G4Media.ro

Omul de știință Tom Bacon primește recunoaștere oficială pentru contribuția la misiunea…

Sursa Foto: X

Omul de știință Tom Bacon primește recunoaștere oficială pentru contribuția la misiunea Apollo 11

Recunoaștere în sfârșit pentru Tom Bacon, omul de știință de care nu ați auzit niciodată și care a contribuit la trimiterea oamenilor pe Lună: casa din Cambridge a inginerului care a dezvoltat sistemul de combustibil folosit pe Apollo 11 va primi o placă albastră, scrie The Guardian

Au trecut aproape 70 de ani de când Francis Thomas Bacon a dezvoltat o sursă de energie verde și curată care a contribuit la alimentarea primei aterizări pe Lună și la schimbarea cursului istoriei.

Cu toate acestea, puțini sunt cei care îl cunosc pe inginerul născut în Essex și stabilit în Cambridge, a cărui invenție a primei celule de combustibil hidrogen-oxigen funcționale a contribuit la trimiterea navei Apollo 11 pe Lună. Munca sa de pionierat este și astăzi o sursă de inspirație pentru oamenii de știință care lucrează la soluții privind energia regenerabilă.

Acum, organizația caritabilă Cambridge Past, Present & Future încearcă să pună în lumină realizările remarcabile ale lui Bacon, onorându-l cu o placă albastră la fosta sa casă din Little Shelford, Cambridgeshire.

Celulele de combustibil ale lui Bacon – numite de Nasa „Celulele Bacon” în onoarea sa – au furnizat energie secundară pentru misiunile Apollo, producând electricitate pentru comunicații, aer condiționat și lumini, precum și apă pentru astronauți.

„În mod normal, în decursul timpului, o baterie se descarcă și trebuie să o reîncarci”, a declarat Bacon pentru BBC Radio 4, cu puțin timp înainte de aterizarea pe Lună în 1969. „Acum, [cu] acest dispozitiv, atâta timp cât continuați să alimentați hidrogenul și oxigenul în el și eliminați apa formată, va continua să genereze energie la nesfârșit – iar astronauții beau apa.”

Eficiența și densitatea energetică ridicată a celulelor de combustibil au jucat un rol atât de important în succesul misiunilor Apollo, încât președintele Richard Nixon i-a spus lui Bacon: „Fără tine, Tom, nu am fi ajuns pe Lună”.

Sam Stranks, profesor de materiale energetice și optoelectronică la Universitatea Cambridge, a declarat: „A fost un pionier. Tehnologia pilelor de combustie a fost extrem de importantă pentru programul spațial, deoarece atât timp cât poți furniza gaze în mod continuu, poți continua să produci electricitate.” Acest lucru este vital într-o locație îndepărtată precum spațiul cosmic. „Evident, nu există niciun mijloc ușor de a obține electricitate acolo.”

Moștenirea lui Bacon îi inspiră și astăzi pe oamenii de știință care lucrează la noi tehnologii pentru energia solară, generarea de hidrogen și stocarea bateriilor, a declarat Stranks, iar pilele de combustie rămân „foarte relevante” ca o modalitate potențială de a furniza energie electrică ecologică și energie de urgență, în special în locuri îndepărtate. Acestea ar putea, de asemenea, să alimenteze motoarele electrice ale camioanelor și navelor pe distanțe lungi în viitor, evitând nevoia de baterii reîncărcabile imposibil de mari și grele și îndeplinind un vis împărtășit de Bacon în interviul său radio BBC. „Întotdeauna am sperat că va fi folosit pentru deplasarea vehiculelor”, a spus el, înainte de a prezice: „Într-o formă modificată, va veni”.

Sursa: Tha Guardian

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.