G4Media.ro

(Op-ed) Disecția epocii care apune

(Op-ed) Disecția epocii care apune

Cei care dansează sunt considerați nebuni de cei care nu aud muzica. (Nietzsche)

De vreo doi ani de zile le profețesc apropiaților mei iminența unei catastrofe, fără să am vreun indiciu clar și puternic în acest sens.

Existau însă “des signaux faibles”” – indiciile mărunte – care, luate separat, nu înseamnă nimic dar, corect aranjate într-un puzzle, dau imaginea de ansamblu clară, despre care îmi tot povestea dl. G., prieten vechi de 30 de ani, unul dintre responsabilii siguranței centralelor nucleare din Franța.
Zilele astea am încercat să identific “semnalele mărunte” de care vorbea Dl. G și pe care le intuiam instinctiv și să fac o inginerie inversă -disecția unei epoci care apune- demontând în 20 de piese componente acest puzzle care devine mai clar pe zi ce trece. Iată, în toată splendoarea ei, descopunerea societății nesustenabile în care trăiam până ieri și căreia îi spunem “adio” astăzi:

1) doar salariile din prima ligă de fotbal spaniolă, germană și engleză ajung pentru a plăti 120.000 de cercetători (de 8 ori mai mulți decât are România). Tot mai mulți studenți la “socio-psiho-eco-drept”, dintre care mulți ne vor învăța cum să împachetăm fum, tot mai puțini la științe.

2) De 20 de ani dăm importanță cosmică unor teme marginale. Priviți care au fost temele majore de dezbatere în UE în ultimii 20 de ani! Vorbele goale, “comunicarea”, au devenit mai importante decât conținutul.

3) Am ajuns ca în țările UE să ne punem obsesiv întrebarea dacă o căsătorie este, într-adevăr, între un bărbat și o femeie! Și ne scoatem ochii între noi cu chestia asta. Hello, people?

4) Valorizăm ciudații și marginalii, ignorăm adevăratele elite, care prin mintea și brațele lor țin civilizația noastră în spinare de secole. Tinerii noștri habar nu au cine ne sunt laureații Nobel, dar ridică la rang de icoană o chiulangioaică ciudată de 15 ani. Ne aruncăm la gunoi pilonii culturali și băgăm în capul copiilor noștri producțiile minore ale unor bravi, dar irelevanți, oameni de cultură, doar pentru că reprezintă “diversitatea”. Ne renegăm propria istorie (și autoflagelăm) doar pentru că, anumite aspecte din ea ne par ca fiind contrare valorilor noastre de azi.

5) Ne permitem luxul să ridicăm la rang de “opinii”, și să lansăm pe baza lor “dezbateri societale”, elucubrațiile unor dezaxați. Imbecilitățile antivaxerilor sau ale celor care vor să ne constrângă să adoptăm modul lor de viață erbivor, sunt exemple.

6) Lejeritatea cu care ne batem joc de religia care a clădit civilizația noastră și acceptarea -din lene intelectuală și comoditate- a invadării spațiului nostru intim de către religii și obiceiuri care vehiculează teme aruncate la gunoiul istoriei acum vreo 4-500 de ani de Occident.

7) Exprimarea firească a masculinitatății a devenit “toxică”, feminitatea e echivalată cu “depravarea” sau, după caz, “supunerea” față de societatea, nu-i așa, oprimant patriarhală. A ajuta o femeie să care o ladă grea sau a-i deschide ușa, a devenit “o inaccepabilă expresie a sexismului binevoitor”, cum îmi explica deunăzi responsabila cu relațiile dintre bărbați și femei dintr-o mare multinațională. Spokesman a devenit spokesperson, “Ileana doctorița” a devenit “Ileana tractorista” și, iată, – problem solved – am atins, din condei, justificata dorință de egalitate între bărbați și femei în lumea occidentală, uitând că în lumea “altei culturi”, pe care trebuie să o respectam în numele… toleranței, femeile sunt omorâte cu pietre dacă doar se uită la un bărbat. Vorba poetului: privim, prin gaura cheii/emanciparea femeii.

8 ) Dacă îți iubești țara relaxat și sincer ești un naționalist nefrecventabil, dacă expui evidența și îți place rânduiala firească a lucrurilor ești automat un “reacționar”. Dacă ești mai ghinionist, direct “fascist”!

9) Excelența e suspectă, mediocritatea o virtute.

10) Aroganța față de culturi majore, China, India, Japonia, Rusia și chiar Turcia, cuplată cu orbirea geostrategică: ne e mai teamă de SUA decât de Rusia sau China.

11) Nu recunoaștem progresul uriaș făcut din 1990 încoace: ni se pare că a-ți face week-end-urile la Roma, Londra sau Paris e un drept, nu un privilegiu.

13) Îi învățăm pe copiii noștri origami, “dezvoltarea gândirii critice” și alte chestii “cool”, dar uităm să-i învățăm munții, fluviile și capitalele Europei.

14) Toată lumea cere drepturi, nimeni nu simte că are și obligații.

15) Pedagogia evidenței e din ce în ce mai necesară: tineri, răzgâiați ai democrației și bunăstării, bărboși, nespălați și cu joint-ul în colțul gurii sau, ca să fim “gender neutral”, șlampote exaltate, îți cer revendicatori explicații despre orice chestie firească, gen : “sigur ești femeie dacă ai sâni și bărbat dacă ai penis?” sau “da’ de ce să fie toalete separate pentru bărbați și femei?”

16) Alegem șefi care, dacă nu sunt cretini de-a dreptul, sunt niște indivizi șterși, mâțe plouate în loc de lei stăpâni pe situație. A devenit subiect de admirație când o țară are premier o casieriță de supermarket și subiect de oprobriu public când un lider este un împlinit membru a elitei intelectuale sau profesionale.

17) Căutarea tenace a performanței și excelenței, care a dus la incredibila dezvoltare a societății noastre, s-a transformat în obsesia “echității”, cel mai adesea obținută prin scăderea nivelului celor din top și nu, așa cum ar trebui, ridicarea nivelului celor de jos.

18) Am neglijat armata și disciplina: forțele armate ale țărilor UE sunt ridicol de subțiri, a devenit de neimaginat ca băieții “să-și piardă timpul” cu o minimă pregătire a apărării vieții lor (à propos, de ce doar băieții? te vor întreba ofuscați cei care nu pot face un pas fără… pedagogia evidenței), dar toți sunt campioni la apăsat pe butoanele jocurilor video. Orice investiție în activități ludice e, în ochii injectați ai poporului supraturat, justificată, orice investiție în siguranță sau atitudine prevăzătoare e “risipă”.

19) Cu precizie centimetrică smartfonu’ ne trimite reclame personalizate, dar devine o cutie inutilă atunci când ne-ar fi util să facem un tracking al celor cu riscul unei boli potențial nimicitoare. Pentru a-i ajuta pe ei și cei apropiați lor, nu pentru a le spiona escapadele amoroase sau bahice.

20) Puterea de calcul utilizată pentru științele vieții e de zilioane de ori mai mică decât cea pentru rețele sociale și pornografie. Resursele asemenea.

Mai sunt multe astfel de mici chestii, tot atâtea aparent nesemnificative paradoxuri sinucigașe, lesne vizibile dacă gândești limpede și extras din agitația eternei căutări a confortului -boala zilelor noastre-. Niciunul dintre aceste semne nu are o valoare de diagnostic în sine, și fiecare poate să fie combătut cu o roabă de argumente. Dar toate împreună arată o tendință, tot așa cum moleculele de apă dintr-un torent sunt anodine, dar ansamblul lor este înfricoșător.

Eu sunt un norocos, pentru că tata, dotat cu un extraordinar simț al măsurii, moștenit de la bunicul meu, supraviețuitor la Stalingrad și uluitor prin rezistența sa mentală, m-a învățat de mic o chestie fundamentală, pe care societatea noastră a ignorat-o, până azi:

“Dane, condu-ți viața după deviza “est modus in rebus”! Să nu fii sclavul nimănui, nici măcar al propriilor tale plăceri”.

El nu mai știe când mi-a spus asta (când mergeam la Mureș, printre brazdele proaspete ale câmpului ce despărțea gara din Săvârșin de râu) dar a rămas linia călăuzitoare a vieții mele, chiar și în zilele pe care le începeam la Chișinău, luam micul-dejun la Viena, continuam cu un meci la Wimbledon și încheiam cu un spectacol de balet și dineu japonez la Paris.

Paradoxal, virusache ăsta nașpa e o catastrofă mult mai mică decât mă așteptam și, după ce ne vom fi numărat morții, e momentul să înțelegem că sensul vieții noastre pe Pământ e mult mai înalt decât căutarea unui efemer și veșnic-insuficient confort. Să-i lăsăm în plata Domnului pe exaltații care luptă războaie minore, dar prin isteria lor ocupă spațiul public care ar trebui rezervat deliberărilor serioase, iar noi, cei cărora Natura ne-a oferit darul rațiunii, să ne ocupăm de cele importante și să-i ajutăm pe cei mulți, dar mai puțin norocoși, să ne urmeze. Sperând că pumnii încasați acum sunt suficient de puternici ca să-i trezească pe cei pierduți în vraja cotidianului ludic, dar, pumnii, prea slabi ca să ne doboare.

Pentru că încă mai avem resursele să renaștem, și noi ca români, și noi ca Europă unită. Dar pentru asta mai trebuie să avem și norocul unei generații de lideri adevărați și înțelepciunea de a-i identifica. Iar pentru ambele avem nevoie de un singur lucru: să gândim cu capul nostru.

Hai, oameni buni, curaj! Stăm acasă cu cei dragi, ne punem pe picioare și o luăm de la capăt! Să putem continua, aici pe Pământ, lucrurile superbe începute de cei pe care îi vom pierde în această încercare grea, dar nu de netrecut!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

69 comentarii

  1. Subscriu intru totul.

    • O combinatie intre Chuck Norris in Lupul Singuratic + Mel Gibson in Teoria conspiratiei omul asta. Doar ca fara PLUS e nimeni.

    • Socant ca ati scris asta aici. G4media este grețos de stangista. A arunca cu noroi in crestini si in orice lider care nu pupa imigrantii ilegali in cur, este sport național pt redactia g4media. Ex: Orban, din Ungaria. Aratati-mi un singur articol g4media in care se anunță ceva pozitiv. Omul conduce Ungaria de foarte multi ani. Inca g4media nu a gasit nimic pozitiv de spus.

      Etc etc

      Falptul ca au publicat acest articol eminamente anti pc este socant. O fi plecat fortat la domiciliu partea aia din redacție indoctrinata cum cere UE.

      Sau vor domnii de la g4media sa faca jurnalism in viitor si nu activism politic?

    • @ Cris,
      Nu stiu ce hram porti si nici nu ma intereseaza in mod deosebit. Ceea ce as vrea sa spun, insa aici este ca ironia ta la adresa textului d-lui Funeriu n-are acoperire si se devoaleaza din start. Dar, din experienta mea cu privirre la reactiile indivizilor fata de opinia unui cercetator cu expertiza dovedita, stiu ca unii ascultatori/cititori, cu cat sunt mai lipsiti de anvergura, cu atat vor sa para mai destepti si experti in demontarea argumentelor celui aflat la tribuna. D-l Funeriu a avut marele ghinion sa propuna o buna lege a educatiei unor sindicalisti mediocri in gandire, lenesi in activitate si cu gura mare si spurcata, instigati de tipi aflati la varful ierarhiei psd, speriati ca scoala, sub conducerea lui Funeriu si a urmasilor acestuia, nu va mai scoate tampiti ci, dimpotriva, vor iesi de pe bancile scolii, tot mai multi tineri apti sa gandeasca cu propria minte. D-l Funeriu vroia sa creasca nivelul calitativ al celor aflati la catedra si propusese un model in acest sens, dar n-a gasit sprrijinul necesar fiindca dusmanii invataturii s-au coalizat rapid impotriva sa.
      Mizeria si calomniile de tot felul cu care a fost practic ” lovit” Funeriu din toate studiourile tv ale mogulilor interesati sa aiba si sa mentina captiv o buna parte din electoratul iesit de pe bancile scolii, nu s-au domolit nici azi. Funeriu si-a castigat aprecierea cercetatorilor din vest pe baza rezultatelor obtinute in mod corect si nimeni de pe acolo nu a avut tupeul sa intrebe daca a avut diploma de bacalaureat ca sa se poata inscrie la facultate. Doar cei mai ticalosi dintre asa zisii jurnalisti, recte cei de la Troaca 3, au avut obraznicia sa sustina ca Funeriu s-ar fi inscris la facultate fara a avea bacalaureatul. Iar cei care inghit fara sa rumege ceea ce debiteaza raspopitul gadea ori ceilalti slugoi de la Troaca 3 , nu merita sa fie considerati parteneri de dezbateri cata vreme dovedesc ca vorbesc fara sa gandeasca. fFaptul ca Funeriu a avut dreptate s-a dovedit in momentul introducerii camerelor de luat vederi in salile de sustinere a bacalaureatului. Fara comentarii…..
      Funeriu n-a avut nici acum pretentia sa fie considerat drept un guru in problemele expuse si, prin urmare, nu astepta aplauze ci, dimpotriva, credea ca va asista la comentarii sincere la obiect, semn de respect.
      N-am facut calculele din care sa reiasa valoarea raportulului intre opiniile pozitive si cele negative, nici nu cred ca merita un asemenea travaliu…
      In final, Felicitari, d-le Funeriu! Eu va astept sa ne onorati mai des cu subiecte interesante, asa cum a fost si cazul de fata

    • dom’ ministru, cine v-a suparat asa tare?

      eu nu subscriu decat la vreo 2-3 puncte. de ce s-o fi chinuit sa scrie toata chestia asta?

    • @Costin – „un cercetator cu EXPERTIZA dovedita ” – asta nu-l califica sa bata campii pe tot felul de teme. S-a autoproclamat elita si s-a apucat sa arate cu degetul catre „falsele elite”. really?

      tot respectul pentru munca lui de cercetator – asteptam cu interes sa ne comunice rezultate interesante din acel domeniu. Asta nu-l califia sa ne vorbeasca despre familie, fotbalisti si alte treburi luate de-a valma.

      Foarte bine ca a dat o lege a educatiei. Si dpmdv era o lege cu mai multe bune decat rele.
      Dar o lege nu este a unei persoane. O lege trebuie sa fie rezultatul unui sistem mult mai complex si care nu se reduce doar la o singura persoana.

  2. Hegel: „Ceea ce experienţa şi istoria ne învaţă e aceasta – faptul că naţiunile şi guvernele n-au învăţat niciodată nimic din istorie şi nici n-au acţionat conform unor lecţii pe care le-ar fi putut extrage din aceasta.”
    Sau, mai simplu, de acelasi Hegel: „Singurul lucru pe care îl învăţăm studiind istoria este faptul că nu învăţăm nimic din ea.”

    • „14) Toată lumea cere drepturi, nimeni nu simte că are și obligații.” e o exprimare de autist daca nu esti capabil sa dai exemple. Avocatul Poporului ar fi un bun exemplu. Cu dovezi clare pe intelesul tuturor. Ii iei legea care-l infiinteaza si-i ceri un raport tintit de activitate si nu mizeria pe care si-o scrie singur de la un an la altul.
      Daca nu-si respecta fisa postului sa fie dat afara!
      E imposibil ca acea institutie sa nu fie auditata extern in ziua de azi.

    • Și istoria se răzbună. Degradarea umană a ajuns la apogeu, majoritatea gândesc cu stomacul. Minunat comentariul, ca de altfel cam toate exprimările publice ale dlui Funeriu.

  3. Perfect adevărat acestor momente pe care le traversăm.Imi aduc aminte de o carte lansată la începutul anilor ‘ 90 a regretatului Ion Țugui : Cei șapte ani apocaliptici !!!

    • Cartea aia a lui Ion Țugui a fost una dintre cele mai mari mizerii mincinoase publicate vreodată în România.
      Concret, pe parcursul cărții se prezentau diverse „evenimente” care ar fi trebuit să aibă loc în perioada 1993-2000, așa zișii 7 ani apocaliorici…
      Inutil să mai precizez că nu s-au adeverit nici 1% din minciunile prezentate de domnul Țugui ca mari preziceri… vai de capul lui!

  4. Funeriu probabil vorbeşte despre Europa Occidentală.

    Aici, la periferia lumii civilizate, avem probleme mult mai esenţiale. De exemplu, de ce nu facem legătura logică între sărăcie şi prezenţa hoţilor în conducerea ţării.

    • Funeriu. La ce foloseste?

    • @Cris – Funeriu te-a provocat sa scrii comentarii tampite. Deja are un rost.

    • Forme fara fond

    • @Chris: „Foloseste”, pentru ca Funeriu gandeste!
      Nu e moda la PSD, stiu…
      In Istoria omenirii, cei care au dus lumea mai departe au fost cei care GANDESC: savanti, experti, oameni de stiinta, inventatori, ganditori, filozofi…
      Oameni EDUCATI, care GANDESC, oameni care SPUN sau FAC ceva, oameni fara de care omenirea de azi ramanea la stadiul de Teleorman sau Vaslui…
      A-propos, numeste un PSDist care ar fi in stare sa scrie ceva asemanator, forma fara fond”, cum ii zici tu…
      Probabil ca esti mare admirator al vocabularului analfabetei Veorica…

    • Rectific, Cris are dreptate sa fie satul de vorbe. Dar uita ca Funeriu a facut ceva cand a fost ministru, deci are dreptul sa vorbeasca.

  5. Wow! Asa ceva. Conaervatism vestic extrem.
    NU. Cele cateva puncte valide se pierd in mizeria celorlalte.

    • La asta ma uitam si eu. Pare un conservatorism de ala clasic, de „yutub”. Tind sa cred ca majoritatea persoanelor scot din proportii anumite subiecte „moderne”, si au tendinta sa vorbeasca la plural, cu „Suntem”, „Noi”, etc, ca si cum subiectele alea ar fi reprezentative pentru majoritatea populatiei.

    • Exact! Și mă gândesc că persoane care debitează chestii de genul acesta au fost printre cei mai apreciați miniștrii. Majoritatea articolului nu are nici o logică sau utilitate. Singura chestie care e utilă e la punctul 19.

    • 3 comentarii aiurite care nu discută nimic pe fond ci doar bârfesc pe șanț. Textul ăsta a fost preluat aici după ce a avtu un succes uriaș pe fluxuri. Și asta pentru că răspunde unor probleme reale care erau ascunse de mascarada societății de consum/ A pus degetul pe rană se pare.

  6. Da, si mai sunt multe de spus.. Oare o sa intelegem ca ne trebuie industria inapoi in europa? Ca nu se poate sa facem PIB-ul in tarile bogate doar prin umflarea pretului actiunilor si al imobiliarelor, prin M&A si alte cacaturi financiare? Prin cifre in calculatoare care ne spun ca suntem bogati? Ca nu putem trai doar pe datorie?

  7. Excelent, multumesc!

  8. O privire de ansamblu care nu tine cont de ceea ce este cu adevarat lumea in care traim . Modificari ale perceptiei vietii de zi cu zi vor exista fara indoiala in mintea noastra a tuturor . Textul propus dezbaterii este fara indoilala doar o perceptie proprie si nu reprezinta in nici un caz in totalitate adevarul . Viitorul face parte din mintea sau modelul de functionare a celor tineri nu a celor ce deja traiesc in trecut . Crede oare cineva ca toate aceste masuri viitoare exprimate de textier pot fi impuse politic societatii . In nici un caz . Ne intrebam ce va fi in viitor , cit despre trecut deja stim si oricit ar dori unii dintre noi el nu se mai intoarce .Ce aduce nou aceasta epidemie in intelegerea colectiva a neamurilor : nevoia de eliminare a poluarii de zi cu zi (vedem cu totii cu maxima claritate cine sunt marii poluatorii in orasele noastre ), nevoia (acolo unde se poate )efectuarii programului atasat muncii fiecaruia la domiciliu, aceasta modalitate elimina notiunea de SEF ce nu mai este azi acceptata de noua generatie (asa se nasc)dornici de libertate si de colegialitate , nevoia de reconsiderare a prioritatilor medicale , nevoia de libertate educationala si eliminarea vechiului model de educatie ce pune elevul , studentul , in bancile unei camere fie ea si amfiteatru, nevoia de reconsiderare a valorilor (corect exprimata in text )si multe alte nevoi imediate exprimate in viitor .Sa urmarim ce se intimpla .

  9. Foarte flatulent acest text. Recomand Espumisan.

  10. (7) si (10) sunt foarte bune

  11. Întâlnesc aceleași generalizări care vor să radicalizeze un punct de vedere asupra lumii, neasumarea cauzei pedagogice în stare de libertate (Funeriu se plânge de tâmpenia ideologică a tinerilor, de cum media împinge-n față modele reprobabile, dar nu merge la cauze, nu face o genealogie a deformărilor), la care se adaugă judecata șablonardă, prejudecata și chiar superficialitatea. Iar după înșiruirea aceasta de platitudini, mi se spune că, de fapt, toate acestea nu înseamnă nimic, că pot fi ușor combătute, sunt simple părelnicii. Păi, dacă sunt cai verzi pe pereți, ce rost mai are înfricoșarea? Cu alte cuvinte, îi doresc succes domnului Funeriu să combată moleculele de apă, doar pentru a arăta cât de valabilă e analogia în virtutea căreia să luăm de bun tot acest articol plin de pseudo-argumente mici puse-mpreună de un alt pseudo-argument mai mare.

  12. Excelența e suspectă, mediocritatea o virtute.
    Uitati-va la comentariile voastre – concis, ati demonstrat tot ce spune articolul. Nu cautati exemple mai departe de propria voastra persoana si gandire…
    Din pacate nu sunt la fel de optimista ca si Dl Funeriu – desi as vrea. Va trece si Corona, vom ingropa mortii si in „no time” vom reveni la metehnele noastre. Memoria colectiva e extraordinar de mica.

    • Transformarile de mentalitate se fac treptat, azi cativa, maine cativa … Nu toti vor reveni la metehnele dinainte.

    • Iti dau dreptate, Simona; din pacate, ne vom intoarce la mizeria metehnelor noastre:(
      Mai sunt putini pe planeta care traiesc dupa sintagma “Est modus in rebus”!

  13. E o salata de idei, unele care se contrazic. Sa isi ia fiecare ce doreste.

  14. 21. studiem pixeli albastri cand e de fapt evident ca ăla i-a dat un pumn in moaca copilului.

    • Exact.
      „Dar pentru asta mai trebuie să avem și norocul unei generații de lideri adevărați și înțelepciunea de a-i identifica” of, of… sa traiti bine!

  15. „6) Lejeritatea cu care ne batem joc de religia care a clădit civilizația noastră și acceptarea -din lene intelectuală și comoditate- a invadării spațiului nostru intim de către religii și obiceiuri care vehiculează teme aruncate la gunoiul istoriei acum vreo 4-500 de ani de Occident.”
    Daca Occidentul a avut intelepciunea sa „arunce la gunoiul istoriei religii si obiceiuri”, poate da sfantu’ (sic !) sa arunce dracului la pubela toate inchipuirile astea religioase … Sper.
    Eu indemn pe toti cei religiosi / credinciosi sa se roage, sa mearga la biserica si sa stea acolo, sa nu mai iese pana nu trece pandemia, sa fie aparati de „Duhul Sfant” si sa ne lase dracului pe noi, ateii, sa ne chinuim fara „Dumnezeu” dar cu medici.
    De acord cu aproape tot restul articolului / observatiilor Dlui Funeriu.

    • Cand nu ai medici, te intorci la religie macar in forul interior. Incearca sa vezi religia in sens larg, nu te lega direct de crestinism, taoism etc. Poate fi si doar un set de reguli personale.

    • Interesante gânduri mai că îmi vine să plec în Tibet….Ateii nu se chinuie doar ei și medicii iar faptul că sunteți ateu va da dreptul de a batjocori pe cei care cred în ceva anume și par undeva departe de toată această grea încercare .Nu polemizez acum dar Vestul a aruncat la gunoi religiile pt că nu se pretau nici la New Age New Transcenderi etc…Religia prin însăși definiția ei tine o nație împreună și nu îngăduie atât de mult sectarismul și nihilismul.Karl Marx zicea că Biblia este opiu pentru popor ..Nu cred că a crede sau a nu crede în ceva poate îmbunătăți cu totul omul dar sa nu uitam totuși că așazisa viața viitoare în momente cheie este mult mai sedativa decât neantul și vidul existențial de după moarte.Va urez anticipat multă sănătate și paste fericit.Apropos fara religie acum poate ne închinăm cu toții la Alah …Bănuiesc că nu este o prea mare diferență pt dumneavoastră .Incercati cu Imanuel Kant Descartes etcToti suferim acuma atei sau credincioși ..Sărbătorim cu toții viața nu?

  16. Societatea contemporana si-a pierdut directia corecta, daca a avut vreodata una. Cand toata atentia se duce spre cautarea unei efemere satisfactii in exterior, dezamagirea este unicul rezultat. Este nevoie de regasirea valorilor interioare, a radacinilor spirituale eterne ale fiintei umane. Oamenii au nevoie de conexiunea cu puterea care i-a creat, o conexiune care ne da echilibru, ratiune, intelepciune, care restabileste sistemul de valori si ofera referinta absoluta pe care doar o minoritate o constientizeaza.
    Realizarea Sinelui, a doua nastere, este solutia unei umanitati in deriva. Simplu, natural, innascut si gratuit oferita tuturor.

  17. lipsește 12

  18. Bă, în PLM:
    – multe produse costă 10% din prețul din magazin, restul banilor se duc la intermediari;
    – depindem complet de China, am ajuns să depindem de un cretin care poate să ne arate the middle finger anytime;
    – nu numai că ăla cu mapa câștigă de 10 ori cât ăla cu sapa, dar sunt de 10 ori mai mulți cu mapa decât cu sapa;
    – mari firme de audit, bănci și firme de asigurări au format un cartel și au mințit sistematic clienții, în 2008 s-a dus dracului totul, și nu numai că nu i-a pedepsit nimeni dar guvernele le-au dat bani să-și continue activitatea;
    – cu cât muncim mai mult, cu atât plătim un procent mai mare din venituri ca să nu se supere pe noi leneșii, să nu ne dea în cap. Știm din istorie că asta a dus, în mod sistematic, numai la dezastru, că până la urmă atârnătorii ni se urcă în cap, dar tot insistăm cu socialismul.

    Cică ăla mai înțelept cedează.
    Dar de ce? Dar până când?

    • Inteleptul nu incepe cu „Ba…”. Da un exemplu de produs la care magazinul are adaos 900%. Si nu vorbesc de magazinul din colt care iti vinde scobitoarea cu 1 leu.
      Mecanizarea a facut sa fie mai putini cu sapa si mai multi cu tractoare ghidate prin GPS si cu senzori care analizeaza solul, iti regleaza ingrasamintele, pun semintele la distanta optima etc.
      In general cartelurile se dezintegreaza tocmai din cauza lacomiei. Crizele sunt mult mai multe decat stim noi, astia de dupa comunism.
      Sunt de acord cu tine ca socialismul este un lucru fumat care nu mai trebuie aplicat in democratie.

  19. „Pentru că încă mai avem resursele să renaștem, și noi ca români, și noi ca Europă unită. Dar pentru asta mai trebuie să avem și norocul unei generații de lideri adevărați și înțelepciunea de a-i identifica. Iar pentru ambele avem nevoie de un singur lucru: să gândim cu capul nostru.”

    Cu alte cuvinte, „Cu Basescu pana la moarte”, nu-i asa Daniel? A, stai, „fa cum zice popa, nu cum face popa”. OK.

    • Unde sărăcia ai văzut tu, în tot acest articol, vreun îndemn sau laudă pentru Băsescu, măi patruped rumegător?!
      Întreb pentru ca eu am văzut doar opinii pertinente și corect exprimate.

  20. perfide sfaturi, nu are curajul sa o numeasca pe chiulangioaica de 15 ani. nu-i nimic, am intuit ce e cu dvs., domnule draga.
    bine ca v-ati arata figura conservatoare, ptr cei care aveau vreun dubiu. sunt cohorte ca dvs., unii mai prefacuti, altii fix asa.
    in perioada asta a dezorientarii, va fi nasol sa ne ferim de cei ca dvs. si sa ii ferim pe ceilalti. op-ed pe bani, sau redactia subscrie ideilor?
    nu de alta, dar cu ideile astea, mai bine la „stiri pe surse”, ca acolo e pe fatza.

    • Pe chiulangioaica de 15 ani o cheamă Greta Thunberg și are vreo 17 ani acum… 15 avea când s-a apucat de chiulit.
      Iar în rest… ai intuit prost și degeaba. Nici nu puteai altfel, cu cei 2 neuroni activi și cu impresiile pe care le ai…

  21. Domnia sa pesupun ca e parte din elita, iar cei din jurul domniei sale asemenea,,,,
    Multe de spus despre actula elita, daca exista, si despre prevertirea ei.

  22. Dl, Funeriu, in imensa sa intelepciune poate face si o paralela, documentata cu exemple, dintre „religia care a clădit civilizația” cu preponderenta si importanta ei in diferite tari vis-a-vis de nivelul de trai (PIB per capita) in aceleasi tari. Atunci o sa vedem cu adevarat unde a dus religia ca forta de manipulare statala !

  23. A imbatranit urat Funeriu. A devenit romanul ala trecut de 45, si cu pareri conservatoare de nezdruncinat, ca stie el mai bine si nu trebuie sa il invete cineva pe el. Acum, ca e Occidentul usor in corzi, ca si speculantii de produse, profita si iese la atac. Gretos.

  24. Strict ca om de stiinta, ce parere aveti despre riscul incalzirii globale? Cu citate din peer reviewed journals respectabile, va rog.

  25. Un text format 90% din idei general acceptate, este o forma de a cersi aprobare din partea maselor, probabil ca sa stearga memoria pixelului albastru.
    Sper ca dl Funeriu nu are de gand sa se reintoarca in politica.

  26. În fapt, toate astea 20 și restu’ multele nescrise nu fac decît sa servească titlul: ,,civilizatia noastră apune”. Ceea ce este adevărat: mîndra ,,civilizație occidentală/europeană”… nu prea mai este! Și nu vorbim despre-a privi fotografia naționalei de fotbal a Angliei din 1966 alăturată de cea din 2020, nici macar pe a Franței 1998 alăturată de cea din 2020, ci, exact cum ne spune Funeriu, este o ,,disecție”, adică o privire (20? mai?) în ,,înăuntrul” civilizației noastre. Și este corectă.
    Păcat de o mare parte dintre comentariile de mai sus; dacă le-am translata pe un alt vector ar arăta astfel: ,,- Cine, Einstein?! Aaaa, un curvar!”.

  27. Cateva puncte sunt chiar ok.

  28. Bun… am citit. In mare parte este binisor. Cu doua lucruri nu sunt de acord… Ca de obicei, in orice material, apar si chestii de peopaganda. Ce inseamna treaba cu femei omorate cu pietre si cand vreodata a facut parte din cultura noastra?!
    In cazul in care Nu Stii Fraiere, ca vorbesti mult si aiurea. In cultura dacilor, celtilor, vikingilor femeile aveau Statut Egal cu barbatii, doar sarcinile erau impartite in functie de capabilitati.
    Cu seful ala „Leu” la ce te-ai referit?! Vezi ca cel mai puternic animal din savana este elefantul si cel mai periculor cainele Dingo… deci nu stiu cu ce ajuta sa fi leu, cand misuna rinocerii pe langa tine.
    Deci cu asta nu sunt de acord, trebuie sa fi eficient, chiar daca eficienta necesita
    Si lasati bataile la liber pe strada, ca de aia e asa cum e. Sa se bata lumea care cum vrea fara amenda si puscarie!!!

  29. Excelent articol, cu toate ca nu sunt un admirator al autorului.

  30. Uimitor de pertinentă analiză! Ați crescut enorm în ochii mei domnule Funeriu! Aveam o impresie probabil deformată despre modul dumneavoastră de a gândi ? politic. Dar acum vă felicit pentru acest articol!

  31. Adevărul gol goluț în cazul meu, ca m-am săturat sa mă gandesc dacă sa stau in continuare în chirie sau sa ma fac sclav pentru 30ani…ast lucru merge pe listă, dl cu articolul… Societatea în ansambul ei are nevoie de un reset doar pt ce am spus mai sus si nu vorbesc de celelalte puncte ale dvs, dar pentru asta e nevoie de ceva mai rau decât covid19din păcate

  32. Ei bine, eu nu am citit si nu voi citi. Exista o vorba: toate curvele se dau maici starete dupa 50 de ani.
    Acest gunoi si-a castigat renumele in spatele argumentarii „savante” a „pixelului albastru”. Intamplare despre care nu demult, insusi basescu a recunoscut ca a lovit copilul.
    Noua, deoarece ne plac smecherii si trebuie sa uram pe comunisti si sa iubim capitalistii din oficiu, inghitim si acceptam furaciuni cu carul de la favoriti, numai ca da bine si e corect politic.
    Un gunoi ramane un gunoi si il poate schimba doar interesul personal, care ne ofera inca un motiv ca sa il numim in continuare gunoi.

  33. E nu CORECT e100% CORECT ca in chimie.Am invatat la scoala(ai care nu mai are valoare).Nu poti sa pui mar si sa iasa par.Nu poti sa plătești in lei si sa primesti…iuani.Eu sunt aici,voi acolo,toți suntem în lume,e a noastră,de noi depinde unde merge.Si…unde merge…Asta e întrebarea acum.Ca in Hamlet…unde merge…sau in Moromeții,unde mergem.Noi Romani ar trebui să știm.Mai mergeți pe la Sighet…dupaCOVID-19.Si poti vindea!

    • Indiferent de ce cred eu despre astea, mare javra esti cand te folosești de o tragedie, sa ti promovezi propria agenda(pareri, in cazul asta). Esti exact ca „feministele” alea, care, dupa cazul Caracal, apăreau peste tot!

    • Nu era răspuns pt tine, trebuia sa fie coment de sine stătător, scuze!

  34. Subscriu,e gândirea unui om ce are căderea de a judeca ansamblul vieșii prin faptul că e documentat cu ce se întâmplă. Documentat prin studiul și informație plus capacitate de a rționaliza logic. Domnul ministru e o elită a noii intelectualități. SUBSCRIU și eu așa văd lucrurile.

  35. De ce nu puneți oare voi toți, cei care vă bucurați de asemenea texte, mâna să citiți Spengler și Chamberlain. Sunt lecturile cele mai potrivite pentru ideile ce va bântuie. Și dacă tot le cautați, poate veți afla și unde au dus ele.

  36. Multe generalizari, chiar douazeci, nu zece, ca nu ar vrea sa mearga prea tare spre religie, dar doua zeci, ca sa isi poata alege fiecare cititor doua-trei puncte in care se simte in asentiment. Pacat ca acest om valoros in domeniul lui se pierde incercand sa ghideze societate intr-o anumite directie, la fel ca prietenul Papahagi da pa Manastur. Dati inainte baieti, dati inainte cu tupeu.
    Semnat, un tanar care traieste in prezent.

  37. Comentariul domnului Funeriu este o varza politica. Chiar daca sunt de acord in unele privinte – banii aruncati anapoda pe salariile de milioane de euro ale fotbalistilor, lipsa unor investitii solide in domeniile tehnico-stiintifice (inclusiv in medicina), lipsa de responsabilitate si credinta eronata ca totul ni se cuvine doar pentru simplul fapt ca existam, ocuparea spatiului public cu numeroase non-probleme sau teme false si periculoase (vezi problema vaccinarii) – trebuie sa recunosc ca textul, per ansamblu, este plin de prostii, prejudecati si neadevaruri colosale. Domnul Funeriu ignora unele chestiuni, iar pe altele le interpreteaza intr-un mod gresit. Personal, simt nevoia sa fac cateva observatii cu privire la sustinerile autorului acestui text:

    1. Problema principala este data de faptul ca activitatile comerciale sunt cam singurele aducatoare de profit in conditii usoare, fara prea multe calcule economice complicate si fara investitii si reinvestitii serioase. Stiinta – medicina in cazul de fata – nu aduce profit decat prin suprapet (vezi cazul Statelor Unite, unde medicamentele pentru cancer costa de vreo 4 ori mai mult decat in Canada, tara care are un sistem medical public).
    2. Nu sunt adeptul teoriei conform careia in trecut toti liderii erau perfecti, iar cei de acum sunt in totalitate cretini. Afirmatii de acest fel sunt doar generalizari obscene, facute fara nicio baza. Refuz sa cred ca toti cei alesi sunt niste “mate plouate”, refuz sa cred ca toti alegem permanent prost. In plus, nimeni nu cred ca a atacat un lider pentru ca “este un implinit membru al elitei intelectuale sau profesionale”. Poate doar Antena 3 sau ceva televiziuni insalubre, dar in rest nimeni nu cred ca cineva a pus problema asa. Criticile aduse unor lideri precum cei descrisi de Funeriu au fost altele: iresponsabilitatea si coruptia binecunoscuta, lipsa de morala, tupeul, nepasarea totala fata de populatie, partizanatul exagerat etc. Or lideri precum Trump, Clinton sau mai stiu eu cine sunt niste persoane sfinte, fara de greseala? Iar faza cu „originea sanatoasa” la care trimite domnul ministru e o prostie pura, nu esti cu nimic mai presus daca faci parte din elita. Din contra, este absolut normal sa ai parte de acelasi tratament ca ceilalti, mai ales daca ocupi functii de responsabilitate publica sau esti ales si platit de contribuabili.?
    3. Nu stiu pe ce baze toti tinerii de astazi sunt facuti “razgaiati ai democratiei si bunastarii, barbosi, nespalati si cu joint-ul in coltul gurii” si “slampote exaltate”. Acum, eu pot intelege ca cei care deja sunt trecuti de 40-45 de ani sau chiar foarte batrani au tendinta sa desconsidere generatiile tinere, dar de la domnul Funeriu ma asteptam la altceva. Ma asteptam la o critica constructiva, iar nu la una distructiva. Mai ales ca dumnealui a fost ministru al Educatiei si a avut legatura cu lumea academica, chiar lumea academica din Franta. Altfel, comentarii de genul asta il aproprie mai mult de Papahagi, si ala pierdut si nemultumit de faptul ca universul din jurul lui nu rezoneaza exact dupa aceleasi principii si valori.
    4. Nu cred ca “dezvoltarea gandirii critice” e ceva gresit. De acord, sunt alte chestii “cool” inutile in invatamant si, in unele circumstante, chiar periculoase, dar gandirea critica nu intra in randul lor. Pana la urma, din scoala trebuie sa iasa cetateni responsabili , care sa fie capabili sa-si foloseasca ratiunea si cunostintele acumulate in timpul scolarizarii, nu tocilari odiosi care doar aplica mecanic niste notiuni dobandite. Afirmatia cu muntii, fluviile si capitalele Europei este mizerabila si ipocrita, construita pe calapodul prostiei stereotipice cu americanii necunoscatori de geografie. De unde trage domnul Funeriu concluzia ca stam prost cu geografia Europei astazi? De ce domnul Funeriu trage concluzia implicita ca in trecut nu existau probleme de acest gen?
    5. Nimeni nu te ataca daca iti iubesti tara relaxat, eventual esti atacat daca ai tendinte extremiste, rasiste, xenofobe. Iar faza cu “randuiala fireasa a lucrurilor” nu e altceva decat un veritabil exemplu de “appeal to nature”; nu tot ce pare a fi natural e bun, nu tot ce nu pare a fi natural e rau, domnule Funeriu.
    6. “Excelenta e suspecta, mediocritatea o virtute”. Iarasi, generalizarea obscena a unei probleme in contextul actual. As spune ca asta este o problema universala, fara limite spatiale sau temporale.
    7. Nu prea vad unde e aroganta aia fata de culturile majore non-europene. Din contra, eu cred ca europenii sunt mult mai atrasi si interesati de cultura statelor din Extremul Orient, de cultura rusa, de ce indiana, turceasca sau araba si nu numai decat erau in trecut. Evident, pentru a putea avea asemenea sensibilitati culturale, e necesar sa ai un anume bagaj de cunostinte, anumite experiente culturale. Pararea mea este ca aceste conditii nu lipsesc in halul in care autorul descrie situatia data. Iar povestea cu “orbirea geostrategica” e fantezie pura: cine a spus ca ne e mai teama de SUA decat de Rusia sau China? Faptul ca exista o critica fata de o administratie de la Casa Alba, faptul ca exista critici fata de politicile internationale ale americanilor echivaleaza cu frica existentiala fata de SUA sau cu o apreciere a regimurilor autoritare de la Moscova si Beijing? De unde trage domnul Funeriu astfel de concluzii pripite?
    8. L-a ranit cineva pe domnul Funeriu in masculinitatea sa exprimata firesc? A exclus cineva feminitatea, a echivalat-o cineva cu supunerea fata de societatea patriarhala? A devenit un lucru reprobabil sa ajuti o femeie sa-si care cumparaturile? Cine priveste cu ochi buni, in numele tolerantei, uciderea femeilor in culturile patriarhale din Africa sau Asia, spre exemplu? Eu cred ca toate aceste ipoteze si exemple sunt constatari exagerate ale domnului ministru. Acum eu stiu ca nu mai poti sa fii atat de macho cu o femeie emancipata, matura, care si-a stabilit niste tinte clare – mai ales profesionale – in viata. Pentru a putea cuceri o femeie “ca lumea” astazi trebuie sa ai niste calitati suplimentare, sa poti purta o conversatie coerent, sa vezi in ea un partener egal, nu doar o masinarie de facut sex, de turnat plozi si facut mancare pentru barbatul viril. Dar probabil pe domnul Funeriu l-a ranit cineva, candva, si de atunci a ajuns la aceste concluzii. In rest, ce spune dumnealui nu este altceva decat echivalarea unor situatii particulare cu generalul.
    9. Cine ne-a constrans sa adoptam un mod de viata erbivor? ?
    10. Cine isi bate joc de crestinism si cum? Care este problema cu faptul ca in Europa avem si populatii cu alte religii – islam, iudaism, budism, hinduism etc? Care sunt temele alea aruncate de Occident “la gunoi” acum 4-500 de ani, ca s-ar putea sa aveti surpriza sa aflati ca unele au fost aruncate la gunoi de vreo 1-200 de ani!? Este cumva o problema ca am reusit sa facem o istorie critica a crestinismului? Este cumva o problema ca societatile europene au fost laicizate (si aici, spre deosebire de nu stiu ce tara comunista, laicizarea a fost ceva care s-a petrecut firesc si voluntar, actualul sistem democratic european a permis evadarea din crestinism)?
    11. Cine a aruncat la gunoi “pilonii culturali” si care sunt acei “bravi, dar irelevanti, oameni de cultura” care reprezinta doar diversitatea si care le sunt bagati copiilor pe gat? Care sunt, mai exact, acei “piloni culturali” bagati la gunoi?
    12. Cine si-a renegat propria istorie, cine s-a autoflagelat? Este ceva gresit ca realizam ca unele aspecte din istoria noastra “ne par ca fiind contrare valorilor noastre de azi”? Oare daca spun ca imperiile coloniale au produs crime si genocid, daca spun ca francezii au macelarit algerieni in anii 1950, daca zic ca Inchizitia a fost criminala sau Evul Mediu a fost o perioada, in mare parte, lipsita de avans cultural si tehnologic, gresesc grav? Cumva aceste dileme ma fac sa-mi reneg istoria si originea? Eu cred ca nu si, mai mult de atat, consider ca astfel de dileme sunt binevenite. Si, cu o siguranta solida, mai cred ca aceste dileme ne vor ajuta sa intelegem mai bine propria istorie, greselile predecesilor nostri. Poate chiar asa vom reusi sa nu mai facem aceleasi greseli, poate asa vom lua decizii mai bune in viitor.
    13. Care au fost tarile UE in care „ne-am pus obsesiv intrebarea daca o casatorie este, intr-adevar, intre un barbat si o femeie”? De ce asta a fost o problema? Ca nu au iesit lucrurile chiar asa cum a dorit domnul Funeriu? Mai degraba cei care sunt impotriva casatoriilor gay isi pun obsesiv aceasta intrebare.
    14. “De 20 de ani dam importanta cosmica unor teme marginele”. Desi nu stiu exact care sunt in opinia distinsului domn acele teme marginale care ocupa injust spatiul public, probabil ca se refera la cele care deranjeaza mult gruparile conservatoare: problema schimbarilor climatice, extinderea drepturilor civile, sprijinirea celor nevoiasi sau marginali, adoptarea unor masuri sociale si economice pentru cei vulnerabili etc. Toate acestea, domnule Funeriu, aflati ca nu sunt “teme marginale”. Ba sunt teme relevante, curente, ba chiar au fost teme de acest gen mai tot timpul; dar poate, dupa parerea dumneavoastra, apartheid-ul si segregarea rasiala trebuiau sa ramana in continuare in vigoare pentru ca, nu-i asa, astea sunt teme irelevante!?
    15. “Comunicarea” nu a devenit mai importanta decat continutul, poate doar propagandistic sa fie asa! Ar fi fost bine daca “comunicarea” si “transparenta” deciziilor ar fi devenit cel putin la fel de importante precum continutul, ca tot ne place democratia si libertatea.
    16. Armata si disciplina militara nu ajuta cu mare branza, cum sunt unii tentati sa creada. Care e problema ca baietii din ziua de astazi isi consuma instinctele de lupta pe… jocuri video? Aveti chef de vreun nou razboi prin preajma? In plus, e cineva amenintat militar in Europa? Este Europa la un pas de razboi? Domnul Funeriu se vede ca nu intelege ca, in acest moment, suprainvestitiile in armata si instituirea unor masuri precum serviciul militar obligatoriu nu sunt necesare; Europa nu a mai trecut printr-un razboi de peste 70 de ani, cel mult am mai avut confruntari ale sovieticilor cu ungurii si cehoslovacii acum mai bine de 50 ani, razboaiele din Iugoslavia si provocarile lor venite si dinspre Vest si dinspre Est si niste tatonari intre ucrainenii care vor in Occident si rusii care nu vor sa scape Ucraina din sfera lor de influenta. Un pericol de razboi atat de mare incat se justifice asemenea masuri nu exista in prezent. In plus, din cate stiu, mai exista tari, chiar din Europa (post)industriala, in care serviciul militar (sau ceva serviciu civil asemanator cu cel militar) a ramas obligatoriu (Suedia, Elvetia, cred ca si Austria, daca nu ma inseala memoria). De asta ce spuneti, domnule Funeriu?
    17. Ce avem acum este o epidemie care a luat prin surprindere tari care nu au mai trecut de mult timp prin asa ceva. Ultima epidemie majora a fost acum un secol. Ulterior, au mai fost ceva epidemii prin anii 1940 si 1950, cand poliomielita si variola erau la putere (Doamne Ajuta ca astazi am trecut de acele momente!). Aproape niciun argument din cele prezentate de domnul Funeriu in textul sau nu au tangenta cu actuala criza de sanatate publica.

  38. Ma bucur ca am citit acest articol si nu voi comenta despre conținutul sau ci despre comentariile pe care le-a stârnit. Majoritatea acestora vin din partea unor oameni educați și școliți așa cum trebuie și mă bucur. Înseamnă că România mai are, încă, oameni care pot face opinie constructivă, oameni care nu se pot manipula ușor, oameni care stiu să scrie și cu pixul și cu computerul și au argumente din literatură, artă și religie.
    Poate că acest virus (pe care il consider doar o mască găsită de cei ce conduc lumea pentru a masca criza economică cea mai dură a contemporaneității) si consecintele sale din societate de va ajuta pentru a pune lucrurile in ordine in viața noastră socială și familiară, să redescoperim lucruri uitate sau pierdute cum ar fi dragostea, respectul și admirația față de cei ce ne înconjoară si, mai apoi, cand vom trece din nou la muncă și la haos, să gandim de două ori anumite acțiuni.
    Felicitări, încă o dată, celor ce iubesc țara asta.
    Iar, despre Funeriu, sper să îl ierte T.G.

  39. Și cînd mă gîndesc la faptul că autorul (Funeriu) a pus camere de luat vederi în sălile de bacalaureat și-a zis că, prin asta, a revoluționat actul educațional în ROU!
    După lecturarea articolului rămîne o SINGURĂ întrebare: unde erau toate ideile astea atunci cînd erai matale ministru? Cu tot cu sloganu’ ăla de la tac’tu și cu pămîntu’ reavăn de la Săvîrșin spre gara cu dineu japonez la Paris?

  40. Foarte multe adevărate. Dar mă deranjează atitudinea: toate acestea ar trebui să fie puse la loc într-un mod democratic. Dar atitudinea aceasta mă trimite spre un discurs de ďreapta extremă despre care Europa unită de azi a acumulat experiențe îngrozitoare în trecut. Aş dori o dată să văd şi eu o atitudine conservatoare sănătoasă.

  41. Atunci când eu voi fi ministrul învățământului, dupa mandatul meu nu vor mai exista latrine in scolile din romania si nici copii înecati in ele, chiar dacă asta ar fi unica mea realizare. Asa să-mi ajute bunul dumnezeu…..cred ca asta a vrut să spună domnul ministru la preluarea mandatului! In fiecare an de la mandatul domniei sale incoace a fost macar un caz! Evident ca si ceilalti care i-au urmat sunt in aceeasi masura vinovati! Daca rezolva dânsul această problemă erau valabile cele 20 de puncte sau cate or fi ele! Camerele de luat vederi? Puțin, foarte puțin!