G4Media.ro

OMS: Varianta mai contagioasă Delta a Covid-19 este cea mai rapidă şi…

Sursa: Comisia Europeana

OMS: Varianta mai contagioasă Delta a Covid-19 este cea mai rapidă şi puternică de până acum şi îi va ataca pe cei mai vulnerabili mai ales în locurile cu rate scăzute de vaccinare

Varianta mai contagioasă Delta a Covid-19 este cea mai rapidă şi mai puternică de până acum a coronavirusului şi va ”ataca” persoanele cele mai vulnerabile, mai ales în locurile cu rate scăzute de vaccinare, au avertizat luni oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), transmite CNBC, citată de News.ro

Delta, identificată prima oară în India, are potenţialul ”să fie mai letală” deoarece este mai eficientă în privinţa modului în care se transmite între oameni şi în cele din urmă îi găseşte pe acei indivizi vulnerabili care se vor îmbolnăvi grav, vor avea nevoie de spitalizare şi ar putea muri”, a afirmat dr. Mike Ryan, director general al programulu ide urgenţe al OMS, într-o conferinţă de presă.

Ryan a spus că liderii mondiali şi oficialii din sectorul sănătăţii publice pot ajuta la protejarea persoanelor cele mai vulnerabile prin donarea şi distribuirea de vaccinuri pentru Covid-19.

”Putem proteja acele persoane vulnerabile, acei lucrători din primă linie”, a spus Ryan, ”şi faptul că nu am făcut-o, aşa cum a spus directorul general (Tedros Adhanom Ghebreyesus), este, din nou şi din nou, un eşec moral catastrofal la nivel global”.

OMS a declarat vineri că Delta devine varianta dominantă a bolii la nivel mondial. Luna trecută, agenţia a declarat Delta ”o variantă îngrijorătoare”.

O variantă poate fi etichetată drept ”îngrijorătoare” dacă s-a dovedit a fi mai contagioasă, mai mortală sau mai rezistentă la vaccinurile şi tratamentele actuale, potrivit organizaţiei de sănătate.

Delta înlocuieşte acum Alfa, varianta extrem de contagioasă care a străbătut Europa şi mai târziu SUA la începutul acestui an, a declarat dr. Paul Offit, directorul Centrului de educaţie pentru vaccinuri de la Spitalul de Copii din Philadelphia, într-un interviu recent.

Studiile sugerează că Delta este cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât Alfa, care era mai contagioasă decât tulpina iniţială care a apărut în Wuhan, China, la sfârşitul anului 2019.

Delta s-a răspândit acum în 92 de ţări, a declarat luni Maria Van Kerkhove, director tehnic al OMS pentru Covid.

În prezent, Delta reprezintă cel puţin 10% din toate cazurile noi din Statele Unite, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, şi este pe cale să devină varianta dominantă în ţară.

Recent, Delta a devenit varianta dominantă în Marea Britanie, depăşind varianta sa nativă Alfa, care a fost detectată pentru prima dată în ţară toamna trecută. Varianta Delta reprezintă acum mai mult de 60% din cazurile noi din Marea Britanie.

Oficialii OMS au spus că au existat rapoarte conform cărora varianta Delta provoacă şi simptome mai severe, dar că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste concluzii. Cu toate acestea, există semne că tulpina Delta ar putea provoca simptome diferite faţă de alte variante.

”Această variantă specială Delta este mai rapidă, este mai puternică, îi va ataca pe cei mai vulnerabili mai eficient decât variantele anterioare şi, prin urmare, dacă există oameni rămaşi nevaccinaţi, aceştia vor fi supuşi unui risc suplimentar”, a mai spus Ryan.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Nu-i rău, se curăţă lumea de antivaccinişti.

    • Lol Cam asa ceva.

    • Poate scăpăm de Barbu Gh și Yo și alții ca ei.

    • Uite si neo-marxistii pluserei de serviciu cum se aproba unii pe altii:)))
      Daca nu ne-am vaccinat pana acuma suntem anti-vaccinisti, numai de la plusere poti sa auzi asemenea retardisme.
      Bine baaa! Sunteti numa buni de tras apa dupa voi.

    • WOW

      1. Acum exista si varianta LAMBDA.
      2. Varianta delta cica e de 60 de ori mai transmisibila decat alfa.

      Cand o sa ajunga la varianta omega covidul 19 toamna de va transmite instantaneu la toata populatia globului.

      Dr. Soumya Swaminathan, the WHO’s chief scientist, said during a news conference at the agency’s Geneva headquarters.

      Studies suggest delta is around

      60% more transmissible

      than alpha,

      the variant first identified in the U.K. that was more contagious than the original strain that emerged from Wuhan, China, in late 2019.

      The WHO on Tuesday also added another Covid mutation, the lambda variant, to its list of variants of interest.

      The agency is monitoring more than 50 different Covid variants, but not all become enough of a public health threat to make the WHO’s formal watchlist.

      The lambda variant has multiple mutations in the spike protein that could have an impact on its transmissibility, but more studies are needed to fully understand the mutations, Van Kerkhove said.

  2. Repetarea (a articolelor de genul asta) nu e mama invataturii. Ba dimpotriva, cu cat cineva, in speta statul, ma impinge fortat la o chestie (oricare) cu atat devin mai suspicios. Statul intotdeauna a fost atent cu mine cand a trebuit sa-mi platesc impozitele si taxele, dar cand am nevoie de dreptate si siguranta intotdeauna sunt altii mai speciali ca mine. Si mai asistati (social) ca mine.
    Pe de alta parte, cu ocazia pandemiei OMS s-a cam descalificat pe plan mondial (nu ca am fi stiut exact ce faceau inainte de pandemie). La inceput au taraganat declararea pandemiei iar cand a fost sa se ia masuri fiecare stat a fost pe cont propriu. Adenom Ghebreyesus asta a fost doar pe langa situatie.

    • Corect !
      Ăsta e adevărul !
      Ei nu au fost in stare sa distribuie măști gratuit populației ,unde o mască era 50 bani și oferă vaccin pe care cheltuie aproximativ 12 euro pe o doză .
      Vaccinul gratuit testele pe mulți bani !
      Plandemia se rezuma doar la bani !

  3. Mai perciculoasa ca prima ?? Wuhan??
    ” oamenii cădeau secerati pe strada răpuși de virusul ucigaș”

  4. Asta sună a oftică: „Nu vreți să vă vaccinați? O să vedeți voi când o veni tulpina…!!” Așa au zis și cu varianta britanică.

  5. Bring it on :))))))

  6. „Ti-e frica de-o tulpina si ma-ta vrea sa te-nsoare?!”

  7. Experienta cu toti virusii de pana acum ne spune ca evolutia lor „naturala” este spre tulpini / mutatii mai contagioase, pentru a infecta mai multi oameni, dar in acelasi timp mai putin mortale / grave, pentru ca virusul are tot interesul sa isi mentina gazda in viata, pentru a se reproduce. Sa spui ca o varianta de virus este mai contagioasa, ajunge mai repede la un numar mai mare de oameni dar in acelasi timp este mai periculoasa, omorand mai multi, mi se pare o contradictie uriasa. Nu stiu niciun virus cunoscut sa se fi comportat asa pana acum: ori devine mai contagios si mai putin letal, ori daca devine mai letal se raspandeste mai greu ca moare gazda mai repede.
    Nu am studiat statisticile la nivel mondial din ultimele saptamani legate de evolutia cazurilor, dar din avion am impresia ca in Europa si SUA sunt in scadere drastica, nu se vede cum face ravagii tulpina Delta.

    • Ideea e ca virusul are „interesul” sa te tina in viata doar atat timp cat esti capabil sa il raspandesti.

      Mai exact, depinde cat timp esti infectios, si cat esti de infectios, inainte sa te bage in spital sau sa te forteze sa te izolezi. Daca dureaza doua saptamani pana ajungi la spital, fata de alta varianta care te baga in spital dupa o saptamana, e de doua ori mai transmisibil virusul. Daca dureaza tot o saptamana, dar tusesti pana atunci in continuu si raspandesti cantitati enorme de virus, la fel, e mult mai transmisibil.

      Ce se intampla dupa ce ajungi in spital, nu mai e problema virusului, partea de reproducere a facut-o anterior, deci depinde de bafta daca varianta e mai mult sau mai putin periculoasa pentru cei spitalizati, pentru ca selectia naturala nu va pune presiune pe niciuna dintre cele doua directii de evolutie.

      Daca n-am avea spitale si cei bolnavi n-ar fi izolati de restul populatiei, situatia ar fi diferita. Atunci virusul ar avea „interesul” sa te tina in viata cat mai mult.

    • @Vlad, ai ceva exemple de virusi cunoscuti care se comporta cum zici tu (nu esti in stare critica la inceput, pentru a-l putea raspandi, apoi intri in spital grav pana spre deces)? Eu nu am vazut acest comportament aproape deloc pe scara larga – da, exista cazuri extreme, rare, etc. dar atat de mult incat sa fie generalizate ca si comportament tipic pt acel virus.