G4Media.ro

OMS: Utilizarea prezervativelor scade „îngrijorător” în rândul adolescenţilor europeni

Sursa foto: Pixabay

OMS: Utilizarea prezervativelor scade „îngrijorător” în rândul adolescenţilor europeni

Utilizarea prezervativului în rândul adolescenţilor activi sexual a scăzut semnificativ în Europa în ultimii zece ani, cu proporţii „îngrijorătoare” de sex neprotejat, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) publicat joi, relatează AFP, citată de News.ro.

„Această situaţie expune tinerii la un risc semnificativ de infecţii cu transmitere sexuală (ITS) şi de sarcini neplanificate”, arată OMS Europa într-un comunicat.

Potrivit datelor obţinute de la peste 242.000 de adolescenţi în vârstă de 15 ani din 42 de ţări din regiune, care include și Asia Centrală, proporţia băieţilor care au declarat că au folosit un prezervativ ultima dată când au avut relaţii sexuale a scăzut de la 70% în 2014 la 61% în 2022.

Proporţia fetelor adolescente care au declarat că au folosit un prezervativ ultima dată când au făcut sex a scăzut de la 63% la 57% în aceeaşi perioadă.

Aproape o treime dintre adolescenţi (30%) au declarat că nu au folosit nici prezervativ, nici pilulă contraceptivă ultima dată când au făcut sex, o proporţie care nu s-a schimbat aproape deloc din 2018.

Utilizarea pilulei contraceptive a rămas, de asemenea, destul de stabilă între 2014 şi 2022, cu 26% dintre adolescenţii de 15 ani care au declarat că ei sau partenerii lor au utilizat pilula contraceptivă ultima dată când au făcut sex.

Raportul arată, de asemenea, că 33% dintre adolescenţii care provin din familii mai puţin bogate afirmă că nu au folosit prezervativul sau pilula contraceptivă, comparativ cu 25% dintre cei care provin din familii mai bogate.

„Educaţia sexuală cuprinzătoare şi adecvată vârstei rămâne neglijată în multe ţări şi, acolo unde este disponibilă, a fost atacată din ce în ce mai mult în ultimii ani pe motiv că încurajează comportamentul sexual”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, citat în comunicat. „În realitate, dotarea tinerilor cu cunoştinţele potrivite la momentul potrivit conduce la rezultate optime în materie de sănătate, legate de comportamente şi alegeri responsabile”, a adăugat el.

Pentru OMS, pe lângă creşterea numărului de ITS şi de sarcini nedorite, educaţia sexuală inadecvată duce la creşterea costurilor de sănătate şi perturbă parcursul educaţional şi profesional al tinerilor. „Culegem roadele amare ale acestor eforturi reacţionare, iar ce este mai rău urmează să vină dacă guvernele, autorităţile din domeniul sănătăţii, sectorul educaţiei şi alte părţi interesate cheie nu recunosc cu adevărat cauzele profunde ale situaţiei actuale şi nu iau măsuri pentru a le aborda”, avertizează OMS.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. toate adolescentele sunt pe videochat, cu cine să facă băieții sex?