OP-ED De ce România trebuie să intre în Schengen acum, altfel riscă să rămână pe tușă până în 2025
Admiterea României în Spațiul Schengen acum, în luna decembrie 2022, este o țintă care trebuie atinsă. Este un proiect de țară care ar trebui să ne ocupe tot timpul și energia pe care o avem. Este imperios necesar să obținem votul pozitiv la întrunirea Consiliului JAI din luna decembrie, anul acesta!
Voi explica în câteva puncte de ce nimic altceva nu ar mai trebui să conteze pentru actualul guvern, pentru președinte și partidele care alcătuiesc coaliția de guvernare în următoarele zile.
Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene o are acum Cehia, care înțelege problemele, contextul istoric și politic în care se află România, înțelege importanța unei apartenențe totale a țării noastre la instituțiile europene.
Din punct de vedere geopolitic și strategic neintegrarea României la toate instituțiile europene și a zonelor de liberă circulație cum este Spațiul Schengen este o vulnerabilitate pe care Rusia și pro-rușii din țara noastră o speculează cu mult prea mare succes, iar o respingere le va servi pe tavă extremiștilor și rușilor un subiect foarte util pentru tentativa de a atrage România sub influența lor.
Următoarele două președinții a Consiliului UE vor aparține Suediei și Spaniei, țări care nu înțeleg pe deplin dezastrul unei puternice influențe rusești în statele membre. Este o istorie pe care trebuie să o trăiești pentru a o înțelege și nu-i condamn că nu știu, e greu de explicat o situație în care toată lumea știe ce e rău în țară, dar nimeni nu poate dovedi nimic. Nu ai cum să explici subtilitățile dominației rusești, manipulările comunismului, tăierea totală a rădăcinilor și îngroparea valorilor tradiționale pentru a le înlocui cu propagandă goală de suflet și de substanță.
Lupta României pentru Schengen va fi pusă pe tușă.
După cele două președinții urmează anul electoral 2024 în întreaga Uniune Europeană, în care prea puțină lume va fi preocupată de extinderea Spațiului Schengen și a întregii Uniuni Europene. Va fi o luptă împotriva mașinii de propagandă ruse, va fi o luptă cu extremiștii de dreapta și stânga care vor dori să preia puterea în Uniunea Europeană, să o fărâmița în vechile state, o ordine în care cel mai puternic are totul, iar cei care sunt mai în urmă rămân și sunt ținuți acolo. Va fi o luptă împotriva unui val de ură, iar luptele acestea sunt cele mai grele.
Abia în 2025 văd eu că vom mai putea relua discuțiile de substanță și cu finalitate despre extindere, dar cu o scenă politică europeană ce poate fi mult diferită, ce poate fi total împotriva accesiunii unui stat care are, trebuie să recunoaștem, multe probleme de rezolvat în propria ogradă.
Ceea ce este important e că România poate profita, în sensul bun al cuvântului, de o situație geopolitică ce ne poate împinge rapid înainte, acolo unde ar trebui să fim, dar pentru aceasta trebuie muncă rapidă și intensă.
Este inadmisibil ca președintele țării, Klaus Iohannis, să dea semnale că vom putea accepta o amânare a accesiunii. Este un semnal naiv, iar percepția creată este: ,,dacă tot am așteptat atâția ani, mai putem aștepta.,,
Ce trebuie să facă acum președintele și guvernul?
În primul rând să demonstreze prin ministrul de interne că rutele migratorii spre Europa de Vest nu trec prin România și că statul nostru poate apăra granițele Spațiului Schengen. Trebuie demonstrat cu argumente clare, cu date și mai clare că rutele de migranți ocolesc în mare parte România, iar instituțiile noastre își fac treaba în cazul în care identifică persoane care au trecut fraudulos granița.
Repet, guvernul trebuie să aibă discuții deschise, clare cu toate statele membre, să susțină interesele României și să explice clar că temerile pentru un nou val migrator nu sunt fondate în legătură cu România pentru că nu ne aflăm pe rutele de imigrație. Să meargă personal în statele reticente sau să îi invite pe șefii de stat sau de guvern a Austriei sau celorlate state reticente în România. Croația face acest lucru intens iar rezultatele se văd.
Guvernul trebuie să ia în serios toate temerile, mai ales cele cu privire la corupție și la problematica justiției. Trebuie să sacrifice acele persoane din partidele de guvernământ care au probleme dacă vom avea o justiție nefuncțională pentru că sunt câteva persoane care trag în spate întreaga țară.
De ce să sacrificăm o națiune pentru o mână de oameni?
Toate temerile și reticențele pot fi rezolvate extrem de rapid, se pot găsi soluții de colaborare cu toate statele membre pentru că suntem o Uniune a dialogului, dar este nevoie ca decidenții din România să se transforme și ei, să dialogheze, să asculte și să vină cu soluții și cu propuneri.
Dacă toate acestea sunt prea dificile pentru ei, noi prin pârghiile de care dispunem, suntem acolo să-i ajutăm. Este un proiect, o prioritate de țară și am înțeles foarte bine acest lucru. Ba mai mult, am făcut deja toate demersurile, am avut toate dialogurile care țineau de noi, de opoziție.
Eu, ca europarlamentar român, am luptat pentru acest proiect de la începutul mandatului, încă din 2019 și voi continua să o fac până la atingerea obiectivului de a fi membri ai Spațiului Schengen. Chiar săptămâna viitoare voi trimite tuturor guvernelor și miniștrilor decidenți în această problemă din JAI (Consiliul Miniștrilor de Justiție și de Afaceri Interne) o scrisoare de susținere semnată de câteva mii de români. Este un gest mic, ce trebuie însoțit de eforturile intense ale președintelui Johannis, ale PNL, UDMR și ale PSD.
Președintele Iohannis trebuie să înțeleagă că interesul României este pe primul loc, iar dacă acest interes cere să-ți sacrifici foști colegi de partid și alianță care au probleme, pentru că nu au știut alt mod de lucru, trebuie să o faci.
Notă: Vlad Botoș este europarlamentar USR/ Precizăm că opiniile exprimate în OP-ED nu reflectă în mod necesar și poziția redacției G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii