G4Media.ro

Op Ed / Marianne Thyssen, comisar european pentru ocuparea forței de muncă:…

Foto: Facebook/ Marianne Thyssen

Op Ed / Marianne Thyssen, comisar european pentru ocuparea forței de muncă: Încurajez România să dezvolte o abordare strategică în ce privește perfecționarea și recalificarea în rândul populației de vârstă activă

Din momentul în care am devenit comisar european în 2014, una dintre ambițiile mele principale a fost să stimulez creșterea ocupării forței de muncă în Europa. După aproape cinci ani, numărul angajaților din UE a crescut până la niveluri record, în timp ce șomajul a atins nivelul său cel mai scăzut. Pentru a obține un loc de muncă, este esențial să ai competențele adecvate, însă profilul competențelor necesare se schimbă la fel de rapid ca societatea noastră modernă.

Având în vedere progresele tehnologice, evoluțiile științifice și provocările demografice și de mediu, învățarea pe tot parcursul vieții este esențială pentru a spori șansele oamenilor de a-și găsi un loc de muncă pe piață.

În acest context, sunt convinsă de importanța competențelor profesionale, întrucât ele oferă oamenilor de toate vârstele calificările de care au nevoie și deschide noi oportunități. Iată de ce am promovat educația și formarea profesională (EFP) încă din prima zi a mandatului meu. EFP reprezintă o oportunitate concretă și practică de a dobândi noi competențe, de a acumula noi cunoștințe și de a avea acces la noi cariere ce oferă perspectiva unui viitor mai bun. Iar avantajul cel mai mare este că toată lumea poate participa la EFP; lucrătorii se pot recalifica și perfecționa la orice vârstă.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Doamna, mai intai rezolvati ceva cu statul social al bunastarii, ca va rad in nas asistatii social cand va aud cu „invatarea pe tot parcursul vietii” si „importanta competentelor”…

    Ei au o singura intrebare pentru dvs.: „Auzi cucoana, da’ partidu’ lu’ matale – dă si el ceva ….?” 💡

  2. Cei care se ocupa de recalificari , daca nu au nicio responsabilitate, nu depun eforturile necesare si recalificarile nu isi ating scopul. Acelasi lucru se intampla si pentru ca institutiile sau firmele care fac recalificari le fac in functie de domeniul in care sunt calificati instructorii pe care ii au angajati in schema, nu in functie de ce este nevoie pe piata muncii. Se intampla ca, daca nu ar fi angajati in institutiile sau firmele respective , instructorii ar fi ei insisi someri. Problema apare din faptul ca institutiile respective nu sunt ei si angajatorii, deci interesul lor este neglijabil. Exista si o cerere falsa , angajatorii pretind ca au locuri de munca pt care au nevoie de angajati, insa de fapt nu angajeaza pe nimeni.

    • Exista si o cerere falsa , angajatorii pretind ca au locuri de munca pt care au nevoie de angajati, insa de fapt nu angajeaza pe nimeni.
      Este si experienta mea. In criza mare de personal o firma cu 150 de locuri de munca imi scrie ca ma va contacta. Ma gandesc ca poate peste 10 – 20 de ani.
      Am ajuns la concluzia ca Romania este o tara bolnava. Romanii par cretini, debili dar nu este asa, ei sunt bolnavi, boala lor se numeste „Romania”. Din pacate cei mai multi refuza tratamentul.