ONU îndeamnă Teheranul să înceteze imediat aplicarea pedepsei cu moartea după ce Iranul a executat doi tineri de 17 și 22 de ani
Organizaţia Naţiunilor Unite a transmis, marţi, că deplânge execuţiile din Iran – un adolescent de 17 ani şi un tânăr de 22 de ani – şi a îndemnat Teheranul să înceteze imediat aplicarea pedepsei cu moartea, transmite AFP, citată de News.ro.
Biroul ONU pentru Drepturile Omului a declarat că este tulburat de execuţiile de vineri.
„Execuţia lui Hamidreza Azari, care a fost acuzat de crimă, este prima execuţie raportată a unui presupus infractor minor în Iran în acest an”, a declarat purtătoarea de cuvânt Elizabeth Throssell într-un comunicat.
Ea a reamintit Teheranului obligaţia sa, în temeiul convenţiilor internaţionale, de a interzice condamnările la moarte şi punerea în aplicare a acestora pentru infracţiuni comise de persoane cu vârsta sub 18 ani.
„Suntem, de asemenea, tulburaţi de execuţia, în aceeaşi zi, a lui Milad Zohrevand, în vârstă de 22 de ani – a opta persoană executată în contextul protestelor din 2022 septembrie”, a declarat Throssell.
„Informaţiile disponibile indică faptul că procesul său nu a respectat cerinţele de bază pentru un proces echitabil în conformitate cu legislaţia internaţională privind drepturile omului. Există, de asemenea, rapoarte îngrijorătoare potrivit cărora părinţii lui Zohrevand au fost arestaţi după execuţia sa”, a mai transmis Throssell.
„Deplângem execuţiile”.
Protestele din 2022 septembrie au fost declanşate de moartea în arest a lui Mahsa Amini, o kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, după ce a fost arestată la Teheran pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar strict al republicii islamice.
Iranul a lansat o represiune de amploare pentru a stinge protestele, în urma căreia au fost ucişi sute de oameni şi arestaţi mii de oameni, potrivit grupurilor de apărare a drepturilor.
Throssell a declarat că Iranul se numără printre ţările cu cele mai multe pedepse cu moartea, în special pentru infracţiuni legate de droguri, în timp ce minorităţile sunt condamnate la moarte în mod disproporţionat.
Ea a îndemnat Iranul să oprească imediat aplicarea pedepsei cu moartea şi să instituie un moratoriu asupra utilizării acesteia.
Până atunci, pedeapsa cu moartea poate fi impusă doar pentru cele mai grave infracţiuni: cele de o gravitate extremă care au ca rezultat intenţionat şi direct moartea, a declarat Throssell.
„De asemenea, solicităm guvernului să înceteze să mai folosească procedurile penale pentru a pedepsi activiştii politici şi alte persoane pentru că şi-au exercitat drepturile la libertatea de exprimare şi de întrunire paşnică”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank