ONU dezbate crearea unei comisii internaționale care să ancheteze cum au fost încălcate drepturile omului în conflictul Israel-Fâșia Gaza
Consiliul ONU pentru drepturile omului organizează joi o reuniune extraordinară la care se va dezbate crearea unei comisii de anchetă internaţionale cu privire la încălcarea drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate şi în Israel, transmite AFP.
Reuniunea are loc la solicitarea Pakistanului, în calitate de coordonator al Organizaţiei de cooperare islamică, şi a autorităţilor palestiniene.
Ţările vor examina în cadrul reuniunii „situaţia gravă a drepturilor omului” din teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv din Ierusalimul de est şi din Israel, potrivit unui comunicat al ONU datat 20 mai.
Proiectul rezoluţiei supuse dezbaterii de joi cere ca viitoarea comisie să examineze „toate încălcările prezumate ale dreptului umanitar internaţional şi toate încălcările şi abuzurile prezumate împotriva dreptului internaţional al drepturilor omului” ce au dus la recentele tensiuni israeliano-palestiniene.
Rezoluţia cere totodată analizarea „tuturor cauzelor profunde ale tensiunilor recurente (…), inclusiv discriminarea şi represiunea sistematică pe bază de identitate naţională, etnică, rasială sau religioasă”.
Ancheta ar urma să se concentreze pe stabilirea faptelor şi pe colectarea de dovezi şi elemente care să poată fi folosite în cadrul unor urmăriri în justiţie, precum şi, în măsura posibilului, asupra identificării vinovaţilor, pentru ca aceştia să poată fi judecaţi.
Dacă rezoluţia va fi adoptată, va fi prima dată când Consiliul drepturilor omului al ONU înfiinţează o comisie de anchetă cu un mandat fără o durată prestabilită. Mandatele altor comisii de anchetă, cum este cea cu privire la Siria, trebuie înnoite anual.
Cererea de organizare a unei sesiuni extraordinare a fost susţinută de 66 de state, inclusiv 20 din cele 47 state membre ale Consiliului.
Ambasadoarea Israelului pe lângă ONU la Geneva, Meirav Shahar, a comentat că anunţarea reuniunii de joi a Consiliului „demonstrează că acest for are un program antiisraelian” şi a îndemnat statele membre să se opună reuniunii.
Israelul este într-adevăr singura ţară prezentă permanent pe agenda sesiunilor Consiliului drepturilor omului al ONU, unul din motivele pentru care SUA au ieşit din organizaţie, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump. Noul preşedinte american Joe Biden a readus Statele Unite în Consiliu în calitate de observator.
sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Twitter/ Israel Defense Forces
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii