îngrijorătoare
Situaţia epidemiologică asociată mpox din Africa rămâne „deosebit de îngrijorătoare”, cu un număr mare de cazuri observate în Republica Democrată Congo (RDC), Burundi şi Uganda, a declarat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite agenţia Xinhua, conform Agerpres.
Potrivit celui mai recent raport al OMS, în Africa au fost confirmate 13.769 de cazuri de mpox în 20 de ţări până la 15 decembrie, inclusiv 60 de decese.
Cea mai afectată ţară continuă să fie Republica Democrată Congo, cu 9.513 de cazuri confirmate.
În timp ce Republica Democrată Congo, epicentrul epidemiei, a înregistrat un trend epidemic relativ stabil în ultimele săptămâni, OMS a avertizat totuşi că astfel de tendinţe de plafonare şi de scădere ar trebui tratate cu prudenţă, având în vedere posibilele întârzieri în raportare.
Cea mai recentă epidemie se caracterizează prin apariţia şi răspândirea unei variante mai periculoase, dar puţin cunoscute, clada 1b, detectată pentru prima dată în Republica Democrată Congo în septembrie 2023. Cazuri de infectare cu această tulpină clada 1b au fost raportate de atunci în mai multe ţări, inclusiv în Suedia şi Thailanda.
„Extinderea geografică a virusului mpox clada 1b (MPXV) continuă să fie raportată în afara RDC”, a declarat OMS, menţionând că opt ţări din afara Africii au detectat această tulpină.
Mpox, cunoscută anterior sub numele de variola maimuţei, este o boală virală care se transmite de la animal la om, dar se poate transmite şi între oameni prin contacte fizice prelungite, provocând febră, dureri musculare şi leziuni cutanate. Aceasta are două clade distincte, inclusiv clada 1b şi clada 2b.
„Rămân multe lucruri de înţeles cu privire la transmisibilitatea şi durabilitatea transmiterii cladei 1b MPXV”, a declarat OMS, care a precizat anterior că rata de mortalitate în cazul cladei 1b MPXV este estimată la 3,6%, mult mai mare comparativ cu tulpinile anterioare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.