ONG de mediu despre vânarea cocoșului de munte: „Riscăm un infringement foarte rapid, pe modelul Slovaciei”
România riscă o procedură de infringement în ceea ce privește cocoșul de munte după ce ministrul mediului a dat liber la vănătoare pentru această specie după o pauză de 10 ani, despre care reprezentatul ONG-ului de mediu Agent Green, Gabriel Păun, a declarat la RFI România că este o decizie politică, fără bază științifică.
Prin această undă verde dată vânătorilor, diversitatea este afectată – Slovacia a ajuns deja în fața Curții Europene de Justiție, urmează România, dacă Bucureștiul nu revizuiește acest ordin, explică la RFI Gabriel Păun.
”Până de curând discutam despre bieții urși, demonizați, aduși la rangul de pericol național. Într-un an, doi au transformat ursul din emblemă națională într-un dușman național. La cocoșul de munte am rămas mască. El este o altă emblemă a Carpaților, dar la opusul ursului. Este foarte discret, nu vine niciodată în așezările omenești, nu sperie pe nimeni.
Din contră, fiind o pasăre superbă încântă privirile. Dar nu vine cocoșul de munte la sat și nici nu face vreo pagubă. Nu face pagubă nici sus în creierii munților. Nu face pagubă nicăieri. Face doar plăcere celor care simt nevoia să ucidă și doresc să o facă legal. Atât. Punct. Nu există alt narativ. Nu există o altă discuție, nicio justificare.
E clar că doresc să împuște masculi dintr-aceia frumoși colorați. E o altă discriminare pentru că ei consideră că femelele sunt mai puțin atractive pentru un trofeu decât masculii. Nu vor face altceva decât să destructureze și să destabilizeze această specie aflată în declin. Este falimentar pentru România, care oricum nu este în stare să facă ecoturism și să aibă o strategie bună”, a spus Gabriel Păun.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii