G4Media.ro

ONU: Coreea de Nord a sustras peste 300 de milioane de dolari…

sursa foto: Pixabay

ONU: Coreea de Nord a sustras peste 300 de milioane de dolari în criptomonedă prin atacuri informatice

Coreea de Nord a sustras peste 300 de milioane de dolari în criptomonedă în ultimele luni prin atacuri informatice destinate să-i finanţeze programele nucleare şi balistice interzise, potrivit unui raport confidenţial al ONU, citat miercuri de France Presse.

Acest document, redactat de un grup de experţi însărcinaţi cu monitorizarea aplicării sancţiunilor împotriva Phenianului, estimează că furtul total de bunuri virtuale comise de Coreea de Nord între 2019 şi noiembrie 2020 se ridică la aproximativ 316,4 milioane de dolari (260 milioane de euro), potrivit unui stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Diverse instituţii financiare şi burse au fost piratate pentru a finanţa dezvoltarea programelor nucleare şi balistice nord-coreene, potrivit acestui raport pe care AFP l-a putut consulta.

O mare majoritate a veniturilor provin din două deturnări de fonduri comise la sfârşitul anului 2020.

Coreea de Nord a folosit mii de hackeri experimentaţi pentru a viza întreprinderi şi instituţii din Coreea de Sud şi din întreaga lume.

Obiectivul lor este de asemenea de a găsi surse de venit în faţa multiplelor sancţiuni la care ţara este supusă din cauza programelor sale de armament.

Negocierile dintre Phenian şi Washington s-au blocat de la eşecul summitului de la Hanoi din 2019. Unul dintre motivele acestui impas a fost lipsa consensului cu privire la concesiile pe care Coreea de Nord ar trebui să le facă în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale asupra sa.

Liderul Kim Jong Un a arătat de atunci noi modele de rachete, mai ales în timpul paradelor militare din octombrie şi ianuarie, şi şi-a exprimat dorinţa de a consolida arsenalul nuclear al ţării.

Experţii ONU au declarat că investighează piratarea din septembrie a unui schimb de criptomonede care s-a soldat cu furtul a 281 milioane de dolari.

Aproximativ 23 de milioane de dolari au fost sustraşi o lună mai târziu într-un al doilea atac cibernetic.

„O analiză iniţială a vectorilor utilizaţi pentru atac şi a mijloacelor utilizate ulterior pentru spălarea veniturilor ilicite relevă legături puternice cu Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC)”, potrivit raportului.

Capacităţile de hacking ale Phenianului au fost scoase la iveală în 2014, când Coreea de Nord a fost acuzată că a atacat Sony Pictures Entertainment ca răzbunare pentru filmul „The Interview”, o satiră în care era luat în derâdere Kim Jong Un.

Phenianul este de asemenea suspectat că a furat aproximativ 81 milioane de dolari de la Banca Centrală a Bangladeshului (BCB) în 2016 şi aproximativ 60 de milioane de dolari de la banca taiwaneză Far Eastern International în 2017.

Piraţii informatici şi-ar fi intensificat atacurile asupra platformelor de tranzacţionare de bitcoin, a cărui valoare este în continuă creştere.

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Un link catre raport se poate sau credem si nu cercetam?

    • Dar France Presse AFP este etalonul adevarului. Gurile rele spun ca e proprietatea statului francez, acel stat care a trimis si Tinta Mobila Tip Vapor Militar in Marea Chinei. E complet intamplator ca citim, de la statul francez, propaganda anti-Coreea cea Buna.

      Cat mai e rata de vaccinare la Brigite?

  2. O adevărată performanță având în vedere 99,5 la sută din populatie nu are acces la internet!
    Întrebarea este:
    Dacă nord coreenii reusesc cu adevărat asta cat de mult se speculează acest capital subteran de catre guvernele statelor puternic informatizate?

  3. E cam putin la nivelul unui actor statal. Unele grupari, de ex.care ne-au atacat si pe noi au facut 2 miliarde de dolari de la cei care au platit.