Op-ed Tranziția climatică cuprinsă în Pactul ecologic european constituie atât un imperativ etic, cât și o oportunitate economică
Trebuie să adaptăm modul în care producem și consumăm, astfel încât să ne protejăm sănătatea și bunăstarea și să asigurăm viitorul planetei pentru generațiile următoare. Nu există nicio altă soluție, deoarece nu avem o altă planetă. În ultimele decenii, în Europa, am demonstrat faptul că este posibilă întreruperea legăturii dintre emisiile de CO2 și creșterea economică. Pe termen lung, avem cu toții de căștigat de pe urma trecerii la neutralitatea climatică. În același timp și pe termen scurt, această tranziție va necesita eforturi semnificative și va presupune ajustări substanțiale din partea cetățenilor și a regiunilor care se bazează într-o mare măsură pe combustibili fosili.
Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană va adopta un Mecanism pentru o tranziție justă, care va include un Fond pentru o tranziție justă. Dorim să ne asigurăm că tranziția energetică și climatică este echitabilă și justă. Avem astfel și ocazia de a demonstra că „leaving no one behind” (nimeni nu este lăsat în urmă) nu este doar un hashtag Twitter, ci o promisiune reală de corectitudine și solidaritate europeană.
Nu toate țările și regiunile pornesc de la același nivel. În prezent, sute de mii de locuri de muncă și multe gospodării încă depind de lanțul valoric al combustibililor fosili și de procesele industriale cu o intensitate mare a carbonului, de exemplu, în industria mineritului sau în industria siderurgică. 108 dintre cele 276 de regiuni ale UE găzduiesc infrastructuri de cărbune și aproximativ 237 000 de persoane sunt angajate în activități legate de cărbune, în timp ce zeci de mii de angajați lucrează în activități de extracție a turbei și în industria șisturilor bituminoase.
Atingerea obiectivului ambițios al Europei pentru 2050 va necesita un efort considerabil, iar tranziția către o Uniune neutră din punct de vedere climatic va transforma regiunile Europei. Dacă reușim să atingem acest obiectiv, vom putea reduce în mod semnificativ numărul inacceptabil de 400 000 de decese premature cauzate în fiecare an de poluarea aerului din orașele noastre.
În același timp, vom depune toate eforturile necesare pentru a ne asigura că nicio regiune, nicio comunitate și nicio persoană nu este lăsată în urmă. Pentru a ajuta cetățenii din întreaga Europă, de la minele de cărbune din Asturia și Silezia, până la turbăriile din Midlands, dorim ca Fondul pentru o tranziție justă să ofere sprijin celor care sunt îngrijorați cu privire la locurile lor de muncă și să demonstreze că tranziția poate oferi oportunități pentru toți.
Un astfel de sprijin poate consta, de exemplu, în oferirea de oportunități de recalificare celor care vor fi afectați de tranziție, stimularea creării de noi locuri de muncă în economia ecologică și investirea în transportul public electric.
Mecanismul pentru o tranziție justă reprezintă o nouă modalitate de a implica toate părțile interesate și de a contribui la asigurarea prosperității, a bunăstării și a unui viitor mai ecologic pentru generațiile viitoare. Acesta va institui un Fond pentru o tranziție justă, care va asigura noi sume de bani în plus față de cele prevăzute în bugetul UE, cu scopul de a oferi granturi pentru diversificarea economică și pentru lucrătorii care trebuie să beneficieze de formare. Mecanismul va mobiliza, de asemenea, fonduri private pentru a contribui la crearea de noi activități economice care să le înlocuiască pe cele poluante. De asemenea, prin intermediul BEI, acesta va acorda împrumuturi favorabile autorităților locale pentru finanțarea proiectelor ecologice. Aceste instrumente luate împreună vor aduce și vor stimula investiții de cel puțin 100 de miliarde EUR.
Principiul Uniunii noastre Europene este că bunăstarea fiecăruia depinde de bunăstarea partenerilor săi. Să fim solidari este în interesul nostru, al tuturor.
În această perioadă tumultoasă, este evident că niciun stat nu poate face față cu succes marilor provocări de unul singur. Prin Pactul ecologic european, Europa oferă un exemplu de urmat în tranziția către neutralitatea climatică și o nouă strategie de creștere ecologică. Avem competențele, inteligența și tehnologia necesare. Începând de astăzi, dispunem, de asemenea, de un mecanism care permite implicarea tuturor părților interesate în această tranziție justă. Trăim pe același continent și putem construi, împreună, un viitor ecologic luminos. Să ne mobilizăm și să lucrăm în această direcție.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii