G4Media.ro

OpenAI lansează rezidența datelor în Europa 

Sursa foto: Matt Rourke / AP / Profimedia

OpenAI lansează rezidența datelor în Europa 

OpenAI a lansat joi rezidența datelor în Europa, permițând organizațiilor europene să îndeplinească cerințele locale privind suveranitatea datelor în timp ce utilizează produsele companiei AI, relatează TechCrunch.

Rezidența datelor se referă la locația fizică a datelor unei organizații, precum și la legile locale și cerințele politice impuse acestor date. Majoritatea giganților tehnologici și a furnizorilor de cloud oferă programe europene de rezidență a datelor, care ajută clienții să respecte legile locale europene privind confidențialitatea și protecția datelor, cum ar fi GDPR, Legea federală privind protecția datelor din Germania și legislația privind protecția datelor din Regatul Unit.

În octombrie, platforma pentru dezvoltatori GitHub a lansat rezidența datelor în cloud în UE pentru clienții abonați la planul său GitHub Enterprise. În aceeași lună, AWS, divizia de cloud computing a Amazon, a lansat un „cloud suveran” pentru Europa care permite clienților să păstreze toate metadatele pe care le creează în UE, iar Google a introdus rezidența datelor pentru procesarea învățării automate pentru utilizatorii din Regatul Unit ai modelului său Gemini 1.5 Flash AI.

Începând de joi, clienții OpenAI care utilizează API-ul companiei pot alege să prelucreze datele în Europa pentru „punctele finale eligibile”, iar noii clienți ChatGPT Enterprise și Edu pot alege ca conținutul clienților să fie stocat în Europa. Datele „în repaus” se referă la datele care nu se deplasează activ între rețele sau care nu sunt accesate.

OpenAI afirmă că, odată cu activarea rezidenței europene a datelor, cererile API vor fi gestionate în regiune de OpenAI cu zero retenție a datelor, ceea ce înseamnă că cererile și răspunsurile modelului AI nu vor fi stocate în repaus pe serverele companiei. Atunci când este activată pentru platforma de chat bazată pe AI a OpenAI, ChatGPT, informațiile despre clienți, inclusiv conversațiile cu ChatGPT, solicitările utilizatorului, imaginile, fișierele încărcate și roboții personalizați vor fi stocate în repaus în regiune, conform OpenAI.

OpenAI notează că, deocamdată, rezidența europeană a datelor poate fi configurată doar pentru proiectele noi care utilizează API-ul companiei. Proiectele existente nu pot fi actualizate pentru a avea rezidență europeană.

„Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu mai multe organizații din Europa și din întreaga lume pentru inițiativele lor în domeniul AI, menținând în același timp cele mai înalte standarde de securitate, confidențialitate și conformitate”, a scris compania într-o postare pe blog publicată joi.

Autoritățile europene de reglementare a datelor au vizat OpenAI în trecut pentru ceea ce au pretins a fi o potențială neconformitate cu legile locale privind datele. Spania și Germania, printre alte țări, au inițiat anchete privind practicile de prelucrare a datelor ChatGPT ale OpenAI, iar în decembrie, organismul de supraveghere a protecției datelor din Italia – care a blocat pentru scurt timp ChatGPT în urmă cu câțiva ani – a amendat compania cu 15 milioane EUR pentru presupusa încălcare a cerințelor europene privind protecția datelor consumatorilor. Locul în care sunt stocate datele pentru serviciile de inteligență artificială a fost un subiect fierbinte dincolo de OpenAI. DeepSeek, startup-ul viral de inteligență artificială care rulează un LLM și un chatbot, procesează datele aferente din țara sa de origine, China, lucru care a atras atenția autorităților de reglementare.

La începutul anului trecut, un grup de lucru al Comitetului european pentru protecția datelor, organismul european care asigură aplicarea consecventă a normelor de protecție a datelor în întreaga UE, a publicat un raport pentru a ghida autoritățile de protecție a datelor din țările membre în timp ce investighează ChatGPT. Raportul a abordat subiecte precum legalitatea colectării datelor de formare pentru ChatGPT, transparența și acuratețea datelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.