G4Media.ro

ONU: 2020 a fost unul dintre cei mai călduroşi trei ani înregistraţi…

sursa foto: Pixabay

ONU: 2020 a fost unul dintre cei mai călduroşi trei ani înregistraţi vreodată. Toate regiunile au cunoscut fenomene meteorologice extreme fără precedent

Anul trecut a fost unul dintre cei mai călduroşi trei ani înregistraţi vreodată, a confirmat joi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), relatează dpa.

Temperatura medie globală a atins 14,9 grade, adică cu 1,2 grade peste nivelurile observate înainte de revoluţia industrială în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a declarat agenţia ONU cu sediul la Geneva.

Temperaturile medii pentru 2020, 2019 şi 2016 sunt aproape identice, potrivit datelor globale compilate de agenţiile de meteorologie europene, britanice, japoneze şi americane.

Căldura de anul trecut a fost înregistrată în pofida apariţiei fenomenului „La Nina”, caracterizat prin temperaturi neobişnuit de scăzute în regiunile ecuatoriale ale Oceanului Pacific şi asociat cu inundaţii şi episoade de secetă.

„Acesta este un indiciu clar că semnalul global generat de schimbările climatice induse de om este acum la fel de puternic ca forţa naturii”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, într-un comunicat.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat că toate regiunile au cunoscut fenomene meteorologice extreme fără precedent.

„Ne îndreptăm spre o creştere catastrofală a temperaturii de 3 până la 5 grade Celsius în acest secol”, a avertizat Guterres, îndemnând lumea să facă din protejarea mediului principala prioritate pentru acest secol.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Dar gratie eforturilor doamnei greta thunberg 2021 incepe cu recorduri negative de temperarura: madrid, japonia chiar siberia https://m.rfi.ro/mediu-129498-elevii-din-orasul-siberian-iakutsk-trimisi-acasa-fiindca-temperatura-ajuns-la-50-de

  2. Burn, baby, burn!🤣🤣🤣🤣👹
    Not my planet!

  3. Atentie la sintagma ,,cei mai caldurosi ani inregistrati vreodata ” .
    Pe baza descoperirilor e dovedit ca in diferite ere geologice clima a fost mult mai calda ca acum. Ca sa fac o paralela, ai fi putut cultiva citrice in Islanda sau Insulele Feroe.

    • Ce relevanta au alte situatii din spatiu si timp? De exemplu acum sunt 6000 de grade pe soare si 460 de grade pe Venus.

      Mai mult, au fost 2000 de grade Celsius pe pamant dupa impactul care a format Luna, si milioane de ani dupa aceea temperatura a fost peste 200 de grade Celsius. Diferenta e ca pe vremea aceea civilizatia umana nu exista.

      Abia in ultimul miliard de ani, pe vremea dinozaurilor gasim temperaturi mai apropiate de cele prezent, cu varfuri de aproximativ 32 de grade Celsius in medie fata de cele 15 grade Celsius din prezent.

      Ideea este ca noi nu suntem dinozauri, si impreuna cu ecosistemul actual nu suntem adaptati unor temperaturi mult diferite. Si daca era vorba despre o racire globala rapida problema ar fi fost aproape la fel de grava.

      Si problema nu e atat incalzirea in sine, ci faptul ca este prea rapida, si noi si ecosistemul nu ne putem adapta si face fata acestui ritm de crestere fara costuri enorme, atat economice cat si sociale.

      In plus de asta, temperaturile ridicate aduc cu ele si fenomene meteo extreme care aduc costuri suplimentare.

      Evident trebuie sa existe o balanta intre costurile pe care le aduce incalzirea, si costurile privind prevenirea ei. Si pentru moment balanta e dezechilibrata in directia incalzirii. Asta este tot.

      Si referitor la sintagma cu „cei mai caldurosi ani inregistrati vreodata”, nu ai fost atent la cuvantul cheie: „inregistrati”. Evident ca in trecut, acum milioane de ani, pe vremea dinozaurilor, nu avea cine sa inregistreze acele temperaturi mai ridicate despre care vorbesti, ca saracii dinozauri nu inventasera termometre, hartie si pix.