G4Media.ro

OP-ED Cazul Danileț. O procedură disciplinară echitabilă? Fiat lux!

OP-ED Cazul Danileț. O procedură disciplinară echitabilă? Fiat lux!

Decizia Secţiei pentru judecători a CSM de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, în temeiul art. 99 lit.a din L. nr. 303/2004 – “manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției” -, aparent pentru postarea pe rețelele de socializare a două înregistrări video care privesc viața sa personală, atrage atenția opiniei publice sub câteva aspecte relevante.

Imaginile video apărute în spaţiul public nu indică nicio conduită care să afecteze negativ imaginea Justiţiei. Dimpotrivă, prin activitatea sa publică de explicare și promovare a legii, judecătorul este cunoscut că a contribuit la consolidarea prestigiului Justiției în fața cetățenilor.

Obișnuiți cu gândirea analitică a judecătorilor în examinarea cauzelor- mereu atentă la soluția de îndreptare a celui în cauză -, ne mai surprinde raționamentul juridic pe care s-a întemeiat soluția radicală de excludere din magistratură (emisă la ziua sa de naștere), concluzia că magistratul ar fi irecuperabil.

Soluțiile de sancționare radicală sunt excepționale pentru mentalitatea echilibrată a judecătorilor, dovadă fiind și rezultatul strâns al votulului: 5-4 voturi (2 împotriva sancționării, iar 2 pentru sancționarea mai ușoară).

Excluderea nu pare astfel inspirată de modul de gândire al judecătorilor, ci din exterior, mai degrabă ca răzbunare decât ca sancțiune de îndreptare. Mai mult, în aceeași zi, CSM a sancționat mai ușor un alt judecător (cu sancțiune disciplinară în antecedente), pentru o postare pe rețele de socializare care reprezintă o faptă clară.

Examinând imaginea panoramică a evenimentelor, observăm că această procedură disciplinară nu este izolată. Ea face parte dintr-o serie de fapte suspecte, care în literatura de specialitate se numesc coincidențe stranii și care trebuie clarificate.

Ne amintește, spre exemplu, de alte proceduri inechitabile viciate politic: revocarea procurorului șef DNA și urmărirea sa penală, declanșarea procedurii de revocare a fostului procuror general al PÎCCJ, cu ocazia Zilei europene a justiției civile, ziua sa de naștere.

Ne mai amintește că judecătorul Cristi Danileț este autorul articolului de analiză – Justiţie versus Politic: de la neputinţă la independenţă, publicat în volumul colectiv 900 de zile de asediu neîntrerupt, apărut în Editura C.H. Beck; o contribuție la devoalarea mecanismului netransparent al pseudo-reformei judiciare din perioada 2017-2019, care amenința statul de drept și a produs o mobilizare generală pentru susținerea justiției.

Judecătorul în cauză și majoritatea magistraților coautori ai volumului colectiv, susținători ai independenței justiției, constituie azi subiecții unor proceduri disciplinare în curs.

În concluzie, scopul vizat prin sancționarea unui lider al magistraților -deja pedepsit pentru delict de opinie -, este în mod evident de a fi ținut ocupat în proceduri disciplinare, neimplicat în problemele Justiției. Apoi, inhibarea conduitei judecătorilor care împărtășesc ideile independenței magistraturii. Aceasta în contextul pregătirii alegerilor pentru mandatul viitorului CSM.

Decizia nedefinitivă, vădit ilegală, de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, nu ar trebui să reziste controlului de legalitate al ÎCCJ.

Procedura disciplinară împotriva judecătorului Cristi Danileț vă rămâne un moment jenant în istoria CSM. Ea nu va speria, ci va motiva noile generații de magistrați români -judecători și procurori cetățeni europeni -, cu o pregătire superioară la Institutul Național al Magistraturii, care nu-și datorează nimănui cariera profesională pentru care au muncit din greu.

Acești magistrați nu au motive de temere și nici de obediență politică, ei trebuie să se simtă acasă în țara lor și responsabili de înfăptuirea unei justiții demne, veritabile.

Notă: Augustin Lazăr este profesor universitar și autor de publicații juridice, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din aprilie 2016 până în aprilie 2019. 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. CSM e doar o gasca de c(a)canari, membri ai mafiei din justitie. In timp ce exista judecatori care amana la infinit cauzele politicienilor s(p)agangisti si c(o)rupti, care dau pedepse cu suspendare cu nemiluita i(n)fractorilor, care nu incep actiuni penale impotriva v(io)latorilor si trafi(c)antilor de copii, dau afara din magistratura pe un judecator care face tik tok amuzant. Aceiasi c(a)nari de la CSM ii penalizeaza si pe alti judecatori pentru ca a(t)rag atentia asupra ca(c)atului din justitie. Sa stiti ca daca bagati c(a)catul sub pres, tot put(e)! Put(e), b(a), ca(c)anari coru(p)ti din justitie!

  2. S-a trezit si Taika Lazar. Dar cand Kovesi isi permitea asemenea abuzuri, unde erati domnule procuror general? Cand ati ajuns procuror general pt ca Tiberiu Nitu a fost debarcat ca urmare a unui abuz, nu pareati deloc deranjat. Cand pupilul Romulus Varga tergiversa la SUPC dosarul lui Portocala, erati cumva ingrijitor la Parchetul General?

    • Când un PSDist înfundă puşcăria cum merită, postacii PSD apar să condamne „abuzurile”, dar jefuirea României de către PSD timp de 20 de ani nu mai e un abuz.

    • Gusti Palarie, ai dreptate frate
      Abuzurile lui Kovesi impotriva noastra si ale fratilor pesedisti, penelisti si udemeristi care au devalizat Romania timp de 32 de ani, sunt strigatoare la cer.
      Noi toti am demonstrat doar ca suntem buni familisti, cu mare grija pentru ca amaratii nostri copilasi sa se bucure de vile, excursii si diamante fara numar

    • Augustin Lazăr , ai ieșit la rampă și ragi pentru a-ți apăra breasla coruptă. Credeam că ai dispărut ( linge clanța) și subordonat politic. Câte dosare ai mușamalizat politicienilor corupți,și acum te dai, mare moralist și critici pe cei din partea buna a justiției. Sari în ajutorul excrocilor , trădătorilor,desigur corb la corb nu-și scoate ochii. Taci dracului acolo unde ești că ai făcut destul rău acestui popor. Doamna judecătoare Baltag este soluția la CSM. SA PUNEM PUNCT INJUSTIȚIEI DIN ROMÂNIA.

  3. Nu trebuie să se mire nimeni, ăsta este „Guvernul meu” la care visa Iohannis. Nu spun că Danilet ar fi imaculat, dar pentru o postare cum fasonezi un gard viu și niște mișcări de karate este prea mult. Și să o luăm altfel, care dintre postări aduce atingere comportamentului unui funcționar, prin virtutea profesiei Danilet, cu postările lui, sau Câțu echipat în Superman ca Premier? Eu inclin să cred că acum se plătesc polițe din partea celor care vor o Justiție coruptă și aservită.

  4. Se vede răutatea CSM-al-PSD, se vede ura lui Mateescu pe Stelian Ion şi pe magistraţii cinstiţi în general.

    • Sa mori tu! De nenorocirile kovesi Augustin. Lazăr morar etc nu ai auzit? Sincer dacă îl apeti pe clovnul danilet pe scursura de Macovei pe stelica chiar meriți multă dar multă m.. E!

  5. Justitia Romana a fost si va ramane structura mafiota si corupta. Analiza legalitatii atrocitatilor sunt de prisos, trdeaza complicitatea la sistem.

  6. Mergând pe același raționament, practicarea golfului și a skiului nu cumva aduce un fel de atingere….

  7. Măcar Danilet nu e în pușcărie ca Iulius Filip.

  8. Ce „caz Danileț”?
    Așa am ajuns? Un judecător cel puțin staniu, care nu își respectă poziția a fost dat afară de o structură compusă exclusiv din judecători, toți numiți apolitic!
    Subt însă forțe obscure care vor cu tot dinadinsul să controleze justiția. Ăștia protestează!

  9. Pentru România ne trebuie un judecător precum Falcone din Italia, nu circari ca danileț.

  10. Justiția e oarbă…! Și fostul ministru e la fel… Cine are puterea e tare… când nu mai este la butoane sunt încălcate legile și e de vină adversarul politic… Ar fi multe de spus….

  11. Justiția e oarbă…! Și fostul ministru e la fel… Cine are puterea e tare… când nu mai este la butoane sunt încălcate legile și e de vină adversarul politic… Ar fi multe de spus….

  12. Falcone, era procuror. Rușine CSM! Sper că va veni o vreme când vom plăti toți trădătorii, indiferent dacă sunt politicieni sau magistrați,ei au vândut Romania.

  13. Iulius Filip

  14. Din punctul meu de vedere Danileț are probleme grave de comportament, daca nu cumva unele care frizeaza domeniul patologicului psihiatric. Consider ca totusi s-a gresit cu excluderea din magistratura fara o concluzie medico-legala de natura psihiatrica.