G4Media.ro

”Omul negru” din UE, premierul olandez Mark Rutte, face un mic pas…

”Omul negru” din UE, premierul olandez Mark Rutte, face un mic pas pentru ajutarea țărilor din Sud devastate de coronavirus

Mark Rutte, premierul Olandei, cel mai vocal opozant al ideii de coronabonduri (datorie publică a UE cerută de țările din sudul Europei), a anunțat că e dispus să facă o mică concesie pentru a ajuta Italia, Spania, Franța, Portugalia și Grecia.

Astfel, Rutte a declarat că ar fi de acord cu crearea unui fond care să ajute statele în dificultate, un fond la care și țara să să contribuie. El a anunțat că vrea să discute despre această idee cu premierii Spaniei și Italiei, cei care l-au acuzat public de cinism și lipsă de solidaritate, transmite El Pais.

Premierul olandez a respins în continuare ideea ca statele membre ale Zonei Euro să emită obligațiuni care să ajute statele din sud, afectate masiv de coronavirus și deja supra-îndatorate. Aceste țări vor o mutualizare a datoriei publice, dar Olanda și Germania o resping pe motiv de ”hazard moral”, fiind sprijinite de Austria, Danemarca, Finlanda și Suedia.

În schimb, Rutte vrea crearea unui fond de urgență care să facă transferuri directe – nu împrumuturi – către țările aflate în dificultate. El a folosit termenul de ”cadou” într-un discurs ținut în parlamentul olandez, potrivit Reuters.

El nu a menționat dimensiunea acestui fond de ”cadouri” și nici țările care ar deveni contributoare.

În același discurs în fața propriului legislativ, Rutte a spus că speră să repare legăturile diplomatice cu Italia și Spania, țări în care imaginea Olandei a fost serios afectată după prestația premierului.

De altfel, Rutte s-a confruntat cu critici puternice inclusiv în rândul propriei coaliții de guvernare, formată din mai multe partide mici, ai căror lideri i-au cerut mai multă flexibilitate într-o situație de criză fără precedent.

Foto: Mark Rutte (sursa: Consiliul European)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Olanda este campioana europeana in ceea ce priveste evaziunea fiscala. De departe. Si ei vin si fac pe domnii.

    https://www.theguardian.com/world/2017/jul/25/netherlands-and-uk-are-biggest-channels-for-corporate-tax-avoidance?CMP=share_btn_tw

    • Tax avoidance nu înseamnă evaziune fiscală (=infracțiune).
      De când există ea, Olanda a încurajat un comerț liber prin taxe mici. Mult înainte de crearea UE. Articolul tău spune că corporațiile se folosesc de acest lucru pentru a muta fonduri către paradise fiscale. Banii tot la corporații rămân.. puțini în bugetul Olandei… Mă înșel?

  2. Pietele europene sunt inundate de produse agricole din Olanda, in special rosii, desi e clar pentru oricine cu putin creier, ca o tara mica si pozitionata in nord, precum Olanda, nu are cum sa produca atat incat sa acopere astfel intreaga Europa.
    Olanda e fericita ca exporta lalele si rosii in toata Europa fara taxe vamale, sunt placa turnanta a eludarii taxelor in celelalte state europene (corect punctat Sandokan), dar acum nu vrea solidaritate. Pai eu zic ca daca Olanda si Germania, cei mai mari doi „exportatori” in celalate tari europene, nu vor solidaritate, atunci sa rupem UE si sa le impunem taxe vamale Olandei si Germaniei.
    Nu poti fi prieten doar la bine, cand castigi de pe urma unei piete mari pe cae vinzi fara taxe, iar la greu sa vrei independenta totala. Germania si Olanda ori inteleg asta, ori finalul pandemiei va insemna si finalul UE.

    • Ted,cu mare-mare tristețe,sunt de acord cu dvs.:când Germania,Olanda și Austria iau atitudinea pe care o vedem,oricât ai fi de pro-european,pro Uniune adică,începi să te întrebi ce rost mai are să te cerți ba cu unul,ba cu altul pentru susținerea apartenenței la UE…

    • Maria Rusu,
      În timpul creșterii economice din ultimii ani, Germania, Olanda, etc., le-au tot spus statelor din Sud, gen Italia să nu se mai împrumute ca bezmeticele și să facă deficite că va veni o criză la un moment dat. Iată că a venit, și tările din Sud vor din nou să trăiască pe banii altora. Și Germania și Olanda sunt afectate de pandemie, nu? Ele de unde au resurse? Au pentru că n-au risipit banii din creșterea economică. Iar acum sunt nevoite, ca să ia acei bani și să le facă cadouri țărilor risipitoare… Frumos, nu?

    • …. și asta după ce au mai scos Italia din rahat la ultima criza a datoriilor suverane, când la fel a fost prevenită dinainte.

    • Ted,
      În sistemul agricol din Olanda, lucrează doar 3% din populație. Olanda are una dintre cele mai bune universități agricole din lume. Are multe sere uriașe… nu-ti vine să crezi când le vezi. Acolo cresc roșiile. Cîmpuri întregi cu ceapă… etc.. Și Italia nu plătește taxe vamale când exportă propriile produse în Olanda….

    • Într-adevăr agricultura Olandei este ultratehnologizata, de aceea doar 3% lucrează în acest sector, dar fără zecile de mii de lucrători temporari din Europa de Est care acum s-au reîntors în țările lor Olanda suferă, deci e în interesul ei să ajute la terminarea acestei crize, chiar dacă nu le convine.

  3. Pai nu stiu cum se face dar mereu cand sunt probleme in EU apar de la tarile latine italia, franta, spania!plus de la cacatii aia de greci!
    Adica Germania si cu nordul Europei sa munceasca ca sa stea putorile alea din sud cu burtile la soare!

    • Daca nu stii cum se face, si banuiesc ca esti stabilit in Germania si stii putin limba, iti recomand sa citesti ce scrie Hans-Werner Sinn fostul presedinte IfO. Si dupa aia, vei cobori de pe calul ala inalt al arogantei saxone, care nu-ti face bine nici tie si nici Germaniei.

    • @Landser
      Unde locuiati in timpul reunificarii Germaniei? Cine credeti ca a platit reunificarea, Germania singura? Ei bine nu. Recititi cate tari eram in Comunitate, in 1989-1990 si cine a acceptat sa plateasca pentru reunificarea Germaniei.
      Iar ca complement de lectura, cititi va rog, cum noi, restul tarilor din comunitate, am acordat Germaniei conduse de Schröder, dreptul de a nu respecta criteriile stricte de respect bugetar.

      Situatia se poate intoarce oricand. Germania, daca nu va avea cui sa exporte productia sa (nu evoc decat cele doua tari din Sud, Italia si Spania) va intra intr-o criza. Asa ca, macar numai din motive banesti (ceea ce pare a fi argumentul si ideologia Dv) este bine sa ajutati cele doua „piete de desfacere” ale Dv, german.

  4. Olanda nu si-a facut averea pe munca, sau nu pe munca ei, ci pe a altora, pe care i-a tinut ca sclavi. Olanda a furat la propriu timp de secole resurse, bogatii, oameni, altor state, pana cand le-a secatuit de tot. Inselatoria si obtinerea de foloase din munca altora in Olanda e la rang de arta. Si acum Olanda sta pe sacul cu bani furati si se uita de sus la ceilalti…

    • Da, Olanda face parte din lista statelor care au exploatat colonii. La fel ca Italia (Imperiul Roman), Spania, Franta, UK, Germania, Portugalia, Austro-Ungaria, URSS, Japonia, Turcia, USA (sclavagismul) .. Ce am uitat?

    • @Eu pai nu ai cam uitat nimic.

      @deja ce raspuns ii poti da lui @eu? Hai ca-s curios 😀