G4Media.ro

ONU, criticată vehement după ce Iranul a primit un loc în Comitetul…

sursa foto: Consiliul Europei

ONU, criticată vehement după ce Iranul a primit un loc în Comitetul pentru Drepturile Femeilor

Organizația Națiunilor Unite a fost supusă unui șir de critici vehemente după ce a permis ca Republica Islamică Iran, unul dintre statele cunoscute pentru abuzurile grave împotriva drepturilor omului, să primească un loc în Comitetul ONU pentru Drepturile Femeilor. Numirea Iranului în comitetul organizatiei mondiale transmite „cel mai rău mesaj posibil” femeilor din Iran, au afirmat criticii. Situația este cu atât mai delicată cu cât, în ziua în care ONU a făcut anunțul, regimul de la Teheran a condamnat-o pe Nasrin Sotoudeh, un proeminent avocat iranian pentru drepturile omului, la o pedeapsa totală de 38 de ani de închisoare și 148 de lovituri de bici.

Potrivit unui comunicat de presă al ONU, pe care Hillel Neuer, de la grupul UN Watch, care monitorizează activitatea organizației mondiale, l-a postat pe contul său de Twitter, Iranul și Nigeria vor avea delegați în cadrul Comisiei pentru statutul femeilor (CSW), care este dedicată promovării „egalității de gen și dezvoltării situației femeilor.”

Pe pagina sa de Internet, CSW se descrie ca „instrumentală în promovarea drepturilor femeilor, documentând realitatea vieții femeilor în întreaga lume și formarea standardelor globale privind egalitatea de gen și acordarea de puteri femeilor.” Între membrii actuali ai comisiei se numără China și Arabia Saudită, alte țări cunoscute pentru abuzurile flagrante ale drepturilor cetățenilor lor. (Detalii aici)

Reactionând la anunțul ONU, Neuer a afirmat: „Națiunile Unite au fost întemeiate pe claritate morală, însă, din păcate, din ce în ce mai mult astăzi, observăm relativismul moral care permite regimului misoginist al Iranului să examineze plângerile întemeiate privind încălcarea drepturilor femeilor… Îngăduind Iranului să dețină orice fel de poziție simbolică ca gardian al drepturilor femeii, se transmite cel mai rău mesaj posibil cu privire la modul în care Organizația Națiunilor Unite priveste drepturile femeilor asuprite în Iran.”

În ziua în care ONU a făcut anunțul privind includerea Iranului în CSW, regimul islamic a condamnat-o pe avocata Nasrin Sotoudeh la o pedepsă suplimentară de 10 ani de închisoare, pentru apărarea protestatarilor iranieni care au manifestat împotriva legilor care obligă femeile din Iran să poarte vestmântul tradițional numit hijab.

Sotoudeh, care se află în închisoare din luna iunie a anului trecut, execută deja o sentință de cinci ani. Avocata pentru drepturile omului, care este în vârstă de 55 de ani, a fost recent condamnată la încă 33 de ani de detenție – și 148 de lovituri de bici – după ce a fost declarată vinovată pentru mai multe „crime naționale de securitate,” a scris pe Facebook soțul ei, Reza Khandan.

Dar Agenția de Știri a Republicii Islamice, o instituție semioficială, a relatat că un judecător de la Curtea Revoluționară din Teheran a declarat luni că, în plus față de cei cinci ani din sentința anterioară dată lui Sotoudeh, ea a fost condamnată la doi ani pentru „insultarea” liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei. În 2010, avocata a mai fost condamnată pentru „conspirație care aduce atingere securității statului” și a executat jumătate din pedeapsa de șase ani de închisoare.

Într-un comunicat de presă, un grup de experți ai ONU, între care Ivana Radăčić, președinta Grupului de lucru privind chestiunea discriminării femeilor în justiție, a condamnat verdictul dat de judecătorii iranieni. „Suntem profund îngrijorați de condamnarea Dnei.

Sotoudeh și de pedeapsa cu închisoarea impusă. Detenția ei și acuzațiile împotriva ei par să fie legate de munca ei ca avocat pentru drepturile omului, reprezentând în special apărătorii drepturilor omului din Iran, arestați pentru protestul împotriva legilor care fac ca purtarea voalurilor să fie obligatorie pentru femei,” au afirmat experții ONU.

Amnesty Internațional a declarat si ea că este cea mai severă pedeapsă cunoscută impusă unui apărător al drepturilor omului din Iran în perioada recentă. Hadi Ghaemi, directorul executiv al Centrului pentru drepturile omului din Iran, cu sediul în New York, a afirmat pentru CBS News că pedeapsa expune „nesiguranța regimului față de orice provocare pașnică.”

De altfel, într-un raport extrem de critic publicat la începutul acestui an, Raportorul Special al ONU pentru Iran, Javaid Rehman, a criticat Republica Islamică pentru „tendința ca apărătorii drepturilor omului, inclusiv apărătorii drepturilor femeilor, să fie arestați și închiși în legătură cu activitățile lor,” precum și pentru „un număr tot mai mare de arestări ale avocaților și activiștilor în domeniul muncii.”

De ani de zile, Republica Islamică se situează pe ultimele locuri în clasamentul Global Gender Gap realizat de Forumul Economic Mondial. În statisticile din 2018, Iranul s-a clasat pe poziția 142 din 149 de țări evaluate.

ONU, arătată cu degetul

Organizația Mondială a fost criticată vehement pentru faptul că a permis poromovarea Iranului și a Nigeriei într-un comitet care monitorizează abuzurile comise de către state opresive, așa cum sunt chiar regimurile de la Teheran și Abuja.

Printre altele, reprezentantul iranian în CSW își va exprima opinia în legătură cu următoarele încălcări ale drepturilor femeilor: atitudini stereotipice față de rolul femeilor în societate, încălcarea libertății de exprimare și a dreptului de adunare a apărătorilor drepturilor femeilor, uciderea și torturarea femeilor aflate în custodie, impunitatea pentru încălcarea drepturilor omului în ceea ce privește femeile etc.

Mulți analiști și apărători ai drepturilor omului de peste ocean au afirmat că este vorba de o „farsă patetică și rușinoasă” a organizației mondiale, făcută pe banii contribuabililor americani. Aceștia au reamintit faptul că, de o bună bucată de vreme, forul mondial a fost implicat în diferite scandaluri, inclusiv de corupție, abuzuri realizate de funcționarii săi în New York sau de „căștile albastre” în diferite regiuni de pe glob.

În acest context, unele voci cred că criticile constante ale președintelui american Donald Trump la adresa ONU sunt justificate. La fel cum a fost justificată și decizia lui de anul trecut de a retrage Statele Unite din Human Rights Council, acuzat nu doar că a devenit un forum anti-Israel, dar și că include în rândurile sale țări precum Cuba, China și Venezuela.

„Ultima acțiune a ONU în privința „drepturilor femeilor” tocmai a dovedit că Trump a avut dreptate,” a scris New York Post, care este o publicatie apropiată de cercurile republicane.

„Consiliul și Comisia pentru drepturile femeilor fac parte din același aparat falimentar moral – o societate de ridicat laude dictatorilor și care permite unora dintre cele mai brutale regimuri din lume să demonizeze SUA și Israelul în timp ce își curată propriile caziere.”

Merită menționat că promovarea Iranului și a Nigeriei în comitetul pentru apărarea drepturilor femeii a fost permisă de președinta CSW, irlandeza Geraldine Byrne Nason. De altfel, delegația Irlandei a fost criticată dur chiar de parlamentarii de la Dublin după ce, în 2017, a votat alegerea Arabiei Saudite în acest comitet.

Surse: UN, UN Watch, Free Beacon, Townhall, Twitter, New York Post

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Si ONU e demagogie pura!

  2. Specia, din pacate, si-a pierdut mintile! 🙁

  3. In curand Europa va fi invadata de musulmani.Din pacate multi lideri crestini simpatizeaza cu discriminarea femeilor.Ne asteapta vremuri grele.Dragi concetatene trebuie sa luam masuri!