G4Media.ro

Op-ed Tranziția climatică cuprinsă în Pactul ecologic european constituie atât un imperativ…

Foto: Frans Timmermans. Sursa: InquamPhotos / Octav Ganea

Op-ed Tranziția climatică cuprinsă în Pactul ecologic european constituie atât un imperativ etic, cât și o oportunitate economică

Trebuie să adaptăm modul în care producem și consumăm, astfel încât să ne protejăm sănătatea și bunăstarea și să asigurăm viitorul planetei pentru generațiile următoare. Nu există nicio altă soluție, deoarece nu avem o altă planetă. În ultimele decenii, în Europa, am demonstrat faptul că este posibilă întreruperea legăturii dintre emisiile de CO2 și creșterea economică. Pe termen lung, avem cu toții de căștigat de pe urma trecerii la neutralitatea climatică. În același timp și pe termen scurt, această tranziție va necesita eforturi semnificative și va presupune ajustări substanțiale din partea cetățenilor și a regiunilor care se bazează într-o mare măsură pe combustibili fosili.

Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană va adopta un Mecanism pentru o tranziție justă, care va include un Fond pentru o tranziție justă. Dorim să ne asigurăm că tranziția energetică și climatică este echitabilă și justă. Avem astfel și ocazia de a demonstra că „leaving no one behind” (nimeni nu este lăsat în urmă) nu este doar un hashtag Twitter, ci o promisiune reală de corectitudine și solidaritate europeană.

Nu toate țările și regiunile pornesc de la același nivel. În prezent, sute de mii de locuri de muncă și multe gospodării încă depind de lanțul valoric al combustibililor fosili și de procesele industriale cu o intensitate mare a carbonului, de exemplu, în industria mineritului sau în industria siderurgică. 108 dintre cele 276 de regiuni ale UE găzduiesc infrastructuri de cărbune și aproximativ 237 000 de persoane sunt angajate în activități legate de cărbune, în timp ce zeci de mii de angajați lucrează în activități de extracție a turbei și în industria șisturilor bituminoase.

Atingerea obiectivului ambițios al Europei pentru 2050 va necesita un efort considerabil, iar tranziția către o Uniune neutră din punct de vedere climatic va transforma regiunile Europei. Dacă reușim să atingem acest obiectiv, vom putea reduce în mod semnificativ numărul inacceptabil de 400 000 de decese premature cauzate în fiecare an de poluarea aerului din orașele noastre.

În același timp, vom depune toate eforturile necesare pentru a ne asigura că nicio regiune, nicio comunitate și nicio persoană nu este lăsată în urmă. Pentru a ajuta cetățenii din întreaga Europă, de la minele de cărbune din Asturia și Silezia, până la turbăriile din Midlands, dorim ca Fondul pentru o tranziție justă să ofere sprijin celor care sunt îngrijorați cu privire la locurile lor de muncă și să demonstreze că tranziția poate oferi oportunități pentru toți.

Un astfel de sprijin poate consta, de exemplu, în oferirea de oportunități de recalificare celor care vor fi afectați de tranziție, stimularea creării de noi locuri de muncă în economia ecologică și investirea în transportul public electric.

Mecanismul pentru o tranziție justă reprezintă o nouă modalitate de a implica toate părțile interesate și de a contribui la asigurarea prosperității, a bunăstării și a unui viitor mai ecologic pentru generațiile viitoare. Acesta va institui un Fond pentru o tranziție justă, care va asigura noi sume de bani în plus față de cele prevăzute în bugetul UE, cu scopul de a oferi granturi pentru diversificarea economică și pentru lucrătorii care trebuie să beneficieze de formare. Mecanismul va mobiliza, de asemenea, fonduri private pentru a contribui la crearea de noi activități economice care să le înlocuiască pe cele poluante. De asemenea, prin intermediul BEI, acesta va acorda împrumuturi favorabile autorităților locale pentru finanțarea proiectelor ecologice. Aceste instrumente luate împreună vor aduce și vor stimula investiții de cel puțin 100 de miliarde EUR.

Principiul Uniunii noastre Europene este că bunăstarea fiecăruia depinde de bunăstarea partenerilor săi. Să fim solidari este în interesul nostru, al tuturor.

În această perioadă tumultoasă, este evident că niciun stat nu poate face față cu succes marilor provocări de unul singur. Prin Pactul ecologic european, Europa oferă un exemplu de urmat în tranziția către neutralitatea climatică și o nouă strategie de creștere ecologică. Avem competențele, inteligența și tehnologia necesare. Începând de astăzi, dispunem, de asemenea, de un mecanism care permite implicarea tuturor părților interesate în această tranziție justă. Trăim pe același continent și putem construi, împreună, un viitor ecologic luminos. Să ne mobilizăm și să lucrăm în această direcție.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Un delir comunist…

    • Acum toti postacii rusi sar ca arsi, fiindca fara dependenta Europei de gazul rusesc, dictatura putinista isi va pierde influenta.

    • Esti incredibil de prost… cum morții ma-tii scade dependentă când sluga lui putin tocmai s-a asigurat cu gaz rusesc… dacă mai fata ma-ta pui ca tine zi-i sa ii înece

    • esti idiot daca nu vezi ca vestul Europei se protejează astfel de țările din est, Polonia, Ungaria, romania… tari care in viitor se vor dezvolta. Economiile Germaniei și a Franței sunt cam pe ducă, U.K. își vede de drumul ei alături de SUA. Faptul ca pui bariere producției de energie in tari ca Polonia și romania reprezintă spaima ue ca va fi perimata și polii puteri se vor schimba. Cam același lucru se întâmpla și cu gândacilor cenușiu care v-a blocat autostrada 30 de ani. Când merkel s-a mufat la stutul lui putin, e clar ca ue e doar o gluma proasta și un mijloc de a sifona banii prostimii pentru birocrații de la Bruxelles și salariile de jde mii de euro a ălora din parlament de care nu a auzit nimeni.

    • Ba tu esti incredibil de cretin…
      Tarile din Est au beneficiat toate de zeci de milarde de euro fonduri nerambursabile. Nu exista si nu a existat vre-o entitate alcatuita din state care sa asigure avantaje in AMBELE sensuri, la o asemenra scara. Evident ca si statele dezvoltate beneficiaza de existenta UE, ar fi absurd sa pretinzi ca nu e asa, sau ca nu ar trebui. Dar si noi am avut cresteri de nivel de trai, evolutii sociale/economice/politice pozitiva ca parte a UE.
      Cat despre pactul ecologic, nu vad care ar fi problema pentru Romania. Exact ca in materie de infrastructura, de ex, Romania e deficitara in materie de conversie a industriei/energiei la o versiune mai prietenoasa cu mediul. Pe langa autostrazile platite cu bani europeni, acum vom plati si reconversii la tehnologii mai putin poluante. Cu conditia, desigur, ca guvernul sa INCETEZE sa bage bani in populisme.
      Trebuie sa avem absorbtie 100%, daca e sa profitam maxim de partea care ne avantajeaza din apartenenta la UE, nu? Imi pare absolut revoltator ca nici acum nu sunt incepute autostrazile dificile peste munti, la 30 de ani de la revolutie. Sau faptul ca discutam de mentinerea complexelor energetice pe carbuni, platind penalizari si certificate verzi tot mai scumpe, in loc sa dam naibii drumul la exploatarea gazelor din mare si sa facem 10 centrale pe gaz, mult mai ecologice.

  2. Tiberiu, buba e ca gazul e un combustibil fosil ce emite CO2 la ardere! Pactul ecologic nu il ia in calcul (momentan, si cum ar putea cand oricum nu duce la „0” emisii?) iar BERD tocmai ce s-a hotarit anul trecut sa nu prea mai investeasca in proiecte ce presupun extragerea/utilizarea combustibililor fosili!

    cat despre echilibru – nu contest marele plus pe care l-a adus mecanismul fondurilor europene – un control al cheltuirii banilor nostri (ca daca am fi avut taxe vamale, taxe pe capital, obligativitatea joint-venture (precum programul made in india de ex.) etc. am fi dispus cam de aceeasi bani – contributia UE + fondurile venite „in plus”)! Doar ca, in ultima vreme, se pare ca se doreste o ingradire de tip dirijist a accesului la ele!

    Vestului nu-i este suficient (si nici rusine) sa ne vanda produse si servicii supra-evaluate (ma refer la investitii, preturi de transfer etc) pentru a-si recupera asa zisa contributie la UE (in fapt o investitie in economiile proprii, cam ca d ela Bucuresti la Caracal, pt. ca banii se intorc tot la ei); Mai doreste si sa ne oblige a cheltui acele sume doar asa cum cred ei de cuviinta – oare de ce se duc lupte intestine pentru a se ajunge la luarea anumitor decizii in Consiliu European (de genul JAI, Finate etc) prin majoritate calificata?

    Cu toate multele ei „bune”, UE incepe sa aiba si „rele” din pacate. Si asta se datoreaza ambitiilor hegemoniste din ce in ce mai evidente ale Germaniei( si Frantei (lucratori detasati, achizitiile comune etc.). Se pare ca momentul Jaques Chirac – acela in care am pierdut ocazia sa tacem – a fost doar un preambul a, nu o scapare.

    A sosit momentul ca, dupa secole in care destinul romanilor a fost coordonat ba de la Inalta Poarta, ba din Occident, ba de la Moscova, sa avem o clasa politica in stare sa implementeze un proiect de tara propriu, ce sa tina cont de interesele pe termen lung ale Romaniei in primul rand! Nu avem asa ceva si in ritmul rapid in care se schimba politica globala riscam sa ramanem intr-o zona periferica de dezvoltare!

    Te-ai intrebat vreodata de ce, in ciuda asa ziselor planuri de Convergenta, anumite tari au ramas si vor continua sa ramana la periferie dezvoltarii si dupa peste 30-50-60 de ani de UE?
    Portugalia
    Spania
    Italia
    Grecia
    si nu, nu se datoreaza vreunor asa zise tare genetice ale celor din sud sau extremitati, ci inadaptarii strategiilor de dezvoltare a UE pentru toti! Ne putem intreba daca acel Plan chiar a fost gandit a.i. sa si functioneze! se pare c anu! Asta se va intampla si cu acest Pact – crede-ma ca grosul celor 100 mld se va duce tot in tarile dezvoltate, si nu indirect, ci de-a dreptul direct – si am asa o vaga impresie ca nu pe proiecte durabile.

    Ne plangem ca banii cheltuiti pe POSDRU s-au dus de fapt in buzunarele consultantilor si firmelor ce au tinut cursurile, fara vreun efect notabil sau durabil in economie. Asa este in mare parte dar, ce-ti spune ca banii destinati „reconversiei” profesionale a persoanelor din regiunile dependente de carbon vor fi cheltuiti mai cu folos?

  3. Sub conducerea Germaniei, UE nu mai este preocupata de protejarea spatiului economic si face chiar lucruri contrare. Prioritare raman doar economiile celor top 2-3 contributori la buget, restul sunt impovarati cu acest plan indraznet si strict, de natura sa ii compromita economic.