G4Media.ro

ONG: Solicităm vot de urgență în Senat pentru desființarea Secției Speciale /…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

ONG: Solicităm vot de urgență în Senat pentru desființarea Secției Speciale / Inspecția Judiciară s-a transformat într-un mecanism de hărțuire selectivă a magistraţilor activi în dezbaterea publică

Inițiativa pentru Cultura Democratică Europeană, ONG condus de profesorul Valentin Naumescu, îşi manifestă îngrijorarea cu privire la faptul că Parlamentul României nu tranșează prin vot chestiuni importante cu privire la funcționarea justiției din România, cum este funcționarea Secției pentru investigarea Infracțiunilor din justiţie (SIIJ).

ICDE solicită Parlamentului că supună votului în regim de urgență proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale și critică faptul că Inspecția Judiciară ”a depăşit limitele legale cât timp acest organism s-a transformat într-un mecanism de hărțuire selectivă a magistraţilor activi în dezbaterea publică, de împiedicare a aplicării dreptului european, de cenzurare a opiniilor lor exprimate în cadru privat, în articole de specialitate sau în cadrul unor interviuri. ”

Este momentul ca parlamentarii să acționeze și să pună capăt interpretărilor alternative ale funcționării SIIJ, de aceea solicităm ca proiectul de lege PLX 108/2021 să fie supus de urgență votului în Senatul României, camera decizională.

Printre membri se numără și europarlamentarul Ramona Strugariu, judecătorul Cristi Danileț și fostul ministru al justiției, Raluca Prună.

Redăm mai jos un fragemnt relevant din comunicat:

„Parlamentul trebuie să își exercite rolul constituțional de unică autoritate legiuitoare și să își asume votul cu privire la acest subiect care dezbină societatea și care a generat numeroase reacţii din partea societăţii civile, magistraților români și partenerilor europeni (Comisia de la Veneția, GRECO, Comisia Europeană în rapoartele din cadrul Mecanismului de Verificare și Cooperare).

Astfel, pe data de 18 mai 2021, funcționarea SIIJ a făcut obiectul unei hotărâri a Curții de Justiției a Uniunii Europene (CJUE). Este momentul ca parlamentarii să acționeze și să pună capăt interpretărilor alternative ale funcționării SIIJ, de aceea solicităm ca proiectul de lege PLX 108/2021 să fie supus de urgență votului în Senatul României, camera decizională.

  • Astfel, în aprilie 2021, Inspecţia Judiciară a început cercetarea disciplinară împotriva a 8 judecători pentru discuţiile pe tema modificărilor legislative pe care le-ar fi avut pe un forum nepublic de magistraţi;
  • în iunie 2021, s-a început cercetarea unui judecător pentru că a aplicat direct decizia CJUE cu privire la SIIJ;
  • în iunie 2021, un alt judecător este cercetat pentru că a criticat existenţa SIIJ într-un articol de specialitate.

Or, este obligația Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să constate printr-o analiză riguroasă că modul actual de funcţionare a Inspecției Judiciare a depăşit limitele legale cât timp acest organism s-a transformat într-un mecanism de hărțuire selectivă a magistraţilor activi în dezbaterea publică, de împiedicare a aplicării dreptului european, de cenzurare a opiniilor lor exprimate în cadru privat, în articole de specialitate sau în cadrul unor interviuri.

Pretenţiile cu privire la conduita magistraţilor nu pot îngrădi dreptul acestora la liberă exprimare și nici nu pot înlocui căile legale de atac ale unei hotărâri judecătorești. Reforma sistemului judiciar este un subiect important pentru întreaga societate, iar magistrații sunt și trebuie să rămână parte a acestei dezbateri.

Buna funcționare a justiției din România și raporturile echilibrate dintre sistemul de justiție și celelalte puteri ale statului sau reprezentanți ai acestor puteri țin de esența statului de drept. România a făcut o opțiune fundamentală de a deveni membru al Uniunii Europene.

De aceea, este vital pentru viitorul european al României ca întâietatea dreptului european să fie apărată și riguros respectată, fără ezitări și ambiguități, de către toate autoritățile statului român. Este regretabil că o conduită politică ezitantă face ca România să fie în continuare monitorizată în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. ”

Consiliul Director al ICDE

Citește și

Două asociații de magistrați acuză CSM că le împiedică ”în mod nepermis” să participe la dezbaterile referitoare la activitatea Inspecției Judiciare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Sectia Speciala reprezinta doar un tentacul al caracatitei mafiote romanesti diseminata in Parchetele locale, CSM si Inspectia Judiciara.

  2. Bă … a vorbit dănileț frate … drepți cu toții !!! Și urgent trebe făcut cum a zis el … altfel ne dă niște karate peste cap sau ne cântă ceva … și nici nu știu să spun care din cele două experiențe este cea mai dureroasă …

  3. Si acest ONG va fi avertizat de CSM, cu fix acelasi limbaj utilizat de IJ, ca, dooh, pune presiune pe Justitie.

    • S-o avertizeze pe Strugariu că de-abia aștept s-o văd cum face instrucție cu ei. Am văzut-o și în PE și sincer, eu n-aș supăra-o.

    • CSM-ul nu tine cont de cine are ceva de obiectat la adresa IJ si SIIJ, CSM da solutia de presiune pe Justitie, deobicei prin intermediul IJ.

  4. despre pensiile speciale, nimic, nimic?

    adica mucles don profesor, mucles?

    • Stefan, pentru eliminarea pensiilor speciale ale magistratilor ar trebui revizuita Constitutia.
      Stiu ca suna ciudat dar, crede-ma pe cuvant.

    • Stancuta, pornim de la premisa că ai dreptate și că trebuie revizuită constituția pentru a elimina pensiile speciale. Acum te întreb și eu, Barna și Rareș Bogdan, nu știau acest lucru? Dacă îl știau și s-au apucat să mănânce căcat cu 2 mâini că intr-o lună desființează ei PS, înseamnă că sunt 2 mincinoși ordinari. Dacă nu știau acest lucru, înseamnă că sunt printre cei mai nepregătiți politicieni din țara asta, iar dacă au trăit cu impresia că în urma alegerilor, partidele lor or să strângă peste 66% din voturi, înseamnă că pe lângă faptul că sunt mincinoși ordinari și total nepregătiți, mai sunt și proști de dai în gropi.

  5. Daca partidul nu livreaza nimic, ma refer la USR, atunci bagam o stire cu un ong prieten, adica tot USR….noi vrem reforme, taiere de pensii speciale si astia nu sunt in stare de o demitere ca la constitutie a baragladinei de Weber…..Danilet ar putea sa-l mediteze pe Stelica fara minte, poate venim si noi cu un proiect de lege ca lumea

  6. Ai zis, oneghe, ai tras apa. Le dăm plăcuța suedeză tuturor onegheurilor de genul ăsta, adică majoritatea. Și prietenilor lor useriști preocupați de închidere de centre de transplant.

    • Ce limbaj ai… Denota un nivel ridicat de bun-simt si moralitate – necesare pentru o discutie despre Justitie…

    • @mda, a zis un ONG ceva? Si? ONG-ul meu zice exact invers. La asemenea nivel de logica si gandire stil USR, raspunsul e doar o flegma in ochi și plăcuța suedez. Dezbaterea in conducerea unui stat e la nivel de: prioritizam autostrazile sau calea ferată? Odata ce se ajunge la non-idei gen USR, e greu să-mi ceri tu mie să combat cu argumente, în timp ce ei fac toate mișcările greșite din lume și nu acceptă nici o ajustare. Vino cu soluții și avem dezbatere. Vino cu „vindem Hidroelectrica și închidem Mintia că vrem noi și șefii noștri de afară” și primești plăcuță suedeză.

  7. oengeu detine dreptatea!!!

  8. Scantei Iulia, scoate proiectul SIIJ de la sertar. Nu il mai tergiversa atata.

  9. Asta e frate, vin „oiengistii” sa faca leji in tara, sa spuna ei cand si ce trebuie votat, trazniv-ar

  10. !Stancuta

    apreciind eleganta interventiei domniei-voastre imi permit totusi sa va contrazic…

    pensiile speciale ale magistratilor nu pot fi eliminate, dar pot fi impozitate cu 99 la suta? impozitarea este un fapt neconstitutional?

    cat despre celelalte pensii speciale CCR a spus ca pot fi desfiintate!

  11. Si judecătorii trebuie sa dea socoteala în fata legii. Fac abuzuri , șantajează și se comporta ca vatafi pe moșie , de-aceea trebuie sa fie verificați și cercetați și ei la fel ca noi toți prostii ,asa cum suntem considerați. Ei nu trăiesc în lumea noastră a oamenilor de rand ,ei au lumea lor.

  12. Min justitiei, parlamentul , chiar nu va e rusine ca a trecut atata timp si nu ati facut nimic?