G4Media.ro

(Op-ed) Ne mișcăm rapid, construim trainic: tinerei generații europene

Foto: Ursula von der Leyen / Sursa: Comisia Europeană

(Op-ed) Ne mișcăm rapid, construim trainic: tinerei generații europene

Înainte de a-mi începe mandatul acum 100 de zile, am fost impresionată de curajul de care dă dovadă noua generație de europeni, atât ca atitudine, cât și în acțiunile întreprinse. Vineri, m-am convins din nou de acest lucru când am văzut și am auzit miile de tineri care au ieșit pe străzile Bruxelles-ului pentru a cere clar și răspicat măsuri urgente pentru planeta noastră.

Această generație vrea ca lucrurile să avanseze rapid. Are dreptate. Avem în față două tranziții majore și interconectate – tranziția ecologică și cea digitală. Acestea ne vor afecta pe toți, oriunde am locui și orice am face. Ele vor schimba modul în care călătorim, modul în care proiectăm, fabricăm și consumăm. Vor crea noi oportunități pentru inovatorii, antreprenorii și industria Europei.

Ne angajăm însă în aceste tranziții într-o lume din ce în ce mai agitată și mai complicată. Experiența recentă a demonstrat iar de ce se spune că, în politică, o săptămână înseamnă o perioadă lungă. În ultimele câteva zile, am fost în Grecia și în Bulgaria pentru a constata la fața locului presiunea la care ne sunt supuse frontierele și pentru a demonstra solidaritatea europeană, nu doar în gând, ci sub formă de sprijin financiar și tehnic. Experiența mi-a întărit convingerea că trebuie să găsim o soluție umană, eficace și cuprinzătoare la problema migrației. Cu o zi înainte, am vizitat centrul nostru de gestionare a crizelor, stabilind diferitele moduri în care Europa poate limita impactul epidemiei de coronavirus.

Săptămâna aceasta ne arată că Europa trebuie să fie mai puternică, mai unită și mai strategică în modul în care gândește, acționează și se exprimă. Trebuie, de asemenea, să creăm noi parteneriate și alianțe, precum parteneriatul cu Africa pe care îl vom anunța zilele următoare. Trebuie, totodată, să ne consolidăm parteneriatele și alianțele tradiționale, așa cum procedăm în Balcanii de Vest.

Principiul călăuzitor al acestei Comisii este de a conduce în această tranziție duală. Aceasta este sarcina și oportunitatea generației noastre. De aceea, încă din prima zi după preluarea mandatului, am fost hotărâți să avansăm rapid și să construim, pentru copiii noștri, o Europă echitabilă, prosperă, ecologică și digitală, care să dăinuie în timp.

Când vine vorba de viitorul planetei noastre, prudența este cea mai riscantă politică. De aceea, lansarea Pactului ecologic european a fost una dintre primele noastre acțiuni. Pactul are la bază obiectivul ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Tocmai am propus, în această săptămână, concretizarea acestui obiectiv ambițios în legislație.

Acest lucru implică, desigur, reapropierea de natură în viața de zi cu zi și reducerea emisiilor. Pactul ecologic european este însă mai mult decât atât – este noua noastră strategie de creștere. Acesta le va oferi investitorilor siguranță și va ajuta economiile noastre să se dezvolte în așa fel încât să le ofere oamenilor, planetei și societății mai mult decât le cer.

În timp ce avansăm rapid, trebuie să ne asigurăm însă că nu lăsăm pe nimeni în urmă. Știm că pentru unii schimbarea va fi mai dificilă decât pentru alții. De aceea am propus alocarea a 100 de miliarde EUR pentru asigurarea unei tranziții juste pentru toți, în special pentru cei care vor trebui să facă un efort de adaptare mai mare decât majoritatea. Singura modalitate de a ne asigura că Pactul ecologic european va trece proba timpului este să punem oamenii și echitatea pe primul loc.

Totul se reduce, în ultimă instanță, la încredere – cuvântul-cheie care caracterizează și abordarea noastră în tranziția digitală. Cred în tehnologie și în capacitatea acesteia de a ne ușura viața din multe puncte de vedere – de la grija pentru familie la comunicarea cu prietenii. Știu, de asemenea, ce poate face tehnologia pentru a crea noi locuri de muncă și noi competențe și pentru a încuraja creșterea întreprinderilor europene – de la cele mai mici startup-uri până la giganții economici.

Pentru ca Europa să fie un lider digital, trebuie să ne dezvoltăm atât propriile capacități, cât și propria legislație. Trebuie ca inovarea și tehnologiile europene să fie competitive în întreaga lume. Acest deziderat se află în centrul noii strategii digitale. Ea ne va ajuta să ne punem în valoare atuurile, încurajând întreprinderile și guvernele să acceseze și să partajeze marea bogăție de date de care dispun, azi prea puțin utilizate. Acest lucru ne va ajuta să valorificăm la maximum inteligența artificială într-un mod în care putem avea cu toții încredere.

Putem profita pe deplin de oportunitățile oferite de aceste tranziții interconectate numai dacă ne bazăm pe toate punctele noastre forte și pe diversitatea noastră. Vom acționa întotdeauna în spiritul echității, ne vom susține valorile și ne vom ocupa de lucrurile care îi preocupă cu adevărat pe cetățeni. De aceea am prezentat deja o nouă strategie privind egalitatea de gen și am lansat prima etapă a planului european de combatere a cancerului.

Așadar, da, o săptămână este o perioadă lungă în politică. 100 de zile reprezintă, însă, abia timpul necesar pentru a stabili direcția și pentru primii pași apăsați pe acel drum. Vom întâmpina obstacole și vom fi puși la încercare, așa cum am fost și săptămâna trecută, dar trebuie să rămânem fideli spiritului noii generații de europeni. Aceasta este vremea voastră și călătoria începe acum.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Încrederea de care vorbește coana Ursula nu mai exista demult in institutiile UE. Speram sa abandoneze planurile utopice pana nu e prea tarziu. Nu vor suferi decat cetatenii europeni si nu vor asta. Mai bine s-ar duce la coafor cu Greta, prietena ei cea mai buna si ne-ar lasa in pace.

    • Jay te tii de fake-uri ? sau nu intelegi binele absolut afirmat de aceasta doamna . ORI esti prea ……. , ori te prefaci ?

  2. De exceptie ceea ce ne spune Ursula von der Leyen, bunastarea noatra a tuturor celor ce vin spre UE , AFRICA (de aceasta data )si binefacerile comune ale deciziilor UE puse fata in fata cu atitudinea razboinica a unora ce doresc doar raul nostru al tuturor . Ce vor alege natiunile lumii , desigur vor alege UE.

  3. Superba declaratie .

  4. Lingailor, ursula asta este elena udrea de germania :)) locul ei e la puscarie! de ce nu e acolo, alta poveste…

  5. Sa lasam zapacitii planetei sa se bata si sa isi omoare concetatenii si sa fim alaturi de ceea ce UE declara prin vocea doamnei Ursula von der Leyen.

    • Va fi interesant de vazut cum va arata lumea cu SUA si Marea Britanie mergand pe calea populismului cu lideri care se opun programelor de reducere a emisiilor de dragul voturilor, iar UE si alte tari precum Canada, Japonia, Coreea si chiar China implementand programe ambitioase si imbratisand noile tehnologii.

      E evident ca Green Deal-ul alaturi de IoT sunt a 4-a revolutie industriala si ca de fiecare data dupa o revolutie industriala unele tari ies puternice si altele slabite. As indraz sa spun ca peste 3 decenii UE, China si Canada vor fi noile puteri tehnologice in timp ce SUA, Marea Britanie si Rusia se vor zbate in trecut, in populism si demogagie si in regres economic.

    • Importanta acestor reglementari , nicicind aduse in discutie (noutati absolute ale anilor de acum )produc un efect de unire , de acceptare a unui BINE comun , de intelegere a ceea ce ne este favorabil noua ca popoare si implicit elimina din mintea generatiilor viitoare falsificarea discursului si politic in interes personal . UE este prima care a inteles viitorul si care a inteles modalitatea noua de intelegere a relatiilor interumane a generatiilor viitoare (practic ele se nasc asa ). Din ce in ce planeta se atasaseaza acestor noi forme si punem incet, incet in prim planul dorintelor noastre tot ceea ce doamna Ursula von der Leyen ne spune .

    • dream on! alina
      Demagogia de succes este aceea care reuseste sa directioneze masele spre a-si asuma de buna voie Sacrificii pentru Cauze Inalte, Nobile, Cu Finalitate Indepartata si UTOPICE, cedand in acelasi timp din propria libertate.
      Abia ce terminaram 30 de ani de tranzitie si sacrificii, si vin acuma zeitatile economiei „libere”, de piata cum se spunea in anii 90, cei care ne invatau sa vindem viitoare dezvoltari imobiliare(fabricile, mai pe scurt) pt. 1 marca – vin acuma sa ne spuna ca ne mai sacrifica data, ca ce viitor maret…., ca devenim cu totii din mineri -consultanti eco-tehnici neutrii etc…

      Voi cei ce ce imbratisati fara pic de filtru toate tampeniile venite de la eco-elita Bruxeleza, ati căpiat? v-ati pierdut simtul de detectare a manipularilor si minciunilor politice? chiar va surade o societate atat de indoctrinata? aveti nevoie de un tatuc? apreciati dirijismul economic in detrimentul libertatii (sub domnia legii) capitalului?

      Incercati sa mai cititi istorie (din carti, nu de pe Facebook) si poate veti ajunge sa intelegeti cat de ciclic e ceea ce se intampla acum.

      (by the way, Romania emite deja cu peste 40% mai putin CO2 decat in 1991- cca. 4 tone/capita/an – mult sub media UE, de 2 ori mai putin decat De = oare de ce? ati dori sa aplicati aceeasi metoda la scara UE? china abia asteapta.

    • @Alina- Degeaba îmbrățișează China revoluția tehnologică pentru că nu e suficient. Drepturile omului și libertatea de exprimare sunt strâns legate de inovație, iar China nu dă doi bani pe aceste valori fundamentale ale civilizației. China e poluată ca naiba, nu doar aerul, ci și râurile (din cauza industriei și agriculturii). China produce toate răhățișurile din plastic pe care le cumpărăm pe post de decorațiuni și pe care le aruncăm după câteva luni, un an. China produce unele dintre cele mai toxice legume și fructe, la concurență cu legumele toxice autentic românești sau turcești. În concluzie n-aș băga China în categoria celor care vor beneficia de revoluția tehnologică, decât prin furt de tehnologie de la alții.

    • MYKE citeste inca o data propria-ti demagogie si precis ai sa pricepi unde gresesti .

  6. Vreau sa vad si eu trenurile alea care vor face 2 ore de la Cluj la Bucuresti, de la Iasi la Bucuresti sau de la Timisoara la Bucuresti. Si o Romanie plina de statii de incarcare pt masini electrice. Si orase in care masinile cu emisii sa fie complet interzise.

    Ca sa nu mai spun ca ar fi grozav sa te poti urca intr-un tren din Cluj si in mai putin de 3 ore sa fii la Viena sau de la Bucuresti la Atena sa faci un pic peste 3 ore. Totul electric, totul rapid si totul safe.

    Problema e ca noi in astia 13 ani de cand am aderat in UE n-am reusit sa construim 2 autostrazi care sa traverseze tara pe amble diagonale iar acum UE vrea sa construim linii ferate pt trenuri de inalta viteza si centrale producatoare de curent care sa nu foloseasca combustibili fosili precum carbune, pacura, gaz. Tot codasii Europei vom ramane cu actuala clasa politica. Pana nu invatam sa votam oameni noi in politica, vom continua sa ne zbatem in baltire si staganare. Incompetenta si coruptia celor din PSD si PNL fac Romania sa ratateze oportunitati istorice.

    • Fiecare lucru la timpul lui ,acum vine si rindul nostru ,chiar daca unii se impotrivesc .

  7. UE face intregii lumi o oferta de nerefuzat ,o oferta ce se numeste -BINELE COMUN- .

    • Spre deosebire de altii ce inca mai viseaza la razboaie , la cuceriri de teritorii , la uciderea celor care nu sunt de acord cu ei .

  8. Daca doamna Ursula ar fi mai mult decat un proxy poate chiar ar conta ceea ce spune.
    Nu a zis nimic despre parteneriatul Germania-China, cat de departe va ajunge acesta in detrimentul tarilor membre UE. Va fi protejata economia comunitara sau vom muta toata industria si poluarea in China si vom pretinde ca suntem verzi?

  9. La mine în padure nu prea s-a înteles cum e cu emisiile zero. O sa mai fie vreo industrie? Afara de a umbla bezmetici cu masini electrice (fabricate în alta parte, ca sa n-avem poluare), ce o sa facem? O sa ne apucam toti de agricultura (pentru cei mai tineri: asa vedeau viitorul Kmerii Rosii, toti în agricultura, de industrie nu e nevoie; câte milioane de cambodgieni au murit ei n-au numarat). Si o sa ne îmbracam cu „piele ecologica” (ce pielea p…) ca nu mai e voie sa cultivam cânepa, iar bumbacul nu prea vrea sa creasca pe aici.

    • Nici pe departe, și agricultura lato sensu e rea (pesticide, defrișări, emisii de gaze bovine etc.)!

      Nu, o să mâncăm frunze și gândăcei scoși din scorburi cu bățul ecologic :))