G4Media.ro

OpenAI, Perplexity și Yahoo sunt interesate de achiziția Chrome, dacă justiția americană…

Sursa foto: Pexels

OpenAI, Perplexity și Yahoo sunt interesate de achiziția Chrome, dacă justiția americană obligă Google să-și vândă browser-ul

În timp ce Google ar putea fi obligat să renunțe la browserul său în cadrul procesului de abuz de poziție dominantă, trei companii și-au exprimat deja interesul pentru Chrome, scrie BFM TV.

Un pericol pentru una și o oportunitate pentru celelalte. Găsit vinovat de practici anticoncurențiale, Google se confruntă cu autoritățile antitrust americane în instanță de luni, 21 aprilie. La finalul procesului, compania californiană ar putea fi obligată să renunțe la browserul său Chrome.

Autoritățile consideră că acest lucru este necesar deoarece Chrome, cel mai utilizat browser din lume, este un punct de acces important la motorul de căutare al Google, subminând șansele potențialilor concurenți. Deși nu este încă sigur că societatea va fi obligată să vândă Chrome, unele companii și-au exprimat imediat interesul.

Legătura dintre cercetare și IA

OpenAI a fost prima care și-a exprimat interesul, prin vocea lui Nick Turley, șeful ChatGPT, la 22 aprilie. Întrebat de instanță cu privire la o posibilă preluare a Chrome ca parte a procesului, acesta a răspuns: „Da, am face-o, ca orice altă companie”.

Dacă OpenAI cumpără browserul, ar putea integra chatbotul său pentru „a avea capacitatea de a oferi utilizatorilor cum arată o primă experiență cu inteligența artificială”, a explicat el în timpul audierii sale.

Concurentul OpenAI, Perplexity, care lucrează în prezent la propriul său browser, este, de asemenea, interesat, după cum a scris media americană The Verge. Interogat de un avocat în instanță, directorul său de dezvoltare, Dmitry Shevelenko, a declarat că societatea ar fi capabilă să gestioneze Chrome fără a-i reduce calitatea sau fără a percepe taxe pentru acesta.

Cu toate acestea, el nu a spus ce ar face Perplexity cu browserul. În plus, deși compania este pregătită să îl cumpere dacă se ivește ocazia, nu crede că Google ar trebui să fie obligată să se despartă de el, după cum a scris Dmitry Shevelenko înainte de audierea sa într-un mesaj publicat pe Linkedin.

Un browser prea scump pentru unii

Potrivit The Verge, Yahoo, care a încercat deja să cumpere Google pentru trei miliarde de dolari în 2002, ia în considerare și achiziționarea Chrome. Compania consideră că deținerea unui browser este un portal foarte important pentru căutare. De aceea, caută să dețină propriul browser, fie prin dezvoltarea acestuia, fie prin achiziționarea unuia.

Însă conceperea unui prototip de browser i-ar lua prea mult timp companiei Yahoo – între șase și nouă luni, potrivit șefului său de cercetare, Brian Provost. Iar achiziția Chrome ar permite companiei să avanseze mai rapid cu acest proiect.

În cele din urmă, motorul de căutare DuckDuckGo, care militează pentru respectarea vieții private, ar fi dorit să cumpere Chrome dacă ar fi avut mijloacele să o facă. După cum relatează Bloomberg, în timpul audierii sale, Gabriel Weinberg, CEO DuckDuckGo, a estimat că prețul browserului ar putea ajunge la 50 de miliarde de dolari, o sumă „inaccesibilă” pentru compania sa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.