G4Media.ro

OMS va trebui să „strângă cureaua” după retragerea SUA din organizaţie, afirmă…

sursa foto: Facebook/ Tedros Adhanom Ghebreyesus

OMS va trebui să „strângă cureaua” după retragerea SUA din organizaţie, afirmă Tedros Ghebreyesus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va fi nevoită să „strângă cureaua” după retragerea SUA, principalul stat contributor la bugetul său, a susţinut marţi directorul general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Regretăm anunţul făcut de Statele Unite cu privire la intenţia lor de a se retrage (…) Sperăm că vor reconsidera această decizie şi vom saluta favorabil oportunitatea de a ne angaja într-un dialog constructiv” cu Washingtonul, a declarat el cu ocazia încheierii unei reuniuni de opt zile a Consiliului director al OMS, la Geneva.

„Acţionăm cu un dublu obiectiv strategic: să mobilizăm resurse şi să strângem cureaua”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

La puţin timp după investirea sa, luna trecută, preşedintele american Donald Trump a semnat un decret prin care SUA se retrag din OMS, organizaţie criticată vehement pentru modul în care a gestionat pandemia Covid-19.

Statele Unite au luat măsuri pentru a părăsi OMS şi în timpul primului mandat Trump, dar succesorul său, Joe Biden, a oprit această decizie.

„Trebuie să ne confruntăm cu noi realităţi, după anunţul retragerii SUA din OMS”, a declarat şi ministrul sănătăţii din Barbados, Jerome Walcott, care deţine funcţia de preşedinte al consiliului director al OMS.

„În pofida numeroaselor provocări cu care ne-am confruntat, ne-am reunit şi am ajuns la un acord cu privire la 40 de decizii şi şapte rezoluţii, care urmăresc să ne consolideze activitatea şi să îmbunătăţească sănătatea publică”, a adăugat el.

Decizia SUA a evidenţiat necesitatea unei finanţări mai sigure pentru OMS, care în ultimii ani s-a bazat în mare măsură pe contribuţii voluntare.

Consiliul director a recomandat majorarea cu 20% a cotizaţiilor de membru al organizaţiei pentru a acoperi cel puţin jumătate din bugetul său până în 2030 şi parţial pentru a reduce dependenţa acesteia de o mână de donatori importanţi.

„Acesta este un semnal foarte puternic al sprijinului dumneavoastră şi este un pas major către o bază financiară mai previzibilă şi mai durabilă pentru OMS”, a menţionat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Aţi spus că trebuie să stabilim priorităţi pe baza unei finanţări realiste. Suntem de acord. Aţi spus că trebuie să îmbunătăţim eficienţa, să consolidăm supravegherea şi să reducem cheltuielile inutile. Suntem de acord”, a adăugat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Lăsti măi că primii se vor băga în faţă la rând la următoarea pandemie, cunoşteam prea bine firea mă*scări*cilor de genul ăsta ca să ştim că vor fi cei mai plângăcioşi dintre toţi când îi va lovi năpasta şi vor cădea pe capete.

  2. Pai de ce nu sunati la Bejing pentru diferenta de bani…nu ei au fost cei care au bagat omenirea in carantina doi ani de zile?

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.