Omul din spatele firmei de alcool care a vândut statului 1,7 milioane de măști a încheiat 16.290 de contracte cu statul. Cătălin Hideg a fost doctorand la Academia SRI
Cătălin Hideg, un om de afaceri ce face parte dintr-o aripă a masoneriei și a fost doctorand la Academia SRI, este cel care controlează afacerea prin care o firmă de distribuție de băuturi alcoolice și mâncare, înființată în 2019, va furniza statului român 1,7 milioane de măști de protecție.
O licitație controversată
Mai precis, firma Romwine & Cofee SRL din Giurgiu a câștigat procedura de achiziție inițiată de în 11 martie de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) pentru echipamente de protecție. Romwine & Cofee SRL este distribuitor al grupului Sanimed International Impex, după cum a recunoscut Hideg într-o intervenție la B1 TV.
Prețurile la care a câștigat licitația? 21,9 lei pentru o mască certificată FFP2 și 31,9 lei pentru o mască certificată FFP3. Potrivit unei investigații Recorder, prețurile sunt semnificativ mai mari decât cele la care unele spitale au făcut achiziții pe cont propriu.
Patronul grupului de firme Sanimed, din care face parte și nou-înființata Romwine & Cofee SRL din Giurgiu, controlată de o bucătăreasă de la restaurantul deținut de grup, va distribui aceste măști achiziționate din Turcia, potrivit unui comunicat al Sanimed citat de HotNews.ro.
Mii de contracte cu statul
Compania Sanimed International Impex S.R.L. a încheiat nu mai puțin de 16.290 contracte de achiziții publice cu autorități și instituții ale statului român, in valoare totală de 85 de milioane de lei, potrivit portalului Confidas, specializat în furnizarea de informații despre companiile înregistrate în România. Achizițiile merg de la echipamente sanitare de câteva sute de lei la contracte de 18 milioane de lei (reactivi, consumabile si materiale de laborator pentru Institutul Oncologic Alexandru Trestioreanu) sau 16 milioane de lei (reactivi pentru identificarea si testarea chimiorezistentei Mycobacterium tube pentru Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”).
O investigație realizată de Libertatea arată că patronul grupării de firme, Cătălin Hideg, a fost doctorand la Academia Națională de Informații (ANI) a SRI. Hideg a făcut afaceri la nivel internațional, inclusiv cu nepotul lui Fidel Castro. Astfel, în 2011, firma a încheiat un parteneriat cu o companie condusă de Jose Antonio Fraga Castro pentru a distribui pe piața locală un medicament naturist folosit în tratarea cancerului.
Hideg, care este și membru al unei loje masonice, a candidat în 2012 pentru un loc de deputat din partea partidului lui Dan Diaconescu, dar nu a reușit să intre în Parlament, potrivit datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă.
În 2018, tot Libertatea a scris că firma lui Hideg a câștigat mai multe contracte prin care a vândut unor spitale din România roboți de eliminare a infecțiilor nosocomiale cu 150.000 de euro bucata, deși prețul de achiziție era de 65.000 de euro.
Cine a organizat achiziția
Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) este o instituție a statului român, împuternicită de guvern printr-o ordonanță de urgență să facă achizițiile urgente pentru combaterea pandemiei de coronavirus.
ONAC este condus de Cornelia Nagy, numită preşedinte cu rang de secretar de stat de premierul Viorica Dăncilă în 2018. Până atunci, Cornelia Nagy a fost secretar general al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate din cadrul Ministerului Mediului.
Potrivit CV-ului său oficial, Cornelia Nagy a început cariera la stat ca vameș în perioada comunistă, devenind șefa Biroului Vamal Petea, apoi a ocupat în carieră poziții de conducere executivă în Ministerul Finanțelor (directorul cabinetului ministrului, șefa Direcției de achiziții publice), Ministerul Sănătății (achiziții publice) și Ministerul Mediului (secretar general adjunct).
Foto: Cătălin Hideg / Sanimed
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
66 comentarii