G4Media.ro

Omul de afaceri Nelu Iordache, condamnat definitiv la 11 ani și 9…

Foto: Nelu Iordache / Sursa: captură video

Omul de afaceri Nelu Iordache, condamnat definitiv la 11 ani și 9 luni de închisoare în dosarul autostrăzii Nădlac – Arad / Curtea de Apel a dublat pedeapsa pronunțată în primă instanță

Curtea de Apel București l-a condamnat, miercuri, pe omul de afaceri Nelu Iordache la 11 ani și 9 luni de închisoare în dosarul autostrăzii Nădlac – Arad. Decizia este definitivă.

În primă instanță, Tribunalul București l-a condamnat la 6 ani și 3 luni de închisoare cu executare pentru mai multe infracțiuni, printre care și fraude cu fonduri europene, în calitate de administrator al societății SC ROMSTRADE SRL. Acesta a fost acuzat că a schimbat destinația sumei de 31.519.960 lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA pentru proiectarea și execuția lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finanțată în proporție de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Context:

Dosarul a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție la Tribunalul București în aprilie 2013, după o anchetă care a durat la Parchet mai puțin de jumătate de an.  În fond, procesul a bifat 91 de termene, de-a lungul a patru ani, iar la al 92-lea termen a venit prima sentință, prin care Nelu Iordache a fost condamnat la 6 ani și 3 luni de închisoare cu executare. Apoi motivarea deciziei a mai durat încă 2 ani.

Principalele argumente pentru condamnarea lui Nelu Iordache, în primă instanță:

  • ”Instanța de judecată apreciază că există suficiente mijloace de probă pentru a reține ca dovedită această infracțiune constând în aceea că inculpatul Iordache Nelu, în calitate de administrator al Romstrade, societate ce a încheiat cu CNADNR SA contractul pentru lotul 1 „Proiectare și execuție autostrada Nădlac – Arad și drum de legătură, Lugoj 1: km 0 + 000 – km 22 + 218”, lucrare pentru care 85% din valoare reprezintă contribuția Uniunii Europene din fondul de coeziune, a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 31.519.960 RON din avansul în sumă de 71.230.464,01 RON încasat în vederea mobilizării, proiectării și execuției lucrărilor prin efectuarea mai multor cheltuieli, astfel cum acestea sunt descrise pe larg în rechizitoriu. Simpla lecturare a acestora dovedește faptul că ele nu aveau legătură cu lucrările care trebuiau efectuate la autostrada Nădlac – Arad.”
  • ”Infracțiunea prevăzută de art. 18 alin. 2 din Legea nr. 78/2000 constituie de fapt o variantă specială a infracțiunii de deturnare de fonduri, diferențiindu-se de aceasta în ceea ce privește proveniența fondurilor obținute din bugetele Comunităților Europene. Acest tip de fapte afectează bugetul general sau bugetele administrate de Uniunea Europeană sau în numele acesteia.”
  • ”Inculpatul a explicat că aceste cheltuieli reprezentau, în parte, plata unor datorii restante către furnizorii de materii prime [beton, asfalt, criblură, benzină, motorină și altele asemenea] aferente unor alte șantiere, dar pe care trebuia să le achite pentru că altfel furnizorii nu ar fi fost dispuși să furnizeze materialele la noul șantier; în parte plata salariilor restante lucrătorilor care trebuiau aduși la noul șantier; contravaloarea transportului acestor lucrători și a unor utilaje de la diverse alte puncte de la noul loc [adică mobilizarea mijloacelor tehnice și umane de care avea nevoie]; plata unor servicii de consultanță către alte firme, către cabinete de avocatură etc. În esență, în opinia inculpatului, orice cheltuială, indiferent de natura ei și în beneficiul cui a fost efectuată ar avea o legătură, fie directă, fie indirectă, cu șantierul Nădlac – Arad.”
  • Prin comiterea acestei infracțiuni, în varianta tip, se creează o stare de pericol pentru fondurile bănești și resursele materiale bugetele administrate de Uniunea Europeană sau în numele acesteia.”
  • Ideea din spatele proiectelor cu finanțare din fonduri europene presupune premisa că aceste fonduri să fie folosite nu tale e quale potrivit cum crede de cuviință fiecare, ci doar potrivit scopului pentru care ele sunt acordate, în anumite domenii considerate de interes pentru Uniunea Europeană, pentru dezvoltarea infrastructurii, economiei, și în general pentru efectuarea de investiții bine țintite în interiorul statelor membre. De aceea și procedura de selecție este una riguroasă și nu orice aplicant de fonduri europene este și eligibil. Corelativ, verificarea cheltuirii acestor fonduri este tot riguroasă, Uniunea Europeană urmărind dacă sumele pe care le-a acordat sunt sau nu sunt folosite în mod adecvat.”

”E nefiresc ca un proces să dureze 7 ani! Mai ales că nu are o complexitate deosebită! Se încalcă articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, privind durata echitabilă a procesului- pentru ca pedeapsa să își atingă scopul trebuie să fie cât mai aproape în timp de momentul săvârșirii infracțiunii! Tocmai de aceea s-au prevăzut termene de prescripție a răspunderii penale, să nu dureze un proces la nesfârșit, iar societatea să uite la final de ce a fost condamnat inculpatul! Uită și inculpatul ce a făcut!” a explicat pentru G4Media.ro, sub anonimat, un judecător.

Potrivit specialiștilor consultați de G4Media.ro, există o ”armă” cu ajutorul căreia se poate lupta împotriva duratei prea mari a unui proces. Articolul 488 din Codul de Procedură Penală prevede că, ”dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă, se poate face contestaţie, solicitându-se accelerarea procedurii”. Contestaţia poate fi introdusă de către suspect, inculpat, persoana vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente. În cursul judecăţii, contestaţia poate fi introdusă şi de către procuror.

Acuzațiile procurorilor

Procurorii DNA au arătat, în rechizitoriu, că Nelu Ioardache a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA de firma administrată de acesta pentru proiectarea și execuția lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finanțată în proporție de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL – Monteadriano Engenharia E Construcao SA – SC Donrep Construct SRL, care a încheiat contractul cu CNADNR SA.

Potrivit procurorilor, suma de 31.519.960 lei încasată de la CNADNR S.A. a fost utilizată în realitate pentru achitarea unor datorii restante ale societății ROMSTRADE SRL, pentru a susține societățile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum și în scop personal, după retragerea unor sume în numerar. Concret, banii destinați construcției primului tronson de autostradă au fost folosiți în alte scopuri, conform procurorilor.

Consecința directă a schimbării de către SC ROMSTRADE SRL a destinației fondurilor din avansul încasat pentru realizarea autostrăzii Nădlac – Arad o constituie nerealizarea proiectului și suspendarea plăților de către Comisia Europeană, a mai acuzat DNA.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Nu a disparut iar? Ca e moda, o obisnuinta,se poarta,doar în Romania borfasii si infractorii pleaca cand vor din tara cand li se apropie verdictul si ultimul termen, o palida consolare,pe timpul Laurei Codruta Kovesi erau o pleiada de infractori si mafioti in vizorul legii,mii de dosare,acum conducta infinita de infractori s-a evaporat,tin baietii dosarele în sertare,cand ai slugi politice marionete numite la sefia institutiilor anticoruptie asa se intampla

  2. Prejudiciul se recupereaza sau ramane cu banii furati ? Si dupa doar cativa ani va fi liver…..

  3. Il si aresteaza? Sau asteptam sa plece in Serbia sau Italia, ca Gino Iorgulescu (care a omorat 4 oameni) sau Ghita ca mai apoi sa nu ii mai aducem pe veci in tara…

  4. pedepsele pentru marea coruptie sunt foarte, foarte mici … acesti nonorociti au nenorocit poporul asta, banii poporului pentru infrastructura intra in buzunarele acestor corupti!

  5. Asta e una ,dar mai trebuie împușcați și ăia care au spus că autostrada e ok tehnic cu parapetul central așa de aproape de banda de viteză încât riscul de accidente e major. Băgați la crimă.

    • Deci nu a turnat nimic, e tare omu.. A luat el tot😎

  6. Pisica pentru Orbán ,cam asta e .”Surprinzător “momentul ales pentru sentința.Război cu tot armamentul din dotare.

  7. Din acest motiv guvernul se imprumuta cu zece miliarde de euro pt. programul Anghel Saligny. Din cei 30miliarde de euro veniti prim PNRR nu se poate fura.

  8. fraieru .. se stie, cu fonduri UE nu te joci … ca se vede … e LCK acolo .. nu e de gluma …

    cu PNDL putea sa fure cat vroia … nici nu era anchetat, eventual avea un dosarel acolo pus deoparte de ROMANICA-NORMALA-EDUCATA-HOSU pentru zile rele …

    pai de ce se zbate de ceasul mortii ca.catzu pentru bunastrarea natiunii?

  9. nu am iteles prea bine, a incasat niste bani pt. o lucrare si ia folosit in alta parte? pai banul incasat e al tau si-l folosesti unde vrei. vine factura la curent defalcata pe fiecare lucrare contractata?

    • nu prea e asa. dupa ce termini lucrarea poate faci ce vrei cu banii (in limite legale). insa el nu o terminase.

    • bani primesti pe ce ai facut nu pe ce o sa faci
      daca nu-i ajungeau banii pt proiectul iouropean si aducea bani de acasa tot asa era condamnat ca a folosit alti bani?

  10. O palida consolare,apa de ploaie pt fraieri si botanisti ca sa le lase impresia ca justitia lucreaza si face dreptate,marturie stau sentintele de tot rasul,achitarile revoltatoare date de judecatori afiliati mafiei politice pt ai scapa pe infractorii si talharii care fac parte din mafiile partidelor in dosare de o gravitate fara precedent

  11. Ludovic Orban a sustinut motiunea de cenzura USR+

    —> prietenul lui Orban a fost condamnat fulgerator la o pedeapsa dubla cu executare, 12 ani de zile
    (este clar o condamnare politica, nu exista coincidente in justitie)

    Intrebare : urmeaza dosariada si condamnarea politica a lui Orban si a membrilor USR+ pentru motiunea de cenzura?

    Este Sistemul si Iohannis pregatit sa bage la puscarie toti inamicii politici adica USR+ si tabara Orban?

  12. Cosma & famiglia de la Prahova…pe cand avem si noi un verdict final. Ca de vreo 10 ani plimbati dosarul. Asteptati prescrierea faptelor ?

  13. Nu mai cenzurati comentariile.

    Urmeaza condamnari politice si pentru membrii USR+ ? datorita motiunii de cenzura?

    Evident acest om a fost condamnat pentru ca este prietenul lui Orban Ludovic. Urmeaza si Orban sa fie condamnat politic?

    Este acesta modul lui Klaus de a spune „Poftim motive sa nu desfiintati SIIJ, domnilor de la USR+” ?

  14. Saracul e condamnat politic…
    Next, Cine urmeaza???
    😀

  15. parerea mea e ca omul nu a furat nimic, a incasat bani pe un stadiu finalizat si a folosi banii si in alte proiecte. toti fac asta, de unde mai e gaselnita asta ca banii europeni nu? daca primeabani in avans sa faca ceva e alta treaba, dar fondurile europene vin dupa ce finalizezi ceva

  16. NU mai pronuntati „omul de afaceri” in cel mai fericit caz HOTUL de afaceri…!