
ONU estimează la 700 de milioane de dolari pagubele în sectorul agricol în urma războiului dintre Hezbollah şi Israel
Organizaţia Naţiunilor Unite şi autorităţile libaneze au estimat la peste 700 de milioane de dolari (peste 600 de milioane de euro) pagubele şi pierderile cauzate sectorului agricol libanez de cel mai recent război dintre gruparea militantă Hezbollah şi Israel, într-un raport publicat vineri, relatează AFP, conform Agerpres.
Un acord de încetare a focului, încheiat pe 27 noiembrie, a pus capăt ostilităţilor de peste un an, inclusiv două luni de război deschis, între Israel şi mişcarea libaneză pro-iraniană, care a devastat zone întregi din ţară şi a condus la strămutarea a peste un milion de persoane.
Sudul Libanului şi Bekaa, două bastioane ale Hezbollah, cunoscute şi pentru activitatea lor agricolă, au fost grav afectate de bombardamentele israeliene, care au distrus recoltele şi au forţat mulţi fermieri să-şi părăsească terenurile.
În evaluarea „repercusiunilor conflictului care a afectat Libanul în perioada octombrie 2023 – noiembrie 2024”, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a declarat că a „subliniat amploarea pagubelor suferite de sectorul agricol libanez, estimate la circa 118 milioane de dolari, la care se adaugă pierderi estimate la 586 milioane de dolari”.
FAO a afirmat că a realizat studiul „în strânsă colaborare” cu Ministerul Agriculturii şi Consiliul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică din Liban.
„Cele mai afectate regiuni sunt sudul Libanului şi valea Bekaa. Toate sectoarele agricole sunt afectate: culturile la scară largă, creşterea animalelor, pădurile, pescuitul şi acvacultura”, notează FAO.
Potrivit raportului, culturile de măslini au fost cele mai afectate, cu 814 hectare de livezi distruse de incendii, rezultând pierderi de 237 de milioane de dolari. Aproape 5.000 de hectare de păduri de pin au fost, de asemenea, afectate.
Potrivit organizaţiei, sectorul agroalimentar reprezintă „o oportunitate majoră de a susţine redresarea socio-economică a Libanului”, aflat într-o criză economică din 2019.
Redresarea sectorului necesită circa 263 de milioane de dolari, „dintre care 95 de milioane de dolari identificate ca fiind prioritare pentru perioada 2025-2026”.
Luna trecută, un raport al Băncii Mondiale a estimat nevoile de reconstrucţie şi redresare ale Libanului la 11 miliarde de dolari, inclusiv un miliard de dolari pentru infrastructură.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.