G4Media.ro

ONU recunoaște oficial proprietățile medicinale ale canabisului, scoțându-l de pe lista rezervată…

Sursa foto: Pixabay

ONU recunoaște oficial proprietățile medicinale ale canabisului, scoțându-l de pe lista rezervată celor mai periculoase droguri, plasate sub un control strict

ONU a aprobat miercuri una dintre cele mai importante schimbări din ultimele decenii ale politicii sale privind drogurile, recunoscând proprietăţile medicinale ale canabisului şi eliminând această plantă de pe lista stupefiantelor cele mai periculoase, deşi consumul său în scop recreativ rămâne interzis, relatează EFE, citată de Agerpres.

Majoritatea simplă a celor 53 de state ale Comisiei ONU privind Stupefiantele – organul executiv în domeniul politicilor privind drogurile – a decis retragerea canabisului şi a derivatelor sale de pe lista nr. 4 a Convenţiei unice asupra drogurilor din 1961.

În această convenţie, canabisul era clasificat pe listele cu nr.1 şi nr. 4, cea din urmă fiind rezervată drogurilor cele mai periculoase şi plasate sub control strict, precum heroina, şi cărora li se recunoaşte o slabă valoare medicală.

Consumul în scopuri recreative rămâne în continuare interzis şi figurează pe lista 1, alături de substanţe aflate sub control, dar cu proprietăţi terapeutice, precum morfina.

Toate statele Uniunii Europene (UE), cu excepţia Ungariei, şi multe altele pe continentul american au format o majoritate simplă de 27 de voturi pentru a aproba această schimbare, în timp ce o mare parte dintre ţările din Asia şi Africa s-au opus, cu câteva excepţii, precum India sau Maroc.

În total, au fost 25 de voturi împotrivă şi o abţinere din partea Ucrainei.

O schimbare care va facilita cercetările

Această schimbare va facilita cercetările în domeniul canabisului, care dispune de principii active şi care au avut rezultate promiţătoare în tratamentul unor boli precum Parkinson, scleroză, dureri cronice sau forme de cancer.

Până în prezent, cercetările medicale privind utilizarea canabisului erau posibile în mod limitat, deoarece includerea sa pe lista 4 acţiona ca o frână, ca urmare a restricţiilor şi a nesiguranţei juridice determinate de diferitele criterii aplicate de fiecare ţară.

Aproximativ 50 de ţări au lansat programe de cercetare a canabisului utilizat în scop medical, iar această decizie a ONU va impulsiona acest tip de politici, precum şi cercetări pe scară largă a proprietăţilor curative ale plantei.

Argentina este un exemplu în acest sens, având în vedere că a decis în noiembrie să legalizeze culturile de marihuana pentru uz medicinal şi va permite vânzarea derivatelor sale în scopuri terapeutice.

Votul vine la doi ani după ce OMS a recunoscut utilitatea medicală a canabisului şi a recomandat retragerea sa de pe lista 4, dar menţinerea sa pe lista 1.

Recomandarea adoptată în prezent se bazează pe primul studiu realizat de OMS asupra canabisului, cel mai popular drog din lume, cu aproape 200 de milioane de consumatori în întreaga lume.

Votul a fost precedat de o amplă dezbatere şi numeroase amânări în ultimii ani, ca urmare a diferenţelor între statele care s-au arătat în favoarea schimbării şi cele au dorit menţinerea unui statu-quo. Ţările UE, cu excepţia Ungariei, alături de altele precum Argentina, Canada, Columbia, SUA, Mexic, Uruguay şi Ecuador, au sprijinit continuarea criteriului ştiinţific al ONU.

Statele care au votat împotrivă – în frunte cu Rusia, China, Brazilia şi Pakistan – sunt de părere că relaxarea controlului asupra canabisului trimite un mesaj greşit, în condiţiile în care ţări precum Canada sau Uruguay au legalizat utilizarea în scop recreativ a canabisului, cu riscul de a încălca tratatele internaţionale.

Alte state ca Mexic, Luxemburg sau Israel au lansat iniţiative legale pe aceeaşi linie.

Unele state care au votat împotrivă, printre care se numără Cuba şi Venezuela, consideră că această decizie banalizează consumul canabisului şi minimizează daunele provocate sănătăţii, precum accentuarea tulburărilor mintale.

sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. ‘Control strict’, sa n-ajunga si la noi in gradina … E mai rau ca iedera. Creste minunat mai oriunde si produce o tona de bani … Ulei, hainute, manusi, caciulite, funie, sfoara, sireturi, hrana pt. porci … Ce sa mai, e planta minune. Chiar nu inteleg de ce au ilegalizat-o atat … Prea buna la toate e, aia e ! Ascultati ! :)) (Copii, nu incercati asta acasa …

    (Vine-n vara un copil la mine sa ma intrebe: Ai niste iarba ? ” Ii zic, tai-o ma d’aici ca te spun lui tac-tu. Imi zice: Lasa ca fac eu rost din alta parte … :))

    DESPRE CE VORBIM !?!?! :))

    E si o piesa pe youtube, se numeste ‘Toata lumea fumeaza’ . Bag focu-n foc ca baietii aia au dreptate …

  2. ‘Control strict’, sa n-ajunga si la noi in gradina … E mai rau ca iedera. Creste minunat mai oriunde si produce o tona de bani … Ulei, hainute, manusi, caciulite, funie, sfoara, sireturi, hrana pt. porci … Ce sa mai, e planta minune.

    Chiar nu inteleg de ce au ilegalizat-o atat … Prea buna la toate e, aia e ! Ascultati ! :)) (Copii, nu incercati asta acasa …

    (Vine-n vara un copil la mine sa ma intrebe: Ai niste iarba ? ” Ii zic, tai-o ma d’aici ca te spun lui tac-tu. Imi zice: Lasa ca fac eu rost din alta parte … :))

    DESPRE CE VORBIM !?!?! :))

    E si o piesa pe youtube, se numeste ‘Toata lumea fumeaza’ . Bag focu-n foc ca baietii aia au dreptate …

  3. Si cum ramane cu toti cei condamnati pentru ca au plantat, au distribuit sau au consumat aceasta planta medicinala?

  4. 1. Cum mai justifica Gadea prigoana fata de marii pacienti Zeicescu si Badita? Stapanii lui, marele afiliat CNN, au stabilit ca iarba nu mai e drog de mare risc, ci medicament de pus la rana.

    2. Cum a votat marele reprezentant al Romaniei la OMS, tov Rafila? Tragem pe nas pe criterii stiintifice, asa cum tac-su batea taranii care aveau alambic nestiintific?

    2′. Sunt curios cum evalueaza rafilele, mustele, cremerii si restul statului roman medicamentele, de la iarba si Orostim, pana la noile vaccine anti-covid. De fapt, stim ca nu evalueaza nimeni nimic, si se primeste in plic de la Berlin. De ce mai avem autoritati farmaceutice daca asa merge treaba?

    3. Din cate stim, Olanda si multe judete din SUA se pisau deja pe acest tratat international. Stiti cum e, Olanda iubeste statul de drept, dar se pisa pe conventiile internationale pe care le-a semnat. Sunt dezamagit ca nu mai avem prefecti de Minesota care sa se pise pe tratate internationale.

    3′. Cum mai justifica SUA arestarea lui Noriega, cand el era farmacist, nu traficant de droguri?

    3”. Ce mai bate danjarmii nostri?

    4. Alina M, mai crezi in Stiinta? Care Stiinta e aia buna, cea de azi cu marijuana medicament sau cea de ieri? Sau cea de maine cand o luam de la capat?

    4′ Ca tot esti Om de Sttinta, cum explici ca medicamentele pot fi facute in fabrica ba in forma de anticorp, ba in forma de ARN, ba opiu, ba coca, dar chimistii nu reusesc sa produca molecula analgezica din iarba fara ajutorul jointului si bongului? Cum deschizi cartea de chimie organica de a zecea, ti se spunea, pe prima pagina, ca nu exista nimic special in moleculele din plante si animale, fiindca acum 200 de ani, ne-a aratat Wohler ca se poate face uree din diverse minerale.

    Sau gata, s-a perimat si Wohler?

    5. Sal Bad. Te-ai intors din minivacanta. Baga mare ca saptamana asta se da bonus. La PSD si PNL se vor da bani, probabil, ca toate partidele au buget de campanie. Dar la ai tai se vor da laicuri. Ai vazut catai falcile are madame Totolici. Pai tu stii cati bani intra acolo?

  5. Deja lgbt infesteaza toate organizatiile!Retardul ala de ungur se dadea mare patriot si era un nenorocit de degenerat, adn alterat…desi el constientiza acest lucru-dovada a initiat constitutia pentru familie.O sinucidere era mai buna pentru el.

  6. Rămâne cum s-a stabilit. Care a fost condamnat, execută, care nu, nu. Cei despre care vorbești tu nu făceau experimente medicale, ci traficau/consumau droguri. Parcă-aș spune că te numeri printre ei, la cum pui problema…

  7. In sfârșit o veste buna!

  8. Pe cât de rezonabilă pare măsura, pe atât de inutilă este . ONU are fix 0 autoritate de impunere a regulilor. Până la decizia fiecărui stat în parte, confirmarea ONU cu privire la canabis este doar cultură generală. Ar fi frumos sa facem și noi un profit din THC, dar depinde de toate lobby-urile să meargă în favoarea noastră. Până atunci suntem la mâna și mila big-farma

    • Noi nu facem profit din CBD. Ai vazut cat costa la eMAG un flacon de 20% concentratie ? era 1000 de lei, last time I checked. :)) Las-o moarta …

      Prefer s-o mananc boureste si sa vad ce se intampla …