G4Media.ro

Op Ed / România educată, România analfabetă – sociologul Marius Pieleanu

Foto: Pixabay.com

Op Ed / România educată, România analfabetă – sociologul Marius Pieleanu

Două Românii – cea educată și inovatoare și cea analfabetă și conservatoare – par să fie în concurență de peste un secol și jumătate. Niciuna nu a reușit până acum să fie pe deplin învingătoare. Amândouă au avut când premise de învingere și succes, când mecanisme de stagnare și retragere.

Acum, când ne pregătim să ieșim (sau cel puțin așa ne place să credem) din calvarul pandemiei COVID19, istoria concurenței celor două Românii iese din nou în evidență în mod pregnant și nu face altceva decât să o repete pe cea de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul Primului Război Mondial sau pe cea de la mijlocul secolului al XX-lea, dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial.

Asupra concurenței dintre România analfabetă și România educată, nu numai testele PISA, ale OECD, ne-au atras atenția, ci și rezultatele Evaluării Naționale din vara anului 2021, a absolvenților de 8 clase. Educația și capitalul de competențe cognitive și intelectuale ale celor două Românii sunt la fel de diferite acum ca și mai înainte, generând cu consecvență frâne ale dezvoltării economice, inegalități sociale și culturale, creșteri ale criminalității, cheltuieli din ce în ce mai mari cu sănătatea și protecția socială a unei părți tot mai mari a populației dependente.

Cum a apărut România educată pe hârtie? În urmă cu circa 6 ani, actualul președinte al României, domnul Klaus Iohannis, a lansat programul României educate. Un grup cuprinzător de ONG-uri și sindicate a colaborat la conceperea și lansarea publică a acestui program prezentat ca o sinteză a propunerilor venite pe traiectoria de jos în sus. Sinteza a fost urcată apoi pe soclul de hârtie al unui program dedicat construirii României educate și lăsat să se odinească ceva timp în liniște. Nu a tulburat mai pe nimeni. Din păcate, părea că ar fi rămas doar încă o promisiune cufundată în tăcere, deși acum se zvonește că, totuși, ar putea deveni o realitate palpabilă.

În acest context, haideți să vedem evidențele. Cele ale României educate, au aparut la scală extinsă la începuturile epocii moderne și industriale. Cuza și Kogălniceanu deschideau noua epocă a modernității românești și cu o lege nouă a educației, care, după câțiva ani, a proclamat obligativitatea educației primare în toate localitățile, inclusiv și mai ales, în cele rurale.

Articolul integral pe Edupedu.ro

Foto: pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Nu contează!
    Avem F16 și Scut antirachetă să-i apere pe cei 60% analfabeți structurali și funcționali de invazia străină?! Avem. Atunci, avem ce ne trebuie!

  2. Bă, piele, ai pupat dosul pisdistilor, ai suflat în spatele pușcăriașului hamster, ai promovat-o pe ilustra veorica, iar acum te dai mare analist educațional?!
    Jegul din învățământ are rădăcinile înfipte adânc în pisdism, în limitații pe care i-ai tot ridicat în slăvi, prostind proștii care te credeau un ”ntelectual…

  3. Pe asta și dacă are dreptate și nu -l ascultați, omul lui dragnea,numai minciuni gogonateAsta și CHIREAC abonați la bani nemunciți.

  4. Sociologul? Ati vrut sa spuneti propagandistul psd-ist, cred.

  5. Cat de penibili ati ajuns la G4Media ca sa publicati laturile unui personaj atat de infect, care facea si inca face sondaje pa bani pentru Dragnea si PSD!

  6. Personajul Pieleanu e un susținător PSD ce nu îndrăznea să spună aceste lucruri pe vremea jupânului Dragnea. România analfabetă a fost este și va fi. Așa cum va fi și Franța analfabetă, Germania analfabetă etc. Un anumit procent se găsește oriunde în această zonă. Problema la noi e că nu găsim acolo doar pe cei cu intelect scăzut și vor fi cei mai mulți regăsiți ca rebuturi datorate familiei în primul rând, școlii și societății profund inegale în care trăim.

  7. Pieleanu aici?…bai nene, v-a pocnit rau la buzunar lovitura de la Facebook….chestiile cu Ciolacu le mai intelegem, e partidul cu cei mai multi bani la tescherea, … de ce nu bagati o rubrica cu Gusa, Chiriac sau Rosca Stanescu?

  8. România țiganizată , manelizată , țigăncușe mame la 12 ani , interlopi , mai dă – o dracu de democrație că ne ducem dracu de tot și o să trăim în Manelistan . În 32 de ani de democrație sunt din ce în ce mai puțini care vorbesc corect limba Română. La următoarele alegeri încerc și cu AUR. Poate se schimbă ceva.

  9. Pe bune, l-ati angajat pe Pieleanu? E nasol, baieti!

  10. Șocant… ne-am fi așteptat ca stabilirea unor idealuri vestice să aibă un impact și în sectorul educațional, însă astfel de analize ne arată în ce stadiu lipsit parcă de speranță ne aflăm. Cu 60% analfabeți structurali si funcționali viitorul țării nu pare a fi strălucit…

  11. Este adevărat că situația actuală a României este îngrijorătoare din multe puncte de vedere, nu doar al educației, însă dacă aruncăm o privire mai atentă realizăm că multe alte probleme pornesc din lipsa de educație si cultură. Acest procent de 60% de analfabeți funcționali si structurali au fost crescuți într-un mediu în care educația nu este promovata, iar ei vor fi cei care vor face munca de care cei educați fug sau, si mai rău, vor ajunge sa presteze astfel de munca pe alte meleaguri pentru un salariu mai mare decât in tara de origine, însă mizer față de salariile țării de destinație. Situația actuală a țării nu prefațează altceva decât un viitor care se va continua in ritmul in care a mers pana acum, asta daca nu se întâmplă ceva care sa schimbe acest cerc vicios.

  12. Dl. profesor punctează indirect un lucru pe care ne este greu sau teamă sa îl afirmam: suntem o țară care a rămas repetentă in ceea ce privește dezvoltarea (si nu doar o data).