G4Media.ro

OP – ED Nu scuzați și nu uitați masacrul din 7 octombrie…

Sursa: Telegram

OP – ED Nu scuzați și nu uitați masacrul din 7 octombrie / Nu există niciun context care să justifice un pogrom

Moshe Ridler s-a nascut in România. A supravietuit Holocaustului în Transnistria. Pe data de 7 octombrie, a fost omorât de organizatia teroristă Hamas, in baza aceleiași ideologii criminale.
Două săptămani mai tarziu, pe 23 octombrie, peste 150 de jurnaliști afiliați cu instituții media din intreaga lume – inclusiv Romania – au vizionat 45 de minute de material brut filmat in timpul masacrului a peste 1400 de persoane, în marea lor majoritate civili.

Imaginile provin din data de 7 octombrie, când peste 1000 de teroriști Hamas au infiltrat mai mult de 30 de orașe din sudul Israelului și – ore în șir – au ucis civili în moduri atât de barbare încât sunt greu de înțeles, sub instrucțiunile clare ale conducerii Hamas: torturați, violați, terorizați.

Și astfel, lumea a ajuns să afle despre acest dezmăț inuman: Bebeluși au fost arși de vii, un copil nenăscut a fost smuls din pântecele mamei și decapitat în fața acesteia, ulterior decapitată la rândul ei. Copii legați cu mâinile la spate, arsi de vii, femei violate și răpite ca sclave sexuale. Un bărbat a fost decapitat cu o lopată. Execuția unor batrane a fost transmisă în direct pe paginile lor de Facebook: așa au primit vestea rudele.

La festivalul de muzică pentru pace Nova, scene apocaliptice : În timp ce peste 3.000 de petrecăreți întâmpinau lumina dimineții pe un câmp, agenții Hamas au luat cu asalt zona, vânând tineri la intamplare și luând cât mai mulți ostatici în Fâșia Gaza. 260 de cadavre au fost găsite la fața locului.

Peste 220 de ostatici au fost duși în Gaza, mulți dintre ei fiind defilați pe străzi aclamați de oameni de rand, scuipați, brutalizați – un extaz nihilist de nedescris în fața suferinței lor.
Luând în calcul răniți, mutilați, orfani, traumatizați și strămutați, zeci de mii de oameni au fost afectați: evrei, precum și cetățeni arabi și musulmani ai Israelului, creștini, budiști, druzi, cetățeni din 41 de țări, inclusiv cetățeni europeni și cel puțin 4 români.

rapiti hamas israel
Sursa Foto: Telegram

Multe dintre imaginile care au fost arătate jurnaliștilor au apărut desigur și la știri și pe rețelele de socializare.
Deci, de ce trebuie amintite?

Evenimentele de acum trei săptămâni au rămas, în ochii prea multor persoane, discutabile, scuzabile sau chiar justificate.

S-au semănat îndoieli cu privire la veridicitatea lor; se poartă negocieri cu privire la numărul de copii care au fost într-adevăr arși de vii și nu doar uciși.

Prea mulți comentatori au încercat să scuze violurile în masă drept emancipare. Să scuze execuțiile drept rezistență anticolonială. Răpitul copiilor drept revoluție.

După cum spunea Fania Oz-Salzberger, fiica romancierului Amos Oz, atunci când un copil din Gaza este ucis într-un atac aerian de către un pilot israelian care a făcut tot posibilul să evite victimele nevinovate, iar un copil israelian este torturat și decapitat în fața părinților săi de către un măcelar Hamas, nu există nicio diferență între copiii morți, dar există o diferență incontestabilă între oamenii care le-au provocat moartea.

Violența Hamas este de o cu totul altă natură, aceste crime sunt atât de viscerale și depravate încât nu pot fi explicate doar ca răspuns la doleanțe politice și istorice.

Pe 7 octombrie, au fost uciși mai mulți evrei într-o singură zi decât în oricare altă zi de după Holocaust. Modalitățile în care au fost uciși se aseamănă adesea cu cele mai grobiene crime comise de Einsatzgruppen-urile naziste și de colaboratorii lor.

Pe măsură ce evenimentele zilei au devenit clare, printre multele gânduri grăbite din acea sâmbătă dimineață: anticiparea faptului că numeroșii susținători binevoitori ai cauzei palestiniene își vor proclama cu voce tare opoziția clară față de crimele brutale ale Hamas, ca fiind dăunătoare și contrare cauzei lor.

Dar ceea ce am văzut – și ceea ce este poate la fel de greu de procesat ca și evenimentele în sine – este îmbrățișarea nefiltrata a violenței macabre drept miscare de liberare.
Multe dintre aceste reacții au avut loc inaintea oricărui răspuns militar din partea Israelului: demonstrații de proporții, grupuri studențești, uniuni muncitorești printre alții, asociându-se cu mândrie atacului terorist, cooptând imaginea militanților care au zburat cu parapanta in Israel ca simbol al miscării de rezistență.

Precum un profesor dintr-o școală de elită americană a notat public: „Violența a fost exaltantă!”

Sunt sigură, însă, că mulți oameni de bună credință nu au fost exaltați, ci îngroziți. În timp ce evreii din România și din întreaga Europă se confruntă acum cu efectele de propagare ale acestei „exaltări” (antisemitismul a înregistrat o creștere de 1353% la Londra, de 240% în Germania; 588 de incidente au fost înregistrate în Franța doar în ultimele trei săptămâni; personalități publice evreiești din România sunt vizate ca fiind „fasciști”) – vouă vă spun, nu fiți indiferenți, nu fiți spectatori. Nu scuzați si nu uitati masacrul din 7 octombrie. Nu există niciun context care să justifice un pogrom.

alina bricman
Sursa Foto: holocaustremembrance.com

Notă: Alina Bricman este director pentru afacerile Uniunii Europene pentru organizatia evreiasca B’nai B’rith International. Membra a delegatiei Romaniei la IHRA – International Holocaust Remembrance Alliance.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Plin internetul de filme cu soldati israelieni care treateaza cu ‘respect’ civili palestinieni.

    Din pacate cu geografia pe care o au acolo si cu partide extremiste la putere (ambele tari), e aproape imposibil sa convietuiasca civilizat

    • „Stimabile”, „nu există niciun context care să justifice un pogrom” dupa cum corect din orice punct de vedere spune autoarea zguduitorului mesaj (pentru mine zguduitor, pentru altii…), dar na, oameni suntem, unde nu e nici Dumnezeu nu cere!

    • „stimabilo” nu exista nici un motiv sa negi dreprul la viata a sute de mii de oameni. „pogrom”? A fost un act terorist si atat . Se pare ca „zguduitor” e numai de la id o de dreapta, nu si de la aia care sunt pusi la pamant pentru ca sunt condusi de o divizie extremista. care e diferenta? terorism sau genocid? si asa e dumnezeu nu are nci o treaba intre musulmani si iudaici, care e problema dvs mama de judecatori expirati?

  2. Alina Bricman are perfecta dreptate. Nimic nu poate justifica uciderea de civili si copii

    • Intentionat nu citati corect, autoarea se refera la „pogrom” care nu poate fi justificat in nici-o conditie….si mai spune ea, in privinta celor ce ucid copii (unii neintentionat, altii…) „există o diferență incontestabilă între oamenii care le-au provocat moartea”, dar m-am obisnuit cu sustinerea dvs. entuziasta a islamistilor fanatizati.

    • @Adriana Negureanu: Aveti dreptate, intentionat am inclus toti civilii si copiii, dar nu credeti ca este mai complet asa? Sigur, Hamas trebuie sa dispara si este oribil ce au facut. La fel trebuie sa dispara toate organizatiile teroriste, dar nu credeti ca trebuie sa ne pese de absolut toti civilii si de toti copiii care sufera de pe urma acestor conflicte? De asemenea, m-ati catalogat gresit, dar nu este nicio problema.

    • @cosmin1 – Diferenta e intentia, domnu’ cosmin, intentia! Evident ca nimic nu justifica uciderea unui copil, chiar nimic, dar una e sa fie victima accidentala si alta ce s-a intamplat atunci. Vorbim despre uciderea cu INTENTIE a copiilor, batranilor si civililor, in general. Asta e diferenta. E rau sa moara civili nevinovati intr-un razboi, dar e de-a dreptul abominabil sa faci asta cu discernamant, cu intentia clara de a ingrozi lumea

    • incercam sa iesim din sustinerea „neconditionata”. asta faci tu. sustii neconditionat sionistii, pentru ca nu vrei sa vezi si ce se intampla in urma bombardamentelor din gaza. Dupa mintea ta, in 89, daca nu vroiau altii sa se schimbe guvernarea si nu ieseau oamenii in strada trebuia sa fim starpiti de pe fata pamantului datorita a 2 persoane

    • @RaduB – Nu sustine nimeni necondictionat pe nimeni. In articol e in discutie metoda. Nu are legatura sustinerea neconditionata cu a fi impotriva terorismului extrem. Apropo, e cam stramba logica ta, daca nu voiau (nu exita a vroi) in 89 altii sa schimbe guvernarea si daca nu iesea nimeni in strada, nu prea avea pe cine sa starpeasca din cauza (nu datorita) a doua persoane.

  3. Rezultatul este un conflict sângeros care a durat de zeci de ani și care nu pare să aibă sfârșit. Ambele părți au comis atrocități și ambele părți suferă.

    ONU a condamnat Israel pentru încălcarea drepturilor omului, inclusiv pentru utilizarea forței excesive, demolarea caselor palestiniene și lipsa accesului la resurse.

    Palestinienii răspund la ocupația israeliană și la tratamentul discriminator al palestinienilor prin proteste, terorism și rachete artizanale. Israel răspunde la atacurile palestiniene prin bombardamente și acțiuni de securitate.

    Conflictul este complex și nu există o soluție ușoară. Ambele părți trebuie să fie dispuse să facă concesii pentru a ajunge la o pace durabilă.

    Consecințe:
    Mii de oameni au fost uciși și răniți.
    Milioane de oameni au fost strămutați din casele lor.
    Infrastructura a fost distrusă.
    Economia a fost afectată.
    Războiul bate la ușă.

  4. Inteleg pe deplin retinerea cu care armata Israelului intervine in sau mai degraba nu in Gaza.
    Dar… Dupa 9/11 America invada la o saptamana Afghanistanul si la 2 ani Irak-ul.
    Cei care incep sa „uite” acest masacru se gandesc: Tocmai ti-au fost omorati 1500 de oameni prin metode ingrozitoare si… tu mai stai sa masori ce .. gardul fasiei Gaza?
    Mi se pare ca fiecare zi in care teroristii Hamas inca mai respira este o zi de infrangere pentru Israel.