G4Media.ro

ONU: Populaţia din Ucraina s-a diminuat cu 8 milioane de locuitori după…

Sursa foto; Dimitar DILKOFF / AFP

ONU: Populaţia din Ucraina s-a diminuat cu 8 milioane de locuitori după invazia rusă din 2022

Populaţia Ucrainei s-a diminuat cu peste 8 milioane de locuitori după invazia rusă din februarie 2022, a anunţat marţi Fondul Naţiunilor Unite pentru populaţie (UNFPA), citând date furnizate de autorităţile ucrainene, relatează agenția AFP, citată de Agerpres. (N.R. Inițial, ONU a anunțat o cifră de 10 milioane, după care a rectificat la 8 milioane).

„Global, se constată că populaţia din Ucraina s-a diminuat cu peste 8 milioane de locuitori de la începutul războiului”, a declarat directoarea regională a UNFPA, Florence Bauer, în cadrul unui briefing de la Geneva, explicând că este vorba despre „o combinaţie de factori”. Ea a precizat că „încă înainte de escaladarea războiului, Ucraina era confruntată cu importante provocări demografice”.

„Ţara avea una dintre ratele de natalitate cele mai scăzute din Europa. Un mare număr de persoane părăsiseră deja ţara pentru a profita de oportunităţile care li se ofereau. Populaţia îmbătrânise şi se diminuase”, a mai precizat Florence Bauer.

„Această situaţie nu este atipică în Europa de Est, pentru că numeroase ţări se confruntă cu tendinţe demografice similare”, a adăugat ea.

„Însă odată cu invazia la scară largă a Rusiei care a început în 2022, situaţia s-a agravat considerabil”, a explicat ea.

Ea a precizat că rata de fertilitate s-a prăbuşit şi este în prezent de circa un copil de femeie, „ceea ce înseamnă una dintre cele mai scăzute din lume” şi este mult sub pragul de reînnoire a populaţiei care este 2,1 copii de femeie.

Există în jur de 6,7 milioane de persoane care au fugit din Ucraina „şi un număr important de persoane care au murit din cauza conflictului”, a adăugat reprezentanta ONU.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.