G4Media.ro

ONG-ul Declic cere în instanță anularea creșterii salariului minim, stabilit de guvern…

Sursa foto: Pixabay.com

ONG-ul Declic cere în instanță anularea creșterii salariului minim, stabilit de guvern la 1.863 de lei net

Avocații Comunității Declic (un ONG care militează pentru cauze diverse) au depus vineri la Curtea de Apel Cluj o cerere de chemare în judecată a Guvernului, pentru anularea Hotărârii de Guvern prin care salariul minim a fost stabilit la doar 1.863 de lei, potrivit unui comunicat al instituției.

Declic a cerut judecătorilor să oblige Executivul să coreleze salariul minim cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent.

“Hotărârea de Guvern 1447/2022 încalcă un act normativ de forță juridică superioară. Ordonanța de urgență 217/2000 stipulează expres faptul că salariul minim trebuie corelat cu coșul minim”, a declarat Isabela Porcius, avocata care reprezintă Declic.

Potrivit OUG 217/2000, ”coșul de consum lunar constituie elementul esenţial de fundamentare a salariului de bază minim pe economie, a politicii salariale şi a altor politici în domeniul social’’.

Astfel, susține Declic, salariul minim trebuie corelat cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent. În acest moment, prin Hotărârea de Guvern atacată în instanță, salariul minim net este de aproape două ori mai mic decât valoarea coșului minim, stabilită la 3.275 de lei.

”Statul încalcă pur și simplu legea! De aceea, cerem judecătorilor să aplice și Guvernului același tratament ca în orice alt caz de încălcare a legii. Nu poți să asiști pasiv la batjocura Guvernului față de unii dintre cei mai vulnerabili cetățeni ai săi. Acești oameni muncesc zi lumină și abia își pot hrăni familia, au dreptul la un trai decent’’, a declarat Anduța Karetsou, campaigner Declic.

În componența coșului minim intră acele cheltuieli strict necesare îndeplinirii unor nevoi de bază. Pe lângă alimentație și transport, coșul acoperă și îmbrăcămintea, igiena personală, educația, sănătatea, transportul și cheltuieli neprevăzute.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Incredibil cata prostie si aroganta! Salariul pentru un trai decent „se cuvine”. Si cine, ma rog, este obligat sa plateasca acest salariu cuvenit? Sau ala care da ca e stat sau angajator privat, nu are nimic de spus? Stiti vorba aia „cominismul merge pana se termina banii altora”.

    • @ Elac – Alooo, domnu’, mai invata putina macro economie, asa, macar la nivel de cultura generala… dupa aia mai vorbim. Si, da, salariul pentru un trai decent SE CUVINE, atata timp cat se presteaza o munca pentru el.

    • @Elac
      Deci prin contract, angajatorul este obligat sa plateasca acest salariu cuvenit, deoarece omul munceste pentru asta, de aia se cheama ca i se cuvine, ca nu vine la tine sa-l ceara, se speteste muncind pentru salariu, da? Ca la dvs la firma poate nu se speteste lumea muncind, asta tine de management, deci e tot treaba matale sa o rezolvi, si cu ce si cat munceste omul si cu ce i se cuvine. Da? Daca nu-ti permiti sa-i angajezi cu un salariu decent, faci tu toata treaba, da?

    • Dl..Kafka! Prima trapta a necunoasterii este aceea cand nu stii ca nu stii. Si cam aici sunteti dvs.
      Cand si unde se cuvine salariul asta pentru un trai decent, „daca se presteaza munca pentru el”? Se cuvine daca prestezi munca de chirurg in Elvetia la fel cum se cuvine daca prestezi munca de paznic de noapte in Somalia? Ca inteleg ca aveti dvs. un manual de macroeconomie care spune ca salariul apare asa, din neant, indiferent de productivitatea muncii, de dezvoltarea economica a tarii in care lucrezi samd.
      Nimeni nu iti datoreaza un trai decent pe lumea asta. Nici macar angajatorul tau. Tot ce iti datoreaza angajatorul este salariul pe care l-ai negociat, care este rezultatul competentelor tale si al posibilitatilor economice ale angajatorului.

    • Asa si salariul negociat trebuie sa fie minim cel cu care poti trai decent in aceasta tara. Nu-si permite angajatorul sa propuna in timpul negocierii un astfel de salariu, sa faca el toata treaba in locul angajatului.

    • daca nu=ti permiti inchizi afacerea si asa ai scpat de toate platile, la fel si angajatii au scapat de salariul mic la deloc 🙂

    • @victoro
      Exact, afacere inchisa, iar angajatii sunt liberi sa-si castige traiul decent la alt angajator care-si permite.

    • Elac, n-ai inteles nimic din ce am spus eu. Da, salariul minim intr-o economie este in raport strans cu nivelul de trai. Unde scade nivelul de trai, scade si economia. Exact ca in exemplul tau (nici macar nu ti-ai dat seama ca ceva nu se leaga) si in Elvetia, si in Somalia, salariul este in stricta legatura cu economia, implicit cu valoarea nivelului de trai, nivel de trai raportat la mediul social, eident. Asa ca hai sa vedem la cine e necunoasterea.

    • Constitutie: Art. 47 – Nivelul de trai
      (1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.

  2. Guvernul are nevoie de cat mai multe locuri de munca
    si din acest motiv institutiile statului prefera sa faca „afaceri”
    cu firme private cu 0 (zero) angajati (vezi investigatiile recorder).
    E o chestie de profit. Al lor. restul se descurca in gr0tele lor

  3. Un alt ONG care pare să nu fi citit manualul de economie de bază. Prieteni, dacă crești salariul minim, companiile fie vor renunța să angajeze personal, fie vor recurge la muncă la negru. Acesta este principiul legii cererii și ofertei în economie!

    • Sa nu mai vorbim si de inflatie. Pai daca aproape dublezi salariul minim asa deodata, transformi tara asta intr-o repiblica bananiera. O sa ai inflatie de 80-90 la suta in general si de vreo 200-300 la suta la alimente. Pretul materiilor prime si al utilitatilor a tot scazut in Romania in ultima perioada, dar produsele tot se scumpesc, fiindca salariile si pensiile au crescut cu 10-20 la suta.

    • @Montaigne
      Sa faca ce-or sti, nu e treaba mea, dar sa nu exploateze oamenii, bine? Omul merge la munca sa aiba cu ce trai decent.

    • Nici în comunism muncitorii necalificați nu trăiau decent!

  4. Aici sunt mai de acord cu Elac!

  5. Constitutie : Art. 47 – Nivelul de trai
    (1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.