G4Media.ro

ONU: Numărul de persoane strămutate forțat în 2018 a crescut semnificativ față…

sursa foto: ONU

ONU: Numărul de persoane strămutate forțat în 2018 a crescut semnificativ față de anii precedenți

Un raport al Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) arată că în 2018 s-au înregistrat aproape 71 de milioane de persoane strămutate forțat la nivel global, mai mare cu 2,3 milioane față de anul precedent. Oamenii au fugit din calea războaielor, persecuției și a conflictelor, înregistrându-se o tendință ascendentă a numărului de persoane care necesită protecție.

Potrivit raportului anual UNHCR, numărul celor pleacă forțat s-a dublat în ultimii 20 de ani și a crescut cu 2,3 milioane față de anul precedent.

Cele 70,8 milioane de persoane din raportul Tendințelor Globale din 2018 se împart în trei categorii majoritare: refugiați, solicitanți de azil și persoane strămutate intern.

Anul trecut, aproximativ 26 de milioane de refugiați au fost forțați să-și părăsească țara. Dintre ei, 5,5 milioane au fost palestinieni care au intrat în grija Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat. Înaltul Comisar al Națiunilor Unite a identificat o creștere a numărului de refugiați cu 500.000 față de anul 2017.

41,3 milioane de persoane au fost strămutate intern, în alte regiuni din interiorul țărilor lor, în timp ce 3,5 milioane de oameni au solicitat azil anul trecut.

Datele demografice colectate de UNHCR arată că unul din doi refugiați este un copil, iar mulți dintre aceștia ajung „singuri, fără familiile lor”.

Țările cele mai sărace, arată raportul, găzduiesc o treime din numărul total de refugiați la nivel mondial. Țările cu venituri medii și mari găzduiesc, în medie, între 2,7 și 5,8 refugiați, raportat la 1000 de locuitori.

Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Fillipo Giraldi a declarat că „aceste cifre reprezintă o confirmare suplimentară a unei tendințe ascendente pe termen lung a persoanelor care necesită protecție împotriva războiului, persecutării și conflictului.” Giraldi subliniază existența unui val de „generozitate și solidaritate” din partea comunităților gazdă și o implicare „fără precedent” din partea actorilor privați și a persoanelor fizice.

Conform raportului, proporția persoanele strămutate forțat în populația lumii este de 1 la 108, față de 1 la 160 în urmă cu un deceniu.

Foto: Imigranți ajunși în Bulgaria (Sursa: ONU)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează